sâmbătă, 22 octombrie 2016

Oamenii buni iubesc florile.



Câtă frumusețe și sensibilitate !
EA



miercuri, 19 octombrie 2016

Vrem o justiție descongestionată !

Acum,mai mult ca  niciodată ,trăim niște vremuri nerealiste, de la aproape orice.
Epoca aceasta ne face foarte leneși,niște oameni care acționează anarhic.Cum îl duce mintea și conștiința pe fiecare.
Ne lipsesc lideri ancorați în realitățile românești,care să gândească românește.
A pretinde că fiecare face ce vrea ,înseamnă a face elogiul anarhiei.
In ce privește desfășurarea justiției,putem spune că drepturile cetățeanului sunt multiple și cetățenii au libertatea deplină și independența în exercitarea lor.
De ce să ajungem la controverse și litigii dacă putem apela la arme egale de luptă,adică la aplicarea corectă a legii.
Să ne placă să gasim soluții care să aplaneze lititgiile.
Cu toții avem mai multă nevoie de siguranța zilei de mâine.
Campania electorală trebuie să ne încurajeze pentru a dori o viață mai bună, la orice nivel.
Să fie reabilitată educația,sănătatea,economia.
Dacă alte țări din UE pot,noi de ce să nu  putem realiza aceste deziderate obligatorii într-un stat de drept.
Prea mult în ultimul timp se apelează la organele de cercetare penală pentru orice neînțelegere litigioasă.
Multe din aceste probleme ar putea fi rezolvate pe cale civilă,evident cu plata unei taxe de timbru aferente , iar  denunțătorii ar trebui îndrumați la instanțele competente .
Tratarea problemelor financiare cu ajutorul instrumentului represiv printre care se circumscrie și arestarea,în principiu nu are nici-o legitimitate în cauze penale  .Lupta antiinfractională prin măsuri preventive excesive, neprocedurale duce de multe ori doar la sacrificarea libertăților personale  și chiar la pierderea miloacelor de subzistență.
S-au întâmplat multe lucruri neplăcutede acest fel în ultima vreme.
Dorința de manifestare în prezent este foarte mare prin instituții de forță.
După ravagiile provocate de arestările pentru fapte de corupție,acum suntem confruntați  cu sectorul acuzațiilor aduse oamenilor politici.
In etapa de urmărire penală ,procurorii nu pot furniza un probatoriu convingător pentru cetățeni,pentru simplu motiv că această etapa a procesului penal este nepublică.
Furnizarea unor informații pentru presă, pe surse ,divulgă doar nevoia de intimidare a celor anchetați penal ,o pregătire precară a cauzelor,care seamănă tot mai mult cu scenarii,care vor rămâne scenarii până cănd nu intervine autoritatea unor hotărâri judecătoresti prin care vinovația sau nevinovăția se va stabili prin judecată în instanțe.
Nici chiar o statistică la acest nivel de anchetă penală nu este edificatoare și evident nici concluzii despre starea de infracționalitate în Romania nu este serioasă.
Evident nu se pune problema în comentariile tot mai des dezbătute în media,sau din partea unor simplii cetățeni, de a se ceda în cauzele controversate  penal,dar ar fi necesar să nu se acutizeze artificial după ani de zile de stocare ,unele cauze penale  în perioadele de criză economică sau politică.
Ar trebui descurajată instalarea rutinei prin incurajarea ideilor originale,prin conlucrarea instituțiilor de forță pentru eliminarea încălcării legilor și totodata să fie înlăturate orice resentimente în cazul în care judecătorii nu confirmă motivat de respectarea legii, rechizitoriile procurorilor,sugerîndu-se mai mult sau mai putin ”rezonabil ” că soluțiile contrare celor propuse de acuzare ar fi obținute prin corupție.
Pentru toate aceste motive justiția trebuie respectată în întregul ei si nu pe etapele procesului penal .
Numai așa se va putea întări stabilitatea și autoritatea puterii judecătorești.
EA.

marți, 18 octombrie 2016

Lista celor 10” NU ” la negocierea cu șefii.

