vineri, 28 august 2015

Fiecare roman are dreptul la un proces echitabil.

Sa ne cunoastem drepturile in justitie :

Art.6 CEDO : Orice persoana are dreptul la judecata in mod echitabil,in termen rezonabil ,de o instanta impartiala.

Dreptul la aparare in procesul penal.
Acest drept implica si cresterea responsailitatii avocatului fata de clientul sau.Drepturile avocatului sunt exercitabile in tot cursul procesului penal.
Avocatul are dreptul sa beneficieze de timpul si inlesnirile necesare pregatirii apararii.
In contexul unui  grad prea mare de constrangere in sistemul nostru judiciar este consacrat dreptul avocatului de a formula plangeri impotriva actelor si masurilor de urmarire penala,dispuse in timpul anchetelor facute de procurori.
Se stie ca instanta poate condamna pe baza de probe serioase,nu suspiciuni amplu detaliate de acuzare.
In etapa de urmarire penala ,care este nepublica ,ancheta trebuie sa se bazeze pe probe ,iar propunerile restrictive trebuie sa aiba un rost.
Acuzarea construita pe stenograme,pe suspiciuni,pe agenti provocatori,pe cutume locale ( a nu se intelege practica judiciara ) invocate mereu de procurori ,exprima insistenta pentru acuzare -fara aparare.
Vinovatia penala ,tratata declarativ de procurori este in contradictie cu statul de drept.
In asemenea situatii acuzarea nu se uita la probe ci la antecedente sau protectori.
Nu este totuna sa ceri arestarea sau alte masuri restrictive in baza unei incadrari juridice gresite,sau pe baza unui prejudiciu incert ,incremenit pe constatari fiscale dispuse de acuzare,fara expertiza judiciara contabila,care este o proba stiintifica si obligatorie cu participarea apararii atat la fixarea obiectivului,cat si prin participarea unui expert recomandat.Deci trebuie sa existe certitudini.O ancheta penala care nu se bazeaza pe certitudini este un scenariu conceput dupa alte criterii decat dreptul penal.

Cu lacune probatorii nu se poate sustine un proces echitabil,la care are dreptul fiecare cetatean roman.
Mai ales in cazul infractiunilor economice ,martorii nu au o pertinenta serioasa.
Asemenea mod de ancheta penala construieste acuzarea pe o configuratie falsa, inca din prima etapa a procesului penal.
Prin urmare orice elemente de cercetare abuziva denatureaza starea de fapt cu toate consecintele.
Ca jurist de profesie ma simt obligata moral sa invoc inca odata :
 art.6 CEDO : Fiecare cetatean are dreptul la un proces echitabil.

Avocat Elena Albutiu

duminică, 23 august 2015

SA NU UITAM DE UNDE NE TRAGEM !

Pentru mine o relatie este buna pana imi face placere.Cand nu,ii pun capat.Totdeauna mi-am dorit sa am libertatea sa ma despart de cineva cand doresc.
Totusi sa avem grija de anturaj !Prin tacere poti fi de acord cu cel ce te loveste.
Degeaba am strigat :nu dati prostilor valoare!!!! totusi ...
....am observat un spectacol generalizat in ultimii ani.Primesti pe cineva in casa si actioneaza in exterior.
Asa ca ....
...sa avem  grija de prieteni !Afirmatiile unui prieten de multe ori ne pericliteaza viata sociala,profesionala,emotionala.Trebuie sa avem incredere ,numai in propria valoare.
Sa nu-i socotim prieteni pe cei care ne descurajeaza si ne iau in deradere gandurile,ideile,atitudinile.
Nu trebuie sa dovedim nimic,nimanui !Cel mai bine este sa fii tu insati in permanenta,in timp ce majoritatea incearca sa para altfel decat sunt.
Cand primim un semnal de alarma,sa privim in urma,sa reparam greselile trecutului.
Unii oameni traiesc intr-o lume restransa,se complac intr-un mediu care musteste a putreziciune.Au dintii ascutiti si venin.Au instincte josnice...Jignesc usor si mereu pe altii,dar nu sufera sa fie jigniti.
Defectul cel mai mare ,cu consecinte nefaste este invidia.Ticalosii niciodata nu-si arata adevarata fata.
Sa faci fata provocarilor vietii trebuie sa fii o persoana foarte inzestrata.
Viata ne confirma adevarul .
EA.







marți, 18 august 2015

Manipularea judiciara in trend ?

Comentarii la ordinea zilei in media.
Se desprind noi conceptii despre statul de drept.
Dumnezeii natiunii : procurorii.
De aici pana la scandalul public penal in tandem cu o anume presa nu e decat un pas.Comunicatele de presa adevarate rechizitorii.Inadmisibil ! Mai ales nelegal !
Calitatea limbajului folosit in informatiile publice,cu privire la derularea cauzelor penale ,pune pe ganduri orice roman implicat in afaceri judiciare.
Desi in reglementarile CEDO se recomanda o retinere a autoritatilor penale in a releva public elemente ce ar putea fi interpretate ca o confirmare a vinovatiei unei persoane,la momentul in care urmarirea penala abea a inceput ,.mai grav daca nu a inceput (faza actelor premergatoare) sau chiar punerea sub acuzare nu era decisa.
Una este o declaratie publica ,prin care se exprima doar suspiciunea ca s-a comis o infractiune si alta este o afirmatie clara si neechivoca in absenta unei conditii definitorii ,ca o persoana a comis infractiunea in discutie.
Prezumtia de nevinovatie,obliga acuzarea la dovezi  serioase care trebuie administrate in fazele procesului penal.Un om nu poate fi condamnat oricum si oricand,fara respectarea reglementarilor legale.
Erorile judiciare sunt revoltatoare constatate la CEDO ,in conditiile in care exista interes doar pe masuri represive.
Despre garantarea dreptului la aparare nu doare capul pe nimeni ,desi reglementarile legale impun obligatia organelor judiciare sa asigure partiilor deplina exercitare a drepturilor procesuale in conditiile prevazute de lege si sa administreze probele necesare in aparare.
In ultimul timp, tot mai des se construiesc configuratii pe evaziunea fiscala si nu se vede esentialul.
Stenogramele ridicate la rang de proba absoluta ,fara suport probator administrat de organele de urmarire penala,releva o noua tactica de ancheta penala,care duce la concluzia unei adevarate manipulari judiciare,care convinge ori asupra lipsei de profesionalism a procurorilor,ori diversiune.
Nu mai ai cum sa reactionezi la aceste  tactici de manipulare judiciara. Judecatorii nu comenteaza calitatea urmaririi penale,desi sunt obligati de legislatia in materie.
O problema in atentia autoritatilor penale in ultimul timp este evaziunea fiscala.
Nimeni nu-si pune intrebarea cum se naste evaziunea fiscală ?
Despre masurile preventive,nu vorbeste nimeni !
Nu vrea nimeni sa recunoasca,un aspect mai mult decat evident ! Evaziunea fiscala nu se poate face fără complicitatea fiscului.Ajutorul dat trebuie desigur mituit pe diferite retele corupte.
Daca organele competente ar vrea sa deschida ochii,ar observa relatia politicului cu evazionistii. Degeaba geme media de exemple in acest sens! Realitatea se ascunde sub pres.
Asa ca in acest moment evaziunea fiscala a ajuns principalul motiv al coruptiei exacerbate de fisc pentru protejarea infractorilor evazionisti.
Din pacate,raspund penal doar cei care nu mai sunt folositori in aceste activitati penale,sau cei care nu mai fac fata competitiei pe piata "muncii ".
Elena Albutiu


duminică, 2 august 2015

Multumiri tuturor celor care mi-au urat "La multi ani !"

Sa stie toti ca voi conta intotdeauna pe prietenia lor !
EA.

La zi aniversara

In viata fiecarui om exista la un moment dat o minune,un om care-l influienteaza ,sau ii schimba viata radical in felul de a fi ,atunci cand are mare nevoie.
As vrea sa mi se intample asa ceva !
EA