miercuri, 22 iunie 2016

Pericol pentru Romania !

Oligarhii Romaniei ? Avem sau nu avem ?
Intr-un stat democratic nimeni nu trebuie să accepte forme de totalitarism  și nici ca puterea să aparțină unora puțini!
Guvernarea statului de o grupare,pervertită în abuzul de putere, duce la o formă de totalitarism, oriunde în lume.
Este vorba de o formă de guvernământ ,în care cea mai mare ,sau întreaga putere politică este deținută de un mic segment al societății,în general cel mai reprezentativ din punctul de vedere al puterii ,segment care se caracterizează fie prin avuție,înrudire,putere militară sau influiență politică.
In mod tradițional oligarhiile se perpetuează prin intermediul câtorva familii importante (clanuri)a căror copii sunt formați pentru a deveni moștenitorii acestei puteri.
Oligarhia reprezintă deseori o manifestare a puterii exprimată în mod nedemocratic ,în care personalități -cheie,rămân în umbra ,preferând să conducă din culise,de cele mai multe ori prin intermediul mijloacelor economice.
O societate poate deveni o oligarhie într-un anumit moment al evoluției printr-un mecanism de acumulare graduală și netransparentă de mijloace economice de catre un grup restrâns de indivizi.
In cadrul actual al Romaniei oligarhia are tendința de a-și crea structuri care să includă în mod obligatoriu infiltrarea politică și control asupra justiției ,controlul asupra mass-media,accesul privilegiat la resursele țării și îmblânzirea justiției.
Peste ”noapte ” ne trezim cu o formă a oligarhiei financiare,care printr-un mic grup restrâns de mari posesori cu capital financiar , domină viața economică a statului.
Puterea acestora este obținută de cela mai multe ori prin uzurpare și stăpânire nedreaptă.
Corupția deși există la cote alarmante și se manifestă mai ales prin folosirea abuzivă a funcției de intermediar sau decizia pe care o îndeplinește pentru a-i acorda celui care corupe sau comunității de interese pe care o reprezintă,un avantaj economic sau administrativ în schimbul unei sume de bani,a unor cadouri,a unor concedii,proprietăți sau folosirea de către o persoană a funcției sau poziției sale publice,pentru a evita îndeplinirea unor norme,baremuri sau proceduri legale,la obținerea în folosul ei  a unor avantaje materiale sau funcții profesionale sau administrative.
In concluzie abateri de la datorie.
Așadar motivația pentru stârpirea corupției va trebui să se desfăsoare pe o pistă reală ,începand cu marea corupție și abea apoi autoritatea statului să bagatelizeze aspecte ale corupției mici ,prin tehnici represive,care nu duc nicăieri în acest moment.
Societatea trebuie curățată deci fără exceptie, de iedera otravitoare a