luni, 24 decembrie 2012

Care este rolul AVOCATULUI POPORULUI ?

Comentariu cu rol de consultanta :Rolul,functionarea,legile aplicabile si alte informatii referitoare la Institutia Avocatul Poporului.
In primul rand sa definim : -este o institutie menita sa protejeze cetatenii de abuzuri din partea autoritatilor administrative publice.Avocatul Poporului nu poate insa sa ofere asistenta justitiabililor si nici sa le asigure reprezentarea in instanta.Institutia a fost infiintata prin Legea nr.35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.
Impotriva actelor si faptelor administrative prin care sunt incalcate drepturile si libertatile cetatenesti se pot insa deschide actiuni in justitie.
Avocatul Poporului reprezinta o alternativa la solutionarea de catre instantele judecatoresti a unor astfel de litigii intre cetateni si autoritatile publice.
Atentie insa nu reproduce institutiile existente si nici nu se substituie acestora.
Functioneaza cu urmatoarele DEPARTAMENTE:
1.-administratia centrala si locala;
2.-sanatate ,munca,protectia proprietatii;
3.-protectia copilului,a femeii,familiei,sportului,educatiei,minori;
4.-ordinea publica,culte,straini,consum.
COMPETENTE:
- cereri prin care o persoana se plange de acte sau fapte administrative ce provin de la functionari si autoritati ale administratiei publice-locale si centrale,autoritati administrative,servicii ,regii autonome,structuri publice.
Cererile sunt scutite de taxe de timbru;se formuleaza in scris ,expediate prin posta sau registratura.
Aceste cereri se pot adresa :
de catre orice persoana fizica,indiferent de cetatenie,varsta,sex,apartenenta etnica,politica sau religioasa ,atunci cand considera se vatamate in drepturile si lebertatile sale  de catre un organ al administatiei publice,printr-un act sau fapt administativ.
Ce trebuie sa cuprinda cererea :
descrierea faptei prin care s-au incalcat drepturi sau libertati.Se mentioneaza daca cererea face obiectul unei cauze pe rol la instantele judecatoresti,daca au fost sesizate anterior autoritatile publice.Data si semnatura.
Pentru solutionare se poate decide efectuarea unei anchete proprii.
Ce nu se poate rezolva :
 - conflicte intre persoane fizice;- tranzactii comerciale;-litigii de munca;cereri pprivind acte emise de Camera Deputatilor si Senat;cereri impotriva actelor administrative.
Comentariu :Av.Elena Albutiu

Niciun comentariu: