joi, 30 aprilie 2015

Un joc periculos: justitia extrajudiciara

Comentariu pentru ca oamenii sa-si cunoasca drepturile legale .
Cateva precizari despre prezumtia de nevinovatie:
In ultimul timp in media tot mai mult se vehiculeaza PREZUMTIA DE NEVINOVATIE, ca un paravan in calea desfasurarii procesului penal,a raspunderii penale a celor acuzati de fapte penale.De multe ori dupa caz sau dupa cum se doreste musamalizarea faptelor penale cu care sunt incriminate personalitati influiente.

De fapt respectarea prezumtiei de nevinovatie in acceptiunea CEDO,inseamna asigurarea dreptului la aparare,garantii asigurate dealtfel in orice faza a procesului penal.Mai exact : pana la o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pe caz.
Daca s-ar accepta prezumtia de nevinovatie ca un argument absolut,nici-o persoana nu ar putea fi acuzata de infractiune,sau nu ar avea dreptul  de a pretinde o reparatie civila,fapt care ar constitui o limitare arbitrara si disproportionata a drepturilor unor persoane vatamate in fata legii.
Nu ar mai fi atrasa responsabilitatea pe temeiul unor criterii de probe .Ar absolvi pe oricine de responsabilitate pentru faptele sale.
O asemenea interpretare nu se regaseste nici in CEDO,nici in legile Romaniei.
Totusi dezbaterile din partea unor oameni politici,oameni de afaceri ,jurnalisti ,etc.pe aceasta tema sunt interminabile in media.
Desi ziaristica,nu indeplineste o functie a autoritatii statale,prin forta sa de influientare a opiniei publice tinde sa devina a patra putere in stat.
Aceasta insa implica serioase responsabilitati ,in primul rand pe plan moral fata de cetateni si societate despre care trebuie sa constientizeze media.
Mai mult ,trebuiesc respectate si principiile deontologice ale ziaristicii: adica respectarea drepturilor cetatenilor la viata privata,a persoanelor care detin functii publice,care si ele au dreptul la viata lor sa fie aparata.La fel exista obligatia de a respecta demnitatea umana;folosirea deliberata a unui limbaj potrivit.
La cererea persoanelor interesate trebuie sa rectifice informatiile false,sau eronate.
Totodata autoritatea publica are obligatia de a informa corect cetatenii asupra problemelor de ordin personal,avand in vedere insa numai informatiile de ordin public.
Pe de alta parte organele judiciare sunt obligate sa asigure in procese exercitarea drepturilor procesuale,iar judecatorii sunt datori sa staruie prin toate mijloacele legale pentru a descoperi adevarul si pentru a preveni orice greseala in cunoasterea faptelor si va da partilor ajutor activ in ocrotirea drepturilor si intereselor lor.
Din media rezulta tot mai des efectul periculos al imixtiunilor facute intr-un cadru  extrajudiciar in activitatea de  judecata.
Trebuie avut in vedere,ca in timp ce se comenteaza si se contesta anchetele penale in media,se desfasoara de fapt o activitate publicistica cu destinatie de imxtiune in justitie.Oricum unele persoane incriminate profita la maximum de presa.
A devenit o certitudine ca apararea publica a persoanelor impotriva carora se desfasoara urmarirea penala este  de natura sa influienteze cursul acestora si va impieta sigur asupra unui proces echitabil.
Comentator :avocat Elena Albutiu

marți, 28 aprilie 2015

VREM O JUSTITIE FARA SECRETE !

In general justitiarul ne ajuta sa ne cunoastem drepturile,sa fim mai puternici.
Asa ca e bine sa luam atitudine fata de o justitie incorecta.
In societatea romaneasca, se pare ca politicul distruge economicul si acest lucru apare tot mai des ilustrat prin oportunitatea masurilor penale.
Se constata tot mai frecvant lipsa de verticalitate pe planul deciziilor politice,lipseste stabilitatea in opinii,criza continua intr-o alta forma prin conflicte si lupte sterile pentru interesul national.
Lipseste puterea de decizie,creativitatea si inteligenta institutionala.
Lipsesc solutii judecatoresti responsabile.
Fostul presedinte Traian Basescu nu a inteles mesajul de la referendumul din 2012 si continua sa angreneze justitia in rafuiala personala.
Pentru un avocat ,de care un fost procuror penal (-Lele Alexandru )-s-a "ocupat" ani de zile ,a devenit paradoxal o mandrie ,daca este facut "falit" de acelasi  fost procuror penal ,in conditiile in care a reusit  la scurt timp sa duca la faliment statul roman,primind daune nemeritate materiale  si morale pentru reintegrare ca procuror .

Din pacate justitia trage si acum un semnal foarte negativ de imagine.
Despre justitia,care s-a ocupat 6 ani de zile de rezolvarea formala (adica fara judecata )a dosarului penal al procurorului  amintit trebuie sa avem serioase indoieli cu privire la discernamantul in stabilirea vinovatiei sau nevinovatiei inculpatului acuzat de coruptie.
Rezulta in mod clar ca judecatorii in acest caz au avansat o solutie de nevinovatie.
Dupa restituirea cauzei la parchet pe baza unei exceptii procedurale relative (adica putea fi reparata in instanta),a devenit evident ca in faza de judecata ,judecatorii au exclus marturisirea voluntara a faptelor de coruptie cu care a fost acuzat fostul procuror si totodata punerea in discutie a probelor credibile din dosarul dedus judecatii.
Acest caz a pus insa in evidenta un abuz si o inechitate in exercitarea actului de justitie.
Dezamorsarea acuzatiilor ulterior la parchet,fara retrimiterea cauzei in judecata ,au pus in evidenta fara echivoc o serie de ingerinte ,ca urmare a relatiilor cu unii politicieni,care au pus  presiune pe judecatori.
Aceste ingerinte au vizat in primul rand reputatia unor persoane membre in aparatul judiciar.
Ingerintele nu au urmarit un scop legitim din moment ce nu au justificat interesul jurnalistic din partea procurorului penal,care in acea perioada desfasura in presa o activitate ilicita jurnalistica (la Gazeta de Oradea).
Dimpotriva au urmarit  intentia de alterare a probelor pe care acesta urma prin analogie sa o foloseasca in propria afacere judiciara.
In acest dosar penal si nu numai,instanta trebuia sa protejeze reputatia si drepturile martorilor si sa faca o analiza justa a declaratiilor inculpatului in presa scrisa de el.
Daca un judecator permite ca martori nevinovati , dintr-un dosar penal sa fie atacati si calomniati in presa scrisa de inculpatul dintr-un dosar penal,aflat pe masa sa de lucru ,implicit ar trebui sa admita ca un inculpat poate ataca pe toti romanii.
Ca avocat al denuntatorului acestui procuror,acuzat de fapte grave de coruptie,am sperat ca toate au o limita si se va termina o data executia publica a unui avocat.
Au trecut ani de zile in care am fost condamnata la replici ,ca sa-mi apar demnitatea profesionala si familia .
De fapt toti oamenii ,care nu au cedat la actele de santaj din presa scrisa de acest inculpat cu dosar penal pe rol si care nu au renuntat la acuzatiile penale impotriva lui ,au fost executati in presa scrisa in folosul propriu sau a unor acoliti despre care se poate presupune ca erau implicati in retele comune de santaj in presa .
Ne intrebam- cum ramane cu dreptul nostru -al avocatilor la imagine,la exercitarea profesiei,la deminitate ?!
Informatiile false in aceasta presa ,au antrenat pe seama unui avocat in exercitarea atributiilor sale legale,o situatie delictuoasa continua ani de zile ,desi presa nu are atributii de a se substitui organelor de jurisdictie.
Esential este insa si trebuie observat - spiritul de fronda la JUSTITIE.
La fel este evidenta intentia de alterare a probelor administrate pe seama unui procuror acuzat de coruptie.
Trebuie inteles si faptul ca nu oricine este dispus sa fie linsat de un procuror penal ,care exercita in incompatibilitate activitati de jurnalist , in perioada suspendarii din functie pentru fapte grave de coruptie, motiv pentru care trebuie atrasa atentia  autoritatii statului pentru protectia unei justitii drepte !
Avocat Elena Albutiu

duminică, 26 aprilie 2015

Javra penala-organ neoficial de represiune.Ep.III

Din publicatiile in Informatia de Vest cu titlul "Replica la replici" din 4 iulie 2006:
In atentia postacilor actuali ai fostului procuror Lele Alexandru,marcat ca"dizident" in presa in perioada suspendarii din functie, pentru inculpare cu fapte grave de coruptie.Aceste precizari sunt necesare pentru deturnarea victimizarii politice a acestui individ, indiferent de controversele pe aceasta tema aparute in diverse publicatii pana in prezent.

