marți, 18 august 2015

Manipularea judiciara in trend ?

Comentarii la ordinea zilei in media.
Se desprind noi conceptii despre statul de drept.
Dumnezeii natiunii : procurorii.
De aici pana la scandalul public penal in tandem cu o anume presa nu e decat un pas.Comunicatele de presa adevarate rechizitorii.Inadmisibil ! Mai ales nelegal !
Calitatea limbajului folosit in informatiile publice,cu privire la derularea cauzelor penale ,pune pe ganduri orice roman implicat in afaceri judiciare.
Desi in reglementarile CEDO se recomanda o retinere a autoritatilor penale in a releva public elemente ce ar putea fi interpretate ca o confirmare a vinovatiei unei persoane,la momentul in care urmarirea penala abea a inceput ,.mai grav daca nu a inceput (faza actelor premergatoare) sau chiar punerea sub acuzare nu era decisa.
Una este o declaratie publica ,prin care se exprima doar suspiciunea ca s-a comis o infractiune si alta este o afirmatie clara si neechivoca in absenta unei conditii definitorii ,ca o persoana a comis infractiunea in discutie.
Prezumtia de nevinovatie,obliga acuzarea la dovezi  serioase care trebuie administrate in fazele procesului penal.Un om nu poate fi condamnat oricum si oricand,fara respectarea reglementarilor legale.
Erorile judiciare sunt revoltatoare constatate la CEDO ,in conditiile in care exista interes doar pe masuri represive.
Despre garantarea dreptului la aparare nu doare capul pe nimeni ,desi reglementarile legale impun obligatia organelor judiciare sa asigure partiilor deplina exercitare a drepturilor procesuale in conditiile prevazute de lege si sa administreze probele necesare in aparare.
In ultimul timp, tot mai des se construiesc configuratii pe evaziunea fiscala si nu se vede esentialul.
Stenogramele ridicate la rang de proba absoluta ,fara suport probator administrat de organele de urmarire penala,releva o noua tactica de ancheta penala,care duce la concluzia unei adevarate manipulari judiciare,care convinge ori asupra lipsei de profesionalism a procurorilor,ori diversiune.
Nu mai ai cum sa reactionezi la aceste  tactici de manipulare judiciara. Judecatorii nu comenteaza calitatea urmaririi penale,desi sunt obligati de legislatia in materie.
O problema in atentia autoritatilor penale in ultimul timp este evaziunea fiscala.
Nimeni nu-si pune intrebarea cum se naste evaziunea fiscală ?
Despre masurile preventive,nu vorbeste nimeni !
Nu vrea nimeni sa recunoasca,un aspect mai mult decat evident ! Evaziunea fiscala nu se poate face fără complicitatea fiscului.Ajutorul dat trebuie desigur mituit pe diferite retele corupte.
Daca organele competente ar vrea sa deschida ochii,ar observa relatia politicului cu evazionistii. Degeaba geme media de exemple in acest sens! Realitatea se ascunde sub pres.
Asa ca in acest moment evaziunea fiscala a ajuns principalul motiv al coruptiei exacerbate de fisc pentru protejarea infractorilor evazionisti.
Din pacate,raspund penal doar cei care nu mai sunt folositori in aceste activitati penale,sau cei care nu mai fac fata competitiei pe piata "muncii ".
Elena Albutiu


Niciun comentariu: