joi, 31 iulie 2014

Strategia creierului in medicina recuperatorie.

Din media :
Un curs sustinut de John E.Sarno privind diagnosticul psihosomatic si sindromul tensiunii musculare a promovat perfectionismul si "obsesia pentru bine " precum si vindecarea care va veni odata cu intelegerea procesului despre importanta factorilor psihici .
Asadar merita retinut punctul sau de vedere privind cauzele psihice ale durerilor musculare,supranumite STM,adica -sindromul tensiunii musculare.
Redam aceste comentarii  din dorinta de a intelege mai bine tipurile diferite de procesele fizice ale durerii ,cauzate de factorii psihologici.
Este vorba de dureri care ar putea fi localizate in zona lombara,insotite de amorteli,furnicaturi sau slabiciuni in oricare parte a unuia sau ambele picoare.
Ar putea fi la mijloc sau zona superioara a spatelui.Ar putea fi la gat,umar,cu durere,amorteala,furnicaturi in ambele brate sau maini.
Ar putea fi in regiunea articulatiei la umar,la incheietura ,la degete,la sold,la genunchi,la glezna,partea de jos,sau partea de sus a piciorului,pe una sau ambele parti.
Durerea s-ar putea inrautati in timpul zilei,sau noptii.Ar putea fi cand te trezesti si incerci sa te dai jos din pat,atenuand pe masura ce trece ziua,sau ar putea fi bine dimineata si creste pe parcurs.
Ar putea fi agravata sau atenuata cand stai jos,in picioare sau mergi.Te-ai putea teme sa te apleci sau sa ridici greutati.Daca nu poti face aceste lucruri,nu vei fi capabil sa faci fata slujbei,sa alergi,sa faci sport sau exercitii fizice,indiferent cat de usoara este sarcina sau miscarea.Este posibil sa continui sa fii activ d.p.v. fizic,sa faci chiar sport in ciuda durerii.
Ai putea simti durere in momente ciudate,ilogice,sau atunci cand ar parea ca ar trebui.
Acestea sunt scenarii comune la STM si sunt exemple clasice despre care ajung sa fie programate dureri in anumite momente si in asociere cu diverse activitati si pozitii.
Aproape tot timpul te afli sub impresia ca ceva nu este in regula cu spatele tau,sau gat,umeri,ca ai malformatii sau degenerare a unei parti  din coloana,o deplasare sau hernie de disc.o fibromialgie,o ruptura sau intindere de muschi,o tendita pe undeva.
Aceste diagnosticuri pot fi confirmate de radiografii,de scanare de TC sau RMN si este foarte probabil ca durerea sa se inrautateasca,cand afli ce arata aceste testuri.
Viata ta poate fi dominata de afectiuni dureroase,te chinuiesti in fiecare moment. Ai fost la mai multi doctori,ai incercat mai multe tratamente,desi te simti bine un timp afectiunea recidiveaza invariabil.
Consultul nu dezvolta o anomalie neurologica,sau o gama de anomalii,cum ar fi pierderea reflexului la un tendon,unele slabiciuni mai usoare sau schimbari in perceperea unui stimul,cum ar fi intepatura de ac.Practic cu totii am simtit durerea cand se apasa anumiti muschi,in fesa laterala de pe sale sau umeri.
In plus 80% simtiti durerea cand se apasa pe tendoanele lungi din partea laterala a ambelor coapse.
Asa ca STM in anomalii structurale identificate anterior nu au fost cauza durerii.
Durerea ,rigiditatea,arsura,presiunea ,amorteala,furnicaturile si slabiciunea erau provocate de o lipsa usoara de oxigen din muschi,nervii sau tendoanele in cauza.
In sine asta era ceva inofensiv.Desi ar putea produce o durere mult mai mare (acuta)decat orice altceva in medicina clinica n-ai ramane cu sechele cand durerile ar disparea.
De ce creerul a considerat potrivit sa reduca fluxul sangvin spre aceste zone cauzand aceste simptome ingrijoratoare ,cand furia si alte simptome puternice din inconstient amenintau sa iasa la suprafata in constient si durerea a trebuit sa fie creata ca un factor de distragere a atentiei pentru a preveni acest lucru?
In multe cazuri esti constient ca factorii psihologici importanti ca : stres,perfectionismul si "obsesia de mai bine"sau o teama din copilarie care este responsabila de durere.
Ai fost asigurat ca rezolvarea (vindecarea)va veni odata cu intelegerea procesului.
Trebuie cumva sa zadarnicim strategia creerului ?!
Pentru a realiza acest lucru trebuie incurajati pacientii sa respinga diagnosticul structural "motivul fizic"; sa recunoasca bazele psihologice ale durerii ; sa accepte explicatia psihologica si toate ramificatiile sale,ca normale pentru oamenii sanatosi in societatea noastra profesionala de medicina recuperatorie,diagnosticul psihosomatic si sindromul tensiunii musculare.
Comentariile ar fi de bun augur !
Opinie publicata de EA

vineri, 25 iulie 2014

Riscul emanciparii femeii...



Sa supravietuiesti in conditiile in care toti te ataca,este una din cele mai mari provocari.
Imi plac provocarile !!!!
Desi esti framantat in jur esti capabil sa te ridici mai presus de asta si sa gasesti un teren mai sigur.
Pentru o vreme s-ar putea sa fii pierdut din vedere de catre ceilalti si ei sa aiba senzatia ca i-ai abandonat,te vei conduce insa si-i vei conduce spre siguranta si incredere.
Uneori lucrurile au nevoie sa fie "sparte" astfel incat continutul sa fie eliberat sau dezvaluit si apreciat pe deplin.
Unele lucruri s-ar putea sa para bune pe dinafara,dar daca este dezvaluit continutul lor dezamagesc.
Dezamagirea si teama ca nu exista un punct de sprijin pentru formularea de noi teluri,ne duc de multe ori la anxietate ,vid si un neadmis dispret de sine.
Poti simti ca ai nevoie de un semn care sa-ti dea patrunderea in viitor.
Sa fie oare tineretea ?
Sa ne gandim insa ca adevarata tinerete se dobandeste aproape intotdeauna la maturitate sau la batranete,desi poate exista la orice varsta. Ceea ce poarta indeobste numele de tinerete nu este decat o idee marunta cu privire la ceea ce este intradevar tinerete.
Adevarata tinerete este un dar primit de cei care l-au meritat pentru ca au fost buni si intelepti.
Tineretea inseamna sa cunosti betia inaltarii si este adesea rezultatul unei vieti.
E minunat sa poti gandi asa !?
Ce n-as da sa pot da timpul inapoi.Oare cate lucruri bune as putea sa fac ?Sau poate as gresi din nou.
EA





luni, 21 iulie 2014

Femeile din Romania...

....sunt prea sarace pentru a-si trai emanciparea !
In familie-barbatul ar trebui sa tina casa,sa-si asume toate responsabilitatile. Un tip care nu este in stare de nimic,nu are ce cauta in viata unei femei.
In familiile de azi rolurile traditionale sunt inversate.Femeile tin in casa niste paraziti.
Din fericire sunt femei care raspund ferm cand nu sunt tratate cu bunatate.Daca-i face barbatul viata amara,aratand cu orice ocazie ca este indiferent,sau prost dispus va ceda foarte repede si va dori ruptura sentimentala ...evident.
Faramiturile le lasa celor flamande si sarace cu Duhul...
Femeia moderna e foarte sensibila si foarte puternica in acelasi timp.
Multe femei si-ar dori sa aiba o personalitate marcanta,sa aiba un caracter voluntar.Dar....traim intr-o lume nebuna,nebuna si foarte periculoasa.Exista oameni care te storc de vlaga pana la ultima molecula.Te streseaza,te deprima,te sufoca.
As vrea sa scriu o poveste scurta ,care spune mult mai mult decat intreaga mea viata.
Sunt usor de ranit in relatiile cu ceilalti oameni,sunt mai visatoare decat obisnuitul...Va urma.
Elena Albutiu

sâmbătă, 19 iulie 2014

Desteptaciunea si bunatatea nu pot fi simulate...!



Nu e bine să cădem in greșeala de-a ne concentra în ceea ce nu avem,în loc să ne concentrăm pe ceea ce avem !
EA.