duminică, 19 noiembrie 2017

Represiunea nedreaptă ...

....extrase și comentarii din media (vezi ZIUA News din 14 martie 2014) și din legislația penală.

Interpretarea liberală a judecătorilor a declarațiilor inculpaților și martorilor duce la cercetare abuzivă.
”Modificarea în  Codul  penal la 14 martie 2014 a art.266 din vechiul cod a dat mână liberă în perioada următoare procurorilor să-și construiască dosarele ,chiar și cu prețul timorării martorilor sau experților.In special unii procurori au fost acuzați de practici de intimidare sau influiențare a atât a martorilor din dosare cât și a experților ,care s-au sucit radical de multe ori în funcție de discuțiile cu procurorii.
Vechiul cod proteja martorii și experții în art.266 cu privire la arestarea nelegală și cercetarea abuzivă.Noul Cod penal însă este liber la amenințări și promisiuni pentru martori și experți .”

In acest context merită a fi analizată infracțiunea de cercetare abuzivă așa cum a fost incriminată de-a lungul timpului în legislația penală.
        Infracțiunea de cercetare abuzivă are mare importanță deoarece împiedică înfăptuirea justiției și pune în pericol statul de drept,a întregii societăți și este de o gravitatte deosebită prin faptul că este săvârșită de însăși persoana desemnată cu înfăptuirea justiției.
In vechiul Cod penal infracțiunea de cercetare abuzivă era definită ,ca fiind întrebuințarea de promisiuni,amenințări sau violențe împotriva unei persoane aflate în curs de cercetare ,anchetă sau judecată pentru obținerea de declarații.Au fost pedepsite și promisiunile sau violențele față de un martor.
   Incriminarea acestei infracțiuni este în consonanță cu dispozițiile art.9 din Declarația Universală a Drepturilor Omului  și art.5  din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale.
  Obiectul juridic special la această infracțiune îl constituie relațiile sociale privitoare la înfăptuirea justiției  penale ,care implică respectarea strictă a prevederilor legale.
   De ce în Romania nu se acordă importanța meritată a oricăror prevederi  penale care  împiedică încălcarea legilor și a drepturilor și libertăților cetățenești?

Comentariu Elena Albuțiu

Niciun comentariu: