marți, 8 noiembrie 2016

Anticorupția este o persoană ?

Mereu ne întrebăm cum este văzută corupția în Romania ?
In cele din urmă corupția înseamnă folosirea abuzivă a puterii, oriunde în lume.
Pornind de la aceste principii ,examinăm corupția prin forța puterii,cu condiția însă ca și această forță să fie  folosită cu discernământ.
In Romania ultimilor ani s-a încetățenit ideea că : ”Anticorupția este o persoană ”.
Foarte greșit, să promovăm cultul unei singure persoane !
 Personalitatea unui avangardist în această luptă însă : DA ! Trebuie susținută!
Dar cum se realizează anticorupția ?
Anticorupția se realizează și prin eliminarea abuzurilor din orice domeniu de activitate ,chiar și din Justiție,sau de ce nu și prin eliminarea abuzurilor în lupta anticorupție.
In exercitarea acestei așa zise ”lupte” se cere însă și evitarea extremelor, care nu duc nicăieri!
 Va trebui să vedem cu claritate că, democrația nu se construiește cu cătușe, deși în  acest moment vedem o Românie blocată de frica DNA.
De frica cătușelor !
Să nu uităm însă ce înseamnă libertate ? Dezideratul suprem al oricărui om.
Dreptul nostru de a exprima ce gândim !
Libertatea înseamnă și faptul că oricare cetățean are dreptul să vorbească,dacă simte cu adevărat.
Numai într-un stat totalitar se poate vorbi de suprimarea dreptului la libera exprimare.
 La suprimarea presei.
Nu  este cazul în țara noastră,dar se pune problema dacă prin presă se asigură un echilibru în lupta anticorupție ,prin libertatea cuvântului?
Nu putem ignora faptul că sunt cazuri în care anticorupția lovește și în oameni nevinovați.
Aceste cazuri trebuie analizate liber de orice constrângeri. Aici presa ar trebui să aibă un cuvânt greu de spus.
Să se aducă la cunoștința opiniei publice că, pentru asemenea neajunsuri suntem condamnați la CEDO cu sume uriașe ,sub forme de daune ,în fiecare an.Este vorba de abuzuri în înfăptuirea justiției.
Deci ,justiția nu se face numai în parametrii forței.
Cât timp justiția este guvernată de ”prezumția de nevinovăție” se pune problema atât a obligației acuzării la dovezi,cât și la posibilitatea invocării probelor în apărare până la judecarea oricărei persoane inculpate penal.
Respectarea acestor principii, asigură în mod cert înfăptuirea justiției într-un adevărat stat de drept.
Elena Albuțiu.


marți, 1 noiembrie 2016

Adversari politici penali ?

Istoria se repetă !Se încearcă manipularea electoratului !
Aflăm că în ziua de azi,în plină precampanie electorală,cheia succesului în politică este să ții adversarii politici în mână.
Cum ?
Indiferent, care om politic se lansează în discursuri privind adversarii politici,ar trebui să aibă minime cunoștințe juridice,dacă înțelege să invoce imacularea altor politicieni pe teme penale  -versus tabăra  adversă.
De exemplu ,tot mai des sunt admonestați adversarii politici pe tema că sunt ” penali ”.
Cetățenii se informează constant asupra substanței acestor discursuri echivoce.
Romanii s-au eliberat în ultimul timp tot mai mult de comportamentul obedient  și vor să cunoască de unde au apărut nenumărați ”penali” în anumite partide politice și cei ”curați” stationează în altele.
In principal după numele politicienilor citați ,înțelegem că este suficient să ai dosar de urmărire penală în curs de anchetă, ca să fii ”penal”.
Total greșit juridic,având în vedere că vinovația penală o stabilesc judecătorii prin hotărâre definitivă și irevocabilă,ceea ce nu este cazul în exemplele citate.
In politică însă ai putea să  devii foarte ”penal” ,”foarte imoral” în concepțiunea oratorilor prin faptul că se constată comiterea unor infractiuni de corupție în timp ce persoana vizată sub aspect de moralitate ocupă o funcție politică sau chiar lider politic.
Dacă analizăm în România ,informațiile din media  constatăm că poate fi pusă în discuție, conjunctural doar fapta unui singur lider politic,co-președinte la un partid politic,care în timpul exercițiului acestei funcții a fost prins în flagrant cu o sumă imensă de euro în autoturismul personal,sumă pe care nu a putut-o justifica legal și care era ascunsă și transportată în capitală, prin bunăvoință un prieten.
In acest caz problema s-a tratat politic ,paralel cu aspectul juridic.
Adică prin scoaterea din funcție și excluderea din partid a persoanei inculpate imediat de DNA,pentru o gravă infracțiune de corupție ,fără a se discuta viitorul politic a intregului partid în fața electoratului.
Dacă ne gandim că,  politicienii din tabăra adversă  pentru fapte denunțate din perioade când nu activau politic,fapte anchetate de procurori ani de zile,sunt atacați violent și ”măturați” cu virulență din politică,călcând Constituția și legile țării,atunci să ne aplecăm puțin asupra modului cum se tratează juridic infracțiunile flagrante comise în timp  ce ocupi funcții de lider politic.Practic în toate cazurile ,infracțiunile flagrante se anchetează și se judecă de urgență,pentru simplu motiv că infracțiunea este descoperită în timpul săvârșirii ei,sau imediat după săvârșire.Trebuie să existe un proces verbal întocmit cu ocazia constatării infracțiunii flagrante,care este o probă importantă a cauzei ,iar procesul nu se desfășoară pe bază de ”suspiciuni rezonabile” ci pe bază de certitudini .Aceste procese permit soluționarea cu celeritate a unor asemenea cauze penale.
Marginalizarea politică a unui inculpat,autor al unei infracțiuni de corupție ,descoperită flagrant,nu rezolvă nici pe departe pericolul social ce-l reprezintă în societate.Cauza trebuie soluționată după legile penale.
In baza unei hotărâri penale definitive vom ști dacă persoana inculpată este sau nu vinovată și mai ales ”penală”.
Manipulând electoratul cu noțiuni juridice ,străine momentului de precampanie și campanie electorală ,ne gasim în situații care mai tîrziu ar putea influiența dezvoltarea economică și nu numai, a României.
Elena Albuțiu