.".....Pe acelasi post de televiziune local i s-a mai pus o intrebare esentiala: <Dvs.aveti competenta sa declarati public ca accesul la dosarul de casa este permis oricui ? A intrat in posesia dosarului de casa de la Parchetul General ziaristul Lele,sau inculpatul ?>
Raspunsul lui Lele a fost un delir total : <Una este ziaristul ,care trebuie sa se adreseze pe Legea nr.544 si alta este persoana care poate sa aiba acces numai la propriul dosar...Eu ca ziarist(???) pot sa cer alt dosar ,dar ca persoana care am fost cercetata ,chiar daca acel dosar nu a fost trimis in judecata,am acces la dosarul de casa.Eh...ganditi-va la scandalul cu Ciuca....Desi Romania era semnatara la CEDO,procurorul a continuat sa o ancheteze in 2003 si timp de ani de zilea incalcat legislatia pe care trebuia s-o respectam...>.
Moderatorul uluit si intrigat de raspunsul fara cap si fara coada,a retinut ceva despre influienta CEDO si cere precizari:< Legislatie cu putere de recomandare ,pana la un punct...>,iar Lele imperturbabil ,da explicatii imediate dupa mintea lui :< Nuuu. Are prioritate in fata legislatiei romanesti (?!).Deci oamenii nu stiu aceste lucruri,pentru ca e greu sa ai acces la o legislatie care a fost in acesti 16 ani,mereu in schimbare.Nici ca profesionist(?!) nu puteai sa tii pasul cu ea,daramite o persoana care se ocupa de cu totul altceva decat de domeniul juridic.>
Cand te gandesti cine ne da lectii de JUSTITIE ! Bai,impostorule! Habar nu ai de legislatia romaneasca,de competenta teritoriala,de procedura penala,de Constitutia tarii si nici macar nu ai un limbaj juridic adecvat functiei suspendate in care te afli.
Cu asemenea baliverne ai aruncat praf in ochii celor care te-au balansat in fata micilor ecrane si te-au lasat sa-ti marchezi teritoriul cu pixul,doar ca sa te provoace sa-ti deversezi toata prostia de "profesionist" in fata oamenilor,sa stie oamenii cine i-a bagat dupa gratii de cate ori ti-ai aratat muschii de procuror! Nu degeaba ai fost "inventariat" de cei competenti ca fiind "profesionistul"cu cele mai multe sanctiuni disciplinare si achitari in dosare ,care explica legatura malefica cu autodenuntatorii de mai tarziu."
Extrase : avocat Elena Albutiu.



O javra penala-organ neoficial de represiune.Ep.II

Cu dedicatie :d-nei/d-soarei Nora Damian de la GRADINA DE HARTIE ,postaca calomniilor si actelor de santaj din anul 2006 ,a umilului" justitiar" -Lele Alexandru,fost procuror,fost jurnalist de santaj la Gazeta de Oradea si alte gazete din toata tara ,fost procuror reintegrat la un parchet din Bihor, cu plata unor daune materiale si morale care au afectat nemeritat bugetul Romaniei.
Acum Lele Alexandru este maestru ,la bara avocatilor ,cu numire in Baroul Mehedinti,pentru simplu motiv ca in Baroul Bihor nu a fost primit din lipsa unor cunostinte elementare de legislatie.
Pentru echilibru de situatie si pentru dreptul la replica , oferim acestei publicatii ,care se lauda cu verdeata la discretie , replicile asumate public de avocata Albutiu Elena,in aceiasi perioada de timp(2006).

"Unul din acolitii lui Lele este avocatul Koloji Arpad !!!
"In momentul arestarii mele il aveam avocat pe domnul Koloji Arpad.Nu poate sa ma apere si pe mine si pe cel pe care eu l-am denuntat,pe domnul Lele Alexandru.De aceea l-am schimbat...."afirma Stiube Viorel intr-una din declaratiile sale ,date in fata anchetatorilor de la Parchetul General."Domnul avocat Koloji a intrat avocat in cauzele mele,probabil intamplator,nu pot sa afirm altceva...Curios este faptul ca a fost prezent in sala cand am fost condamnat pentru dosarul primit de la Lele.Dupa o anumita perioada de timp,cand a devenit avocatul meu,mi-a zis ca in instanta numai Dumnezeu face dreptate,sa nu ma astept la dreptate de la ei si ca daca vreau ca dosarul sa iasa bine sa-i dau 20.000 de dolari.Mi-a spus ca in complet vor fi domnul Munteanu si domnul Popa Adrian.Mai tarziu cand am fost arestat in alt dosar era normal sa ma reprezinte tot Koloji.A primit aprobare speciala de la domnul (judecator de caz)Popa Adrian ca sa fiu vizitat la spital ,in Oradea,ca un favor,dar cu aceste prilejuri mi-a sugerat ca punerea mea in libertate costa in jur de 4-5 miliarde de lei.Ceea ce m-a facut sa cred ca a vorbit serios a fost cand am aflat in penitenciar ,ca tot dansul a fost avocatul unui comisar de Garda financiara,caruia i-a cerut pentru punerea in libertate un miliard de lei.I-am zis: <bine Arpi ,dar mie nu-mi trebuie decat sa mi se faca dreptate ,pentru ca in acest dosar ,pana s-a emis mandat de arestare ,mi-ai zis ca eu nu trebuie sa ma prezint.> ".
Cine s-ar fi gandit atunci ca inlocuirea avocatului Koloji,ramas in custodia totala a procurorului Lele Alexandru,a putut genera atata ura si razbunare impotriva unei avocate al carei prestigiu profesional a fost de necontestat.
Este inacceptabil ca Lele sa dezinformeze opinia publica.Tot ce scrie Lele si instiga si pe altii la scrieri este o minciuna.El da numai informatii false.A fost si este un impostor al presei romanesti.
Cand i se pun in fata acuzatiile dovedite,Lele da raspunsuri ridicole si incoerente.
Pe un post local de televiziune,a fost intrebat de un moderator: <Pai...nu erati acuzat de sustragere de inscrisuri?> si a dat urmatoarea explicatie : <Nuuuu!!!Tocmai aici e problema....banuiesc ca de aici totul a pornit ,de la aaaaa....acest Mediafax aaaa....Acel dosar pe care eu l-as fi sustras ,despre care se tot vorbeste atata ,exista deja.Fusese gasit la o persoana care era cercetata de alt parchet.Deci,aaaa.....cum sa vii la mine sa-l cauti,ce sa cauti?>
Cu o asemenea mostra de aparare,Lele a facut dovada valorii sale profesionale,sub nivelul unui stagiar absolvent in stiinta dreptului.
Incoerenta,neprofesionalismul si minciuna au fost direct responsabile de absenta apararilor in dosarele sale penale.Nu a fost vorba niciodata de lipsa dovezilor acuzarii,de aceea a recurs Lele la jocuri machiavelice,sub sloganul "cea mai buna aparare este acuzarea "."

Fabulatiile lui Lele nu s-au oprit aici.
Urmeaza episodul III.
Avocat Elena Albutiu


(In foto:O REPLICA  de la un pugilist, pentru fostul procuror Lele ,in perioada cand practica nelegal atacul la persoana, in presa scrisa de el in Gazeta de Oradea)


sâmbătă, 25 aprilie 2015

O javra penala -organ neoficial de represiune.

