marți, 31 martie 2015

Cauze penale pierdute...in Bihor.

Am adresat o cerere Procurorului General de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea in 4 febr.2015.
Oportunitatea acestei cereri am apreciat-o in raport cu o plangere penala formulata pentru infractiunea de abuz in serviciu  impotriva notarei Bodea Laura Georgiana,nora procurorului sef de sectie Bodea Radu de la acelasi parchet.
In acest context am informat ,ca intentionez sa cer preluarea cauzei la PCCJ Bucuresti ,sectia Urmarire penala ,pentru a nu fi pusa in situatia sa suspectez influienta procurorului rezpectiv in dezamaorsarea incriminarii norei sale,cu atat mai mult cu cat probitatea acestuia  a fost controversata in diverse materiale de presa.
Dosarul a fost insa rezolvat pe sest cu o solutie evident de clasare ,fiindu-mi incalcate toate drepturile de parte vatamata,printre care dreptul important de a fi informata cu privire la declaratiile suspectilor din dosar,dreptul de a formula alte cereri in raport de declaratiile acestora,dreptul de a cunoaste ca in cauza a inceput urmarirea penala cu motivele existente in ordonanta respectiva,dreptul de a consulta dosarul cu atat mai mult cu cat ordonanta de clasare este absolut declarativa,data cu incalcarea starii de fapt si de drept motivata in plangerea penala.
Desi plangerea penala era formulata pentru aceiasi infractiune pe seama a trei suspecti,clasarea este motivata doar pe "nevinovatia " notarei  si pe culpa partii vatamate(???!!!) ,pe care o obliga la cheltuieli judiciare de 300 lei.
Este adevarat ca am la indemana calea unor plangeri impotriva ordonantei de clasare,dar este vorba de un dosar in care am fost pur si simplu hartuita atat de organele de urmarire penala locale cu solutii nelegale,cat si de judecatorul sindic si lichidatorul judiciar intr-un dosar de faliment la Tribunalul Bihor, persoane care au  rastalmacit empiric timp 14 ani  o cauza de faliment, cu care juridic nu am avut nici-o legatura.
Ce mai ramane de facut ?
Sa ghicim ,cine poate aplica legea penala in Bihor ? ori suntem confruntati cu grupuri influiente din justitie,ori cu nepotismele care au inflorit in "statul de drept"romanesc peste noapte si in acest context ,va trebui sa renuntam la solutionarea legala a cauzelor adresate organelor autoritatii statului  ,daca nu vrem sa clacam psihic?
Avocat Elena Albutiu


vineri, 13 martie 2015

DELATIUNEA -regina probelor in justitia romaneasca ?

DNA -a fost si este o institutie de autoritate in lumea judiciara de ani intregi.
Si dupa grimasa crispata adresata muritorilor de rand ,ai zice ca a indurat orice respingere sau ingerinta din exterior, ca sa-si indeplineasca scopurile europene.
Faptul ca angoasele s-au accentuat in ultimul timp,in raport de libera cadere in fata fostului electorat basist,ne face sa ne gandim ca impricinatii judiciari refuza sa recunoasca temeinic juramantul de loialitate dat Romaniei.
In plus sa ceri anchetatorilor sa actioneze impotriva curentului actual de arestari preventive,este mai mult decat abuz de putere,sau uzurpare de calitati oficiale.
In acest moment se liciteaza doar imaginea si onoarea absoluta in procesul penal ?
Pe de alta parte,nici institutiile,nici jurisdictiile nationale nu au dreptul de a se substitui presei pentru a indica tehnica de relatare pe care jurnalistii s-o adopte pentru informarea publicului despre activitatea judiciara actuala.
In concluzie ,orice incercare pentru diminuarea rolului presei ,prin exacerbarea aptitudinilor ei de a furniza informatii precise si fiabile,dezamorsand rolul autoritatii publice in unele cazuri judiciare ,va trebui sa dispara..
In realitate orice ingerinta intr-o activitate pentru care presa nu are calitate,va trebui analizata in concordanta cu deciziile Curtii Europene si totodata analizata si necesitatea de interventie a autoritatii statului in libera exprimare . Rezultatul ?
Ingerinta sa fie proportionala cu scopul urmarit,si sa fie necesara in societatea democratica.
Multi insa ,dintre cei vizati de activitatea judiciara nu vad limpede situatia lor juridica,ceea ce e mai grav decat se crede.
Unii ,cand erau la putere in stat,erau specializati in critici despre coruptia existenta in timp.
Pe parcurs s-au pronuntat chiar hotarari penale definitive si irevocabile pe seama unor magistrati corupti.
Despre efectele pedepselor, puterea nu s-a interesat niciodata.
Dimpotriva au profitat de harababura din justitie ,unde magistratii aplicau "legea lor" ca sa-si puna la adapost activitatile lor oneroase.
Mai grav ,nimeni nu pune in discutie ,cat bine au facut public ,criticile aduse activitatii judiciare !
Un punct de plecare pozitiv,ar fi fost descoperirea unui mod mai nobil de a trai si nu un sens mai inalt in viata si sa traiesti in conformitate cu aceasta ,ceea ce ar fi fost in mod sigur o utopie.
Un lucru este cert : in justitie avem nevoie de oameni capabili , loiali si de buna credinta,care sa nu cada in capcana dosarelor facute la comanda ,scenarii,etc,
In realitate au fost destule cazuri cand persoane din autoritatea publica au compromis nu numai interese sociale,politice,care asigura normele de desfasurare in conducerea tarii ,ci au pus in primejdie si aplicarea unor documente si inscrisuri prin care s-au stabilit drepturi ale cetateanilor,iar asemenea actiuni au fost si sunt menite sa impiedice valorificarea unor drepturi stabilite prin legi.
Stilul judiciar clamat in ultimul timp este fixat pe reprimare penala.
Nu mai sta nimeni sa discute,sa analizeze public apararile,despre probe cu acte nu mai discuta nimeni,despre expertize tehnice de specialitate si alte probe pertinente ,deasemenea...cu exceptia delatiunii.
Cine are in acest moment puterea si controlul absolut,chiar si asupra destinului omului ?
Tot mai vlaguit auzim sloganul romantic "Am incredere in justitie !"
A devenit destul de evident ...nu mai ai cum reactiona la tacticile de manipulare judiciara.
Ce trebuie sa faca acum ,majoritatea oamenilor ?Sa invete sa traiasca in regim de insula pustie ?!
De la scenele siropoase basiste stil telenovela "V-am trecut prin criza !"la discursurile doamnei Udrea,pe care o vizualizam tricotand si dand cu mopul,purtand toalete ultraelegante,inventand venituri  din munca cinstita ,nu mai are nimeni vocatie sa interpreteze vremurile ce le traim.
Oameni de teapa lor ar face orice sa le fie iertata minciuna,inafara sa schimbe ceva in bine pentru popor.
Totodata asistam oripilati la permanentele nostalgii dupa functii si onoruri.
Pentru restabilirea unui echilibru ,multimea de penali ar trebui influientata in directia masurilor reparatorii privind pagubele materiale la bugetul de stat.
Inca in faza de urmarire penala,ar trebui incurajata o noua tehnica avangardista de reparare a prejudiciilor cauzate prin fapte de coruptie.Astfel incat ,in cazul acuzatiilor recunoscute cu sinceritate si  asigurarea repararii prejudiciilor imputate penal inca in faza de ancheta penala de catre inculpati, acestia sa fie recompensati cu clauze de nepedepsire ,care sa fie introduse in codul penal sau pedepse cu suspendare.
Ar fi o solutie mult mai avantajoasa si rapida pentru bugetul de stat si imaginea statului roman ,decat mult vehiculata "delatiune",care in cele mai multe cauze nu duce nicaieri pe calea reparatiilor materiale si poate cel mult genera un haos judiciar si chestiuni care nu pot fi controlate in mod serios.
Aceasta combinatie judiciara propusa ar duce inevitabil si la disparitia starii de isterie judiciara instalata in ultimul timp,adica arestari spectaculoase in tandem cu presa,umilirea publica a impricinatilor,pedepse privative de libertate,starea precara a penitenciarelor reclamata tot mai des ,care anihileaza speranta de viata si nicidecum reeducarea condamnatilor.
Va deveni fila de istorie starpirea coruptiei ,prin repararea prejudiciilor din averea coruptilor a caror putere sta in bani,printr-o atitudine liber consimtita ,dar interesata de reparatiile financiare la care se vor obliga prin trezirea constiintei penalii actuali,dar si a interesului pentru libertate a acestora.
Din bestii corupte ,vor dobandi acesti imbogatiti pe seama poporului roman :aspecte umane.
Avocat Elena Albutiu


marți, 10 martie 2015

Justitia a ridicat calitatea de inculpat de pe capul unui procuror !!!!

Tratament penal egal pentru toti romanii ?
Activitati in trend : detinutii condamnati pentru coruptie, au dovedit uluitoare calitati de romancieri in timpul executarii pedepselor.
In contradictie ,fostul procuror Lele Alexandru ,trimis in judecata pentru grave fapte de coruptie a demonstrat calitati scriitoresti ,ca jurnalist in libertate.
Primii au obtinut prin acest talent reducerea pedepsei ,iar coruptul nostru oradean trimis in judecata de Parchetul  General al Romaniei, a obtinut stergerea penalului si in plus  a fost confirmat ca erou de cinema ,victimizat de justitia romaneasca.
Strigator la Cer,rasplata nu s-a oprit pe plan moral ci in plus "eroul" a fost recompensat si material cu multe miliarde de lei vechi din bugetul statului roman,care a ajuns batjocura penalilor de tot felul ,pana in ziua de azi.
Cum a reusit ? Iata povestea :

Un individ pe nume Lele Alexandru,in urma unei hotarari formale pe probleme procedurale este in stare sa se considere " spalat de noroi", dupa ce 6 ani ,a atacat la baioneta sistemul judiciar din Romania .
Jocul teribil ,cu rea intentie a scos in evidenta ca in Romania functioneaza o Justitie dupa criterii care demonstreaza ca nu se cunoaste statul de drept.
In cazul acestui fost procuror Justitia a ridicat calitatea de inculpat de pe capul lui pentru lipsa unei semnaturi pe rechizitoriu ,dupa 6 ani de stramutari ,ceea ce nu inseamna nici pe departe disculparea unui inculpat.
Faptele penale au ramas ....Dosarul a fost restituit la parchet pentru indreptarea problemei de forma neobservate ,nici in cei 6 ani de stramutarea dosarului pentru vesnicele probleme politice invocate si nici de instantele sesizate pentru analiza cauzei pe exceptie si pe fond .Dosarul a fost inchis la parchet in anul 2007,pentru a satisface sustinerea, mult prea evidenta PDL-ista ,cu origine clujeana a acelor vremuri.
In  perioada a anilor 2002-2007, situatia creata  de un inculpat periculos acuzat de coruptie, nu a impresionat nici pe departe garantul independentei Justitiei,adica Consiliul Superior al Magistraturii ,care a ramas preocupat doar de acordarea unor imense daune pentru perioada cat procurorul a fost suspendat din functie pentru actiune penala,fara sa observe insa ,ca in perioada suspendarii ,procurorul a cumulat nelegal functia de director -jurnalist la Gazeta de Oradea(platit bineinteles).

In fine putem vorbi despre o justitie descongestionata  atunci cand se condamna un judecator sau procuror nu un coleg cum se pare ca a fost catalogat Lele Alexandru .
In orice tara civilizata din lume s-ar fi sanctionat un asemenea atac la organele de justitie in presa scrisa de el,ca jurnalist postum calitatii de procuror trimis in judecata pentru fapte grave de coruptie,dupa criterii care contravin nu numai regulilor elementare de educatie,dar care prefigureaza un nou tip de prostie,care asa cum am mai spus este si a fost distribuita intotdeauna in mod demoratic .
Lele Alexandru nu ar fi avut loc nici in presa,nici in magistratura,nici in avocatura.
Situatia lui juridica ar fi trebuit riguros analizata,inainte de clasarea dosarului penal,(a nu se citi achitarea de sub invinuirea cu fapte de coruptie).Exista si a existat ani de zile pericolul sa revina la vechile obiceiuri,el sau altii ca el.A mintit cu privire la toate si la toti.
Dupa ce  a facut politica ca procuror s-a confruntat de pe pozitii politice cu Justitia,in loc ca aceasta confruntare sa aiba loc de pe pozitie de procuror trimis in judecata pentru fapte de coruptie.
Avocat Elena Albutiu