Multe rele s-ar evita dacă am da dovadă de educație și bun simț în contact cu oamenii în general,cu colegii de muncă,cu șefii ierarhic superiori.
Să nu pierdem ocazia de a asculta sfaturile pertinente ale altora.
De această dată să aflăm cum ar trebui să negociem cu șefii ,ca să fim apreciați obiectiv în exercitarea oricărei profesii :

1)Nu evita să discuți despre problema ta cu cel responsabil de ea,amânând momentul.
2)Nu considera că un prim răspuns negativ este un atac la persoana ta,nu-l acuza pe șef că nu te înțelege,discutând își poate schimba opinia.
3)Nu nega că dorești să lucrezi singur,discutând aveți o confruntare de idei și numai după aceea negociați practic propunerea ta.
4)Nu-l jigni folosind cuvinte grele,creind o atmosferă tensionată.
5)Nu lăsa conflictul temporar apărut din cauza unei divergențe de opinii să se extindă și asupra altor aspecte profesionale.
6)Nu insista asupra faptului că tu ai dreptate,chiar dacă asta este realitatea .
7)Nu da ultimatum.
8)Nu ridica vocea,nu-l întrerupe,nu folosi un limbaj care să-l culpabilizeze numai pe el,iritându-l pentru moment.
9)Nu pleca brusc  părăsind camera,nu-i închide telefonul,chiar dacă nu-ți convine raspunsul lui.Reluarea discuției va fi mult mai dificilă și nu faci decât să agravezi starea conflictuală.
10) Nu uita că scopul tău când ai început discuția era rezolvarea unei probleme.
EA.

duminică, 16 octombrie 2016

Flori incredibile


















Flori superbe de la prietenul meu Emil din SUA.
Mulțumesc nespus de mult !



joi, 13 octombrie 2016

Pe scurt...

....starea economică precară,lipsa de cultură,lipsa de sensibilitate morală,duc în cele din urmă la violența verbală. O regăsim în presă,în ”discursuri” politice,în comportamentul tinerilor,în bețiile fără noimă a celor săraci ...cu duhul,în familii,părinți și copii.
Mai este de ”tras” până ajungem la o atitudine superioară.
Bizareria unor politicieni,chiar în absența unor subiecte de interes,se mulțumesc cu aprecieri,chiar dacă pe ici pe colo,nu reușesc să spună nimic.
Filozofia perdanților ,vizibili cu ochiul liber la tot pasul (1,2,....),siluiți de propriile neputințe este distructivă și extraordinar de nocivă.
Ies la iveală afaceri oneroase cu statul,contracte cu dedicație încheiate cu oameni de afaceri milionari în euro,care apoi susțin politicienii corupți ,tot mai des scoși la iveală ,ca penali.
Desigur în acest context reacțiile incalificabile a unor jurnaliști înfometați de stiri senzaționale, au undă verde din partea opiniei publice.Suntem cu toții atrași de extreme.
Se caută explicații !
In cele din urmă găsim unele explcații ,de multe ori subiective.
Am putea susține conjunctural că strategia antiterorism ,nu este altceva decât un paravan pentru încălcarea drepturilor omului.Dreptul la confidențialitatea corespondenței,a convorbirilor telefonice,etc.Au apărut de mai mult de 10 ani,temutele stenograme,care au devenit probe în dosarele penale. Abea în anul 2016 au fost declarate ca activități neconstituționale și prin urmare nule sub aspectul forței probante.
Cine se va implica în reparații penale ? Mai mult ca sigur condamnații după aceste rețete vor rămâne o tristă amintire.
Ne place unora să gasim soluții care să aplaneze litigiile.
Trăim dealtfel într-o epocă liberală,ceea ce înseamnă că nu trebuie să instaurăm anarhia în instituțiile statului,deși ne temem că în anumite circumstanțe deja s-a făcut.
Cu amărăciune constatăm că tendința number one,în justiție este aceea care a făcut ca rolul codurilor procedurale să fie redefinit la CEDO- Curtea de la Strassburg.
De la apariția primelor decizii internaționale ,obligatorii și pentru Romania,există necesitatea de a învăța legile tării de către cei chemați să le aplice. Constatăm că s-a modificat foarte mult mentalitatea,iar atitudinea față de justiție a devenit mai agresivă.
Acest lucru nu înseamnă că oameni ca procurorii să ne dea lecții și spețe în public în tandem cu presa, care au drept rezultat doar să facă deliciul interlopilor și să expună la violență oameni nevinovați până la judecată.
Din păcate a apărut și un nou concept.
Cheia succesului profesional în justiție a devenit, cu certitudine relațiile cu politicienii și adversarii lor ținuți în mână.
De ce pe ministra -veșnic contestată-Raluca Prună,o interesează doar prețul inteligentei celor din penitenciare care au lucrări scrise cu caracter științific,în loc s-o intereseze costul infractorilor deținuți în condiții inumane, constatate de instituțiile internaționale,care niciodată nu se va putea măsura în bani.
Ne trezim că d-na Prună umilește pe români,îi ironizează,îi place să  știe că este temută,că aude cineva și de ea, că există și are ceva de spus.
Pentru aceasta s-a plasat bine pe plan social,dar cu relații dificile,conflictuale întotdeauna.Ca inamic declarat nu se sfiiește să atace pe plan politic,uitând ca e tehnocrată.
Luptă să se mențină în top,dar rezistența ei psihică și chiar fizică este la limită.D-na ministră nu agrează demisia de onoare .Problema demiterii ar trebui lămurită de guvernanți,care însă habar nu au de realitățile românești.
E prea simplu să ajungem la concluzii ,de genul ” Trebuie să facem ordine,să instaurăm statul de drept cu oameni noi,fără probleme penale,să eliminăm corupția,etc.” și apoi să constatăm că toate aceste discursuri se fac auzite doar în campanii electorale.
Uităm că democrația înseamnă disciplină si respectarea legilor țării noastre, fără sincope.
Elena Albuțiu

miercuri, 12 octombrie 2016

Viața e o luptă.

Lumea și străinii ne învăță să luptăm.
Nu cunoști pe cineva decât după ce-l înfrunți.
Pe de altă parte să nu dăm puterea de a ne controla viața acelor care ne-au dat-o deja peste cap.
Câteodată să ne gândim de câte ori ne-am spovedit ?
Poate de puține ori și asta nu pentru că nu am greșit în viața noastră,ci pentru că nu aveam încredere în popi pe această temă. Nu el trebuie să ne ierte,sau să se roage pentru iertarea noastră.
Noi trebuie să facem asta în intimitatea noastră.
Am pierdut și eu de multe ori, dar pe mâna mea.
In profesia mea de avocat nu mi-a plăcut să fiu săracă lângă un miliardar pe care l-am scos din noroi.
Nu am niciun interes să câștig un proces din care nu am avut nimic de câștigat.Normal din munca mea am trăit.
Unii au înțeles că oamenii ca mine, în profesia de avocat pe care am făcut-o întotdeauna cu pasiunea de a apăra drepturile celorlalți,trebuie plătiți cu puțin și tapați de materia cenușie.
Așa s-au ridicat întotdeauna cei din jurul meu după ce i-am ajutat și le-a mers bine.Restul au jefuit .
Așa că de multe ori m-am îndârjit și nu am dat puterea celor putrezi de bogați să -mi șantajeze  chiar familia,cu onoarea că muncesc pe degeaba pentru interesul unor clanuri mafiote locale.
Mi-am pus întotdeauna întrebarea ”Adică eu pe voi vă îmbogățesc ,iar oamenii din jurul vostru mă lovesc și mă defăimează,să nu spună -mulțumesc !”

Dar ....la o anumită vârstă constatăm că luptele pentru o viață decentă meritată se domolesc ,că avem suficient ca să fim mulțumiți ,că am dobândit tot ce ne-am dorit.
Constatăm cu o oarecare indulgență, că spondiloza face casă bună cu cititul cu ochelari,cu mâncatul clătitelor la căldură,decât să bați coclauri , ca unii bărbați prea-maturi după fetițe, schimbând apoi inepții cu cei de vârsta lor.
Trebuie totuși să lăsăm tineretul să creadă că va trăi veșnic, așa cum le place să gândească generația actuală și să amâne lupta pentru o viață mai bună!Până nu dau de greu nu vor învăța să muncească.

M-a urmărit mereu amintirea unei povești cu un moș și o babă.
La această vârstă contează mai puțin că unul are 65 ai și altul 62 ani,că femeia este la menopauză și el are prostată și a trecut deja peste un infarct.
Pentru că el a refuzat să creadă adevarul și s-a agățat de o relație cu cineva foarte tânăr ,scărpinînd puținul orgoliu masculin ce i-a rămas ,fiind convins că ea îl iubește pentru pieile lui atârnând sub braț,pentru înțelepciunea cu care face cafeaua de dimineața ,pe zaț și în niciun caz pe contul lui bancar- a ales un alt mod de viață.
Așa a învățat el cum să toace banii munciți din greu o viață întreagă, în orgii cu femei tinere dornice să-și rezolve problemele sociale cu bărbați bătrâni și cu avere ,constatând întotdeauna  prea  târziu că între ei este o diferență prea mare.
Complexul nevirilității apare  lângă acest gen de femei,lângă care bătrâneii nu se simt bărbați și le părăsesc,după care își caută din nou busola pentru partea finală a vieții.
Ea ,din poveste ,încă frumoasă,cu tonus și energie ia viața în serios și plânge ca o adolescentă,care și-a pierdut cerceii la discotecă .Puțin ridicol ,dar eficient pentru modul cum merge ea mai departe.
 Apare dorința ei de a demonstra că este cineva,că poate face ceva din dorința de a-i depăși pe ceilalți.Niciodată însă pentru bani.
Banii oricum îi cheltuiește pentru a-i face fericiți pe ai ei cei dragi.
In situații critice și  la orice vârstă s-ar pune problema să iertăm.
Nu putem ierta insă decât răul făcut nouă, nu altora.
Iertarea neînsoțită de uitare nu înseamnă nimic- vorbe goale !
EA.

duminică, 9 octombrie 2016

Banii murdari....

 ...suportă o metamorfoză rușinoasă sub ochii autorităților .
Asta înseamnă :
-obținerea de fonduri nelegale;
-cu sumele nelegale se cumpără acțiuni,proprietăți,etc.;
-apoi se schimbă proprietatea,deobicei cu complicitatea notarilor.
Spălarea de bani este definită în penal ,ca fiind ”operațiunea de orice fel efectuată în scopul identificării ilicite a situării,a circulației,a titularului legal al dreptului de proprietate,ori existența unor drepturi cu privire la un bun de către o persoană,care să fie cunoscut că acesta a provenit din săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală,chiar fără a cunoaște natura acesteia. ”
De la teorie la practică drum lung în anchetele penale ! Păcat ! Celeritatea este valabilă în toate cauzele penale....
Elena Albuțiu.

miercuri, 5 octombrie 2016

Un procuror cucerit de mafioți.

De această dată îi dăm inițialele: LL .
Povestea este uluitoare, în raport de autoritatea instituției în care era angajat la acea dată ,chiar dacă ulterior procurorul din poveste  a fost exmatriculat  cu un bagaj de dosare penale la pachet,care-l incriminau cu fapte grave de corupție .
Acest fost procuror pe vremea când era activ,avea o mare conlucrare subterană cu presa.
Era în perioada când procurorul evolua nestingherit  în arestări nelegale.
Tehnica de racolare a viitorilor  penali- plătitori de șpagă era uimitor de perfidă :procurorul pretindea că face verificări de rutină la :bănci,firme cu afaceri în lumea petrolului,alcool,etc.după care așa zisele verificări urmau să fie valorificate în stil personal prin arestări.
Conlucrarea subterană cu presa era menită să anunțe o legătură cu autorul acroșat penal.
Opinia publică lua cunoștință astfel de puterea represivă a acestui procuror .
In acest mod a facut cunoscut bihorenilor și viziunea sa de procuror asupra
MAFIEI și MAFIOTULUI. 