Lectii judiciare din trecut :
Din arhiva personala -4 iulie 2006.publicat in presa locala.(Unul dintre protejatii fostului premier Emil Boc)
Am tot respectul fata de tinerii jurnalisti,daca au visuri si energia necesara sa serveasca o cauza dreapta.Sa cazi insa in capcana unui om care niciodata nu a demonstrat ca are caracter, nu pot sa accept prin tacere ,fata de atacurile la persoana in presa scrisa de el si de aceea sustin ca detest ziaristii de la unele ziare centrale si gazete de tot felul,care preiau pe nerasuflate opiniile unei javre penale,un fost procuror,care se numeste Lele Alexandru,devenit coleg de breasla cu ei in perioada suspendarii din functie pentru fapte penale de coruptie.
Ar fi trebuit ca toti "plagiatorii" lui Lele sa remarce ca acest procuror suspendat este de fapt un infractor de drept comun infiltrat in presa. (in foto: in perioada cat presta in presa ,dupa o corectie locala)
 Acest individ nu face altceva ,de ani de zile decat sa promoveze cu nerusinare in presa hartuiala prelungita si atacuri la persoana pe plan local si national ,pentru sustinerea intereselor sale judiciare.
Se pune problema ,cine mai are curajul sa-l infrunte pe Lele? Toata lumea aplauda nebunul ca sa nu fie facut de rasul lumii.Daca cineva doreste sa se bucure pe deplin de "avantajele" justitiei,va parcurge anchetele penale alaturi de Lele.El are deja o trupa intreaga de acoliti in formatiunea nelegala "Grupul viitorilor magistrati ".Sa traim asemenea evenimente in anul 2006 este umilitor pentru toti care mai credem in justitie.
Chiar crede vreunul dintre cei manipulati de Lele ca acesta este cercetat penal,ca pedeapsa ca l-a arestat pe fiul prefectului PSD de Bihor?
Nu si-a pus nimeni intrebarea de ce nu a "rezistat "tanarul procuror Panait Cristian la perchezitia lui Lele ?
In fata cui a simtit umilinta esecului profesional,la perchezitie sau la infirmarea ordonantei de scoatere de sub urmarire penala a lui Lele ?Exista sau nu cazul Tarau-Lele-Panait ?
Care dintre scenariile lui Lele,aruncate pe piata presei romanesti,sunt acoperite de fapte reale ?
Trebuie sa recunoastem,dupa atatia ani de libertate de expresie,ca avem si o presa de santaj,cultivata vreme indelungata de un impostor.Este adevarat ca si-a mai pierdut individul din efervescenta atacurilor la persoana pe care a avut-o la inceputul scandalului si a anchetarii sale penale (2002)pentru fapte de coruptie.Reluate la infinit piesele rasuflate din arhiva penala personala,constituie un adevarat pogrom organizat impotriva celor care i-au stat in cale.
Lele le-a declarat reporterilor la inceputul scandalului penal in care era implicat -anchetat pentru cercetare abuziva si arestare nelegala,favorizarea infractorului,detinere nelegala de dosare din parchet-ca este gata sa se supuna oricaror teste sau probe care-i pot stabili nevinovatia.Chiar si testului poligraf.
In mod normal daca procurorul inculpat la acea data s-ar fi supus voluntar detectorului de minciuni ne dovedea ca de ani de zile nu facea altceva decat insceneaza nevinovatia.Pe de alta parte insa,numai un asemenea test ne-ar fi convins ,ca Lele da explicatii opiniei publice pentru incriminari neadevarate.
In realitate insa Lele scrie nestavilit,inhaitat cu oameni compromisi ,astfel ca minciuna lui sa fie recunoscuta ca "regina probelor"in apararea intereselor proprii judiciare.
Cine s-ar fi gandit ca un simplu procuror inculpat,cercetat penal poate exercita o presiune teribila asupra justitiei ?
Din nefericire pentru imaginea unei tari a reusit.Lele este inca spaima unor santajabili.
Urmatorul episod privind acolitii lui Lele.
Avocat Elena Albutiu.

joi, 9 aprilie 2015

Un Paște luminos !


In fiecare an în Săptămâna Patimilor as vrea să reflectez adânc la frumusețea vietii.
Să analizez mai profund "LEGILE DESTINULUI ".....
Cred că în viață nu este nimic întâmplător.
Nu este întâmplător să scriu aceste rânduri si nici să le citeasca cineva,pentru simplu motiv că suntem pregătiți să înțelegem ca niciun gând și niciun cuvânt nu se spune greșit....trebuie să aibă fiecare un sens.
Redau câteva idei scrise de un autor străin,pe care însă le înțeleg si le simt lămuritoare pentru sensul vieții.
"Când ceva se termină,se termină.
Daca ceva a luat sfârsit în viața noastră este pentru propria noastră evoluție,deci cel mai bine este sa închizi capitolul si să mergi înainte  îmbogațit cu acea expierență.”
Altă lege: ”orice moment în care se începe ceva este momentul corect ...suntem pregatiți pentru ceva nou  să apară în viața noastră.
Mai mult ,să întelegem că ni se intâmplă- singurul lucru, care ni se putea întampla.”
Altceva : ” persoanele destinate să se întâlneasca,se vor întâlni aparent întâmplător,dar exact când trebuie "
Deci să lăsăm destinul să respecte și el legile lui......
EA.2019