luni, 19 ianuarie 2015

Arestari: obsesii ciudate.

Educarea prin inchisoare se face in raport cu infractiunea pentru care o persoana a fost condamnată.
Faptul ca exista probe incriminatorii înca în stadiul initial al procesului penal, la adresa unor infractori din domeniul economic,nu inseamnă ignorarea prezumției de nevinovație până la condamnarea definitiva.
Asadar ancheta penală ar trebui ca potrivit, prezumtiei de nevinovatie care obliga acuzarea la dovezi ,sa asigure si un cadru adecvat persoanelor suspecte pentru aparare.
Arestarea preventiva ,care nu este o problema judiciara,nu face altceva în prezent ,decât deschide larg popularizarea acuzatiilor penale catalogate drept dovezi,dar in acelasi timp obstructioneaza sansele  suspectului de a-si pregati apărarea cu probe pertinente ,care pot fi :- dovezi cu acte,documente,etc.si care pot duce la o eventuală disculparea sa .
 In problemele economice proba cu martori nu este utilă si nici nu trebuie exagerata atragerea suspectilor arestati în cursa speculațiilor delațiunii.Nu acesta este scopul arestarii preventive !
Cel puțin nu este o măsură lăsată la latitudinea anchetatorilor pentru stabilirea  învinuirii.
Ar fi oportun să se țina seama de alte imprejurari care sa stabileasca adevarul juridic.
In cazul infractiunilor economice,orice expertiză contabilă ,poate schimba rezultatul prejudiciului imputat în penal,sau o simpla încadrare juridica gresită faptei  de multe ori inerenta profesiei în acuzare,poate schimba tratamentul penal,sau poate genera erori judiciare.
Este adevărat că legislația penală permite o largă desfașurare a anchetei penale,extinderea si asupra altor persoane,sau fapte penale.
Atât vinovații ,cat si nevinovații pot fi urmăriti penal.
Deci oricine !
Cu toate acestea arestările preventive nu aduc un plus de referinta asupra stării de coruptie,decât un plus de spectacol în comun cu presa,care inveitabil si sigur duc la compromiterea nepermisa a persoanei inca din stadiul anchetei penale,care potrivit legii penale este nepublica.
Să ținem seama însa că aritmetic există erori judiciare revoltatoare în materie penală.
Se merge prea mult pe arestarea adversarilor politici,mai ales cei care au desconspirat infractiuni de coruptie pentru a le compromite puterea de convingere !
Acesta este abuzul de drept.
Independența Justitiei din Romania se afla încă sub semnul întrebarii ,dar si neimplementarea măsurilor anticoruptie.
In acest moment este alarmant numărul românilor cu dosar penal.
Un român din 10 au dosar penal.
Multi politicieni.
Nu se intreaba nimeni unde este activitatea preventiva împotriva coruptiei?
Unde sunt institutiile statului platite din banii nostrii la bugetul de stat,care ar trebui sa identifice in timp util activitati care ar putea duce la infractiuni de coruptie ?
Desi e prea târziu -ar trebui sa se știe fără echivoc că afacerile cu statul si cu vama au dus 100% la îmbogatire.
Asa că nu ar trebui sa fim uimiți ,de ce în acest moment se discută de spăgi de milioane de euro,care se deruleaza pe piste sustinute politic ani de zile?
 De ce tara noastra este sărăcita la lumina zilei de impostori în funcții de autoritate publică ?
Avocat Elena Albutiu



Niciun comentariu: