sâmbătă, 13 aprilie 2019

Cum se descurcă în justiție un procuror inculpat, acuzat de corupție.

Subiecte de actualitate.
Colecția de ziare vechi.
Jurnale locale Oradea :Bihoreanul 2005 (Martor incomod);Informația deVest 2006 -2008 (Replică la replici ).

Caz singular în media (Trustul de GAZETE  Cluj Napoca,Gazeta de Oradea,Gazerta de Cluj,Gazeta de București ).

De-a lungul anilor ,fostul procuror Lele Alexandru,de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a fost anchetat penal de procurori din Parchetul General București pentru comiterea a peste 20 de infracțiuni grave de corupție,printre care luare de mită,favorizarea infractorului,fals intelectual,reținere de înscrisuri,trafic de influiență,,cercetare abuzivă .
In perioada 1995-2001 procurorul a făcut obiectul unor cercetări sub aspect penal,dar și disciplinar.
Pentru faptele de corupție anchetate procurorul a fost deferit justiției prin rechizitoriul întocmit în luna august 2002.
După inculpare ,cum era și firesc și legal,procurorul a fost suspendat din funcție.
Acesta a fost punctul culminant în care procurorul inculpat a făcut primul pas real în presă și anume la Gazeta de Oradea.
Apariția unui magistrat -inculpat pentru fapte de corupție ,ca jurnalist într-un ziar local,a constituit rampa de lansare a unui nou concept despre justiție și anume acela a unei justiții paralele.
Procurorul suspendat a urmărit ca jurnalist la Gazeta de Oradea scopuri spectaculoase: ațâțarea la discordie,exterminarea unor oameni valoroși profesional,provocarea de tulburărri în activități esențiale -ca justiția,dezagregarea socială prin intermediul presei,reușind să intenteze numeroase procese de intenție unor oameni cinstiți pentru fraude care nu s-au făcut și care niciodată nu au făcut obiectul unor anchete penale.
Cel care a dezlănțuit ani de zile,scandal după scandal,cu aroganța unui infractor lăsat în libertate a fost nimeni altul decât Lele,pe care nu l-a interesat după suspendarea din magistratură ,decât să prindă un alt job,de data asta în presă și din care să-i iasă venituri mari,relații benefice pentru el,obținute desigur prin santaj în presa scrisă de el.
Așa au început anchetele ”jurnalistice”publicate de fostul procuror ,un fel de bla-bla-uri susținute de interesele personale ale autorului.
Lele în Gazeta de Oradea și-a derulat activitatea evident fără a respecta normele elementare ale jurnalismului,adică nu a stat de vorbă cu ”victimele”,nu a publicat replici,nu a controlat veridicitatea informațiilor. Totul s-a petrecut la nivel de ”radio-șanț”.
Ca procuror,chiar suspendat nu putea cumula magistratura cu jurnalistica.Deci o altă ilegalitate.
Așadar în noua postură de inculpat trimis în judecată pentru fapte de corupție,procurorul -inculpat s-a lansat într-o justiție paralela,care paradoxal avea o puternica sustinere extrajudiciară;magistrați cu dosare penale instigați pentru compromiterea proceselor,foști colegi-procurori cu procese penale-adoptați pentru ”spălare de noroi”,persoane cu funcții importante ,sătule de santaje publice și cu perspective penale și alții care plăteau bine să fie lăsați în pace ,
Ce fel de persoane a atras LL în perioada ”jurnalistică” ?
Cu siguranță nu oameni care nu i-au folosit la nimic.
Așa s-a ajuns la comentarii ,informații din dosare penale,acte de urmărire penală comentate public,atacuri la anchetatori ,prejudiciind incontestabil prin publicațiile sale ACTUL DE JUSTITIE.
Tot așa a ajuns procurorul -inculpat să atace incalificabil avocații denunțătorilor săi,care se aflau în arest preventiv.
Așa a ajuns Lele-PROCUROR-INCULPAT -JURNALIST !
Pe acest individ însă nimeni nu l-a împiedicat în desfășurarea dosarului său de corupție,care periodic era strămutat geografic în diferite instanțe din țară,timp aprox.6 ani.
In tot acest timp,instanțele la care dosarul a ajuns pe rol s-au ocupat exclusiv de chichițe procedurale ,susținute ca nulități așa zis demonstrate cu  tăieturi din ziare ,evident din publicațiile sale în gazete,unde inculpatul își ultragia anchetatorii,urmărea compromiterea probelor acuzării,menținerea nelegală în stare de arest a denunțătorilor,atacuri din postura de victimă politică,etc.
După câțiva ani de ”expresie liberă”,procurorul mazilit din magistratură pentru fapte grave de corupție,a cam spus totul în materie de intimidare,de distrugere a probelor,de ultragierea anchetatorilor din dosarele sale penale.
Totuși mai are o mare întrebare ?
După ce dosarul său s-a aflat pe masa unui număr impresionant de instanțe judecătorești ca urmare a strămutărilor cerute de el, nimeni nu a reușit să-l interogheze și să intre în fondul cauzei,dar instanțele nu s-au pronunțat nici asupra nenumăratelor nulități procedurale,așa că s-a născut o nouă întrebare.
Va găsi procurorul inculpat în România ,o instanță capabilă să-i înghită pe nerăsuflate inepțiile judiciare sau politice,pe care le vehiculează fără discernământ de ani de zile ?
Da ! A găsit salvarea prin ”găselniță” la Curtea de Apel Alba Iulia,care prin decizie definitivă și irevocabilă  a restituit dosarul la procurorii din DNA Bucuresti (!?) pentru refacerea urmăririi penale în totalitate pentru lipsa semnăturii procurorului general al României,semnătură care în lipsa acestuia a fost avizată pe rechizitoriu de adjunctul său.
Ca să găsești o asemenea nulitate în procedura penală trebuie să știi carte în știința dreptului !
Totuși să plimbi un dosar penal timp de 6 ani, la mai multe instanțe din țară ,invocând o posibilă imixtiune politică, prin strămutări admise în cascadă de fostul Tribunal  Suprem București ,trebuie să fii procuror ...cu relații oculte ! Dar cine credeți că l-a apărat de dosarul penal de corupție în parlamentul Romaniei ? Nimeni altul decât deputatul Emil Boc ,aflat atunci,foarte vocal în opoziție.
De atunci Lele a fost din nou ”îmbarcat” procuror. I s-au acordat miliarde lei vechi, despăgubiri pentru perioada cât a fost suspendat din funcție și în plus a obținut și daune morale peste 100.000 euro,pentru suferința romanțată descrisă în publicațiile sale din gazete.
Acum,Lele s-a refugiat în avocatură,acceptat tocmai la Baroul Mehedinți,unde se pare că nu s-a observat pregătirea lui profesională precară,dar profesează la Oradea,”luminând” din nou justiția bihoreană.
Comentariu Elena Albutiu

Niciun comentariu: