marți, 23 august 2011

TRASEISMUL IN JUSTITIE.Celebrul "justitiar"Lele Alexandru din boxa acuzatilor ,la bara avocatilor.

De ce sa-l uitam pe fostul procuror Lele Alexandru,trimis in judecata pentru fapte grave de coruptie.Un adevarat fenomen al Justitiei romanesti. Dupa 6 ani de lalaiala in instante plasate geografic in toate colturile tarii,incriminatul procuror este "spalat" cu norme procedurale si dosarul clasat din" lipsa de probe",dupa restituirea la DNA,pentru lipsa unei semnaturi pe rechizitoriu.Ce inseamna acest semnal: un cosmar al adevarului in justitie.Cine este Lele? Este unul dintre aceia care a incercat prin politizarea Justitiei,s-o deturneze de la menirea ei sociala.Fostul procuror a visat la o Justitie Romana de tip mafiot,unde drepturile si libertatile cetatenesti se tranzactioneaza, ca orice marfa.Ultima arma in stare de functionare a fostului procuror supranumit "spagar" a fost si este si va fi -SANTAJUL-.Cu radacini bine infipte in sistemul judiciar,Lele Alexandru a fost admis in avocatura ,nu in Baroul Bihor,unde nu s-a descurcat in legislatie,ci tocmai in Baroul Mehedinti. Ne intrebam noi ,oradenii care ii cunoastem performantele profesionale: ca avocat ,va gasi Lele Alexandru o instanta capabila sa-i inghita pe nerasuflate ineptiile politizate si incapacitatea profesionala? Va mai ramane cineva pasiv in fata sa? Il ajuta pe Lele faptul ca dupa suspendarea din magistratura pentru comiterea mai multor infractiuni de coruptie si-a declinat interesul pentru presa,furnizand informatii despre anchete penale in curs de rezolvare,contrar procedurii penale si a disciplinei de magistrat ?
Pornind de la acest sindrom al incompatibilitatii pe functii,care calauzeste pasii acestui personaj,suntem nevoiti sa acceptam ca "libertatea de expresie"promovata cu orice prilej de procurorul- jurnalist cu roba la pachet,nu se inscrie in nici-o prevedere legala.
In loc sa-si faca apararile in dosarul penal de coruptie,pe care nu a negat-o niciodata,procurorul exmatriculat s-a erijat intotdeauna in critic moralist si autor de scenarii penale pe seama altora.Luptele lui Lele s-au dat intotdeauna in zona de interese,bani,politica,stari conflictuale cu toata lumea,incepand cu fostii colegi magistrati,politisti,avocati,ziaristi,oameni de afaceri,care i-au refuzat protectia.In ce ma priveste imi propusesem sa-i trimit lui Lele,alias Catalin Manea,replicile la agresiunea verbala cu valoare de "atac la persoana" ,la sediul gazetei pe care o controla in acea vreme,insa ulterior nu am facut-o.Ce valoare ar mai fi avut gesturile mele de "aparare" facute intre patru ochi? Publicarea replicilor mele,a fost normala,deoarece ma aflam intr-o situatie putin agreabila pentru a strabate problemele specifice meseriei de avocat.Nimeni ,nici chiar avocatul autodenuntatorului ca si mine,nu trebuie sa suporte violente psihice de tipul lelismelor si sa nu reactioneze.Dar ,Lele de azi,nu mai este cel din trecut,care isi soma martorii din dosarul sau penal,cu pistolul la tampla sa dispara.Amenintari de acest fel au fost publicate in Gazeta de Cluj la adresa mea.
Cu o strategie,sau nu ,procurorul-jurnalist :CAP DE AFIS AL INCOMPATIBILITATILOR IN SISTEMUL JUDICIAR- ne-a aratat "invidiosilor"si "dusmanilor"ca poate fi foarte viguros in orice domeniu de activitate ,in ciuda faptului ca a invatat sa poarte acum si roba de AVOCAT,in umbra unui dosar penal de coruptie. Hotul neprins e cinstit. Asa se oglindeste Lele echipat in roba,fie ea si de avocat in fiecare dimineata ca sa faca fata moralitatii cerute de noua profesie.Sa nu uitam ca fostul procuror are si spirit de sacrificiu in luptele de strada,pe ring,pe scari,cu pumnii,cu umbrela,cu batele,cu tot ce-i pica la mana,pentru a-si apara sanatatea psihica.Desi perdant uneori,a avut grija sa-si imortalizeze fata insangerata si mutra masochista de nefericit,pentru care cu totii avem o mare compasiune de oricate ori va fi cazul.
Iata cat de posibil este sa parcurgi orice profesie in sistemul judiciar.Toata lumea a uitat de penibilul reintegrarii lui Lele in magistratura,dupa clasarea dosarului de coruptie.Peste noapte omul s-a transformat in "perfectiunea" aparitiei publice ,imbracand si roba de avocat,e drept "de Mehedinti",pe care altii au dobandit-o prin ani grei de munca.N-are concurenta in performante profesionale: arestari spectaculoase a fiului de prefect,parti vatamate transformate in inculpati,achitari neraportate,spagi de ordinul zecilor de mii,pentru care s-au autodenuntat nu unul ci mai multi "instrumentati" de fostul procuror.Cine-l poate concura ? Toti avocatii si de ce nu toti magistratii nu o sa-l combata,fiind cunoscut ca nu suporta psihic critici de nici un fel. Ce trebuie sa se inteleaga totusi,ca se va lupta cu multi "dusmani"puternici,pana la anihilarea lor completa,iar gingasa lui floare se va rupe la o adiere puternica,asa cum a frant si el pe altii.Si stiti voi- nu suntem siguri ca se va sacrifica premierul Boc,pentru a-l apara din nou pe fostul procuror ,asa cum a facut in plenul Parlamentului Romaniei in anul 2002,cand a fost Lele Alexandru -cel mai iubit procuror?
Avocat Elena Albutiu