Așadar aflăm următoarea definiție dată de un procuror :
”Mafiotul este un gânditor,un redutabil om al calculului, nicidecum un om cu pistolul la cingătoare.Analitic ,inventiv,dinamic și speculativ,cu un zâmbet ce te poate cuceri,printre alții și ”magistratul ” putea cădea (????)în capcana ademenitoare a câștigurilor fabuloase.”

Identificarea procurorului cu portretul mafiotului este evidentă.
Iși aroga in presa sub paravanul anonimatului ”diligența suprimata” și de multe ori se desconspira prin datele furnizate.
Acest procuror a fost cercetat penal de Parchetul General București ,în anii următori pentru infracțiuni de : luare de mită,favorizarea infractorului ,arestare nelegală,cercetare abuzivă,sustragere și distrugere de înscrisuri .A fost trimis în judecată pentru infractiuni grave de corupție în anul 2003.
Dosarul nu a fost niciodata judecat pe fond. Timp de 6 ani. a fost strămutat prin mai multe instanțe din Romania.
In cele din urmă dosarul a fost soluționat pe o excepție ”văzută” după 6 ani de Curtea de Apel Alba Iulia ,ocazie pentru restiuirea cauzei la DNA București ,pentru refacerea urmăririi penale.
La scurt timp dosarul a fost închis pentru lipsă(?) de probe.
Așa a scăpat de brațul legii ,procurorul cucerit de mafioți.
EA

luni, 3 octombrie 2016

Să conștientizăm pe ce lume trăim !!!!

Vorbește lumea !
-Când ajungi un om puternic ți se pun tot felul de tinichele.
- In medicină ca în justiție ! Ai vocația martirajului sau te vinzi.
-Ne scad veniturile și nu ne mai simțim motivați.
-Este incriminator să-ți clamezi nevinovăția dacă nu ai fost acuzat.
-Femeile sunt mai statornice în ură decât în dragoste.
-Oricât de frumoasă este o femeie,dacă nu e deșteaptă nu impresionează pe nimeni.
-Femeile puternice nu trebuie să se lase, nici umilite ,nici trădate,nici anonime.
-O femeie cu clasă : înseamnă în primul rând caracter .Puterea,voința de a nu imita comportamentul care ți se pare pe ”val ”,curajul de a nu minți.O femeie cu clasă nu este perfectă,dar își asumă cu onestitate condiția.O femeie cu clasă detestă minciuna.
- Nu poți agrea nici femeia zeiță.Nu există așa ceva.
-Convingerea mea este că nu se pot iubi decât oameni cu aceiasi condiție socială.
-E dureros când un om valoros este criticat de alții.E oribil să disprețuiești pe cei pe care îi iubești.
-Traiul tinerilor cu familia după 25 ani este un semn al insuccesului.Tineri lipsiți de inițiativă.
-Niciodată să nu rezolvăm problemele tacit,pentru simplu motiv că rămân nerezolvate.
-Din locul  unde simți că se așează o nefericire trebuie să ieși,ca să-ți dai șansa să găsești fericirea în altă parte.
-Nu este cazul să ne aventurăm în situații,care ne depășesc.
-Este dezonorant să vorbești de vârstă,să manifești furie,împotriva celor cu performanțe profesionale.
-Când ai o suită de coincidețe,cazi pe gînduri.
-Dacă o persoană extrem de inteligentă nu este folosită este o pierdere pentru lumea întreagă.
-Un om de succes este cel care își construiește fundația afacerii sale din cărămizile pe care alții le-au aruncat în el.
Va urma.
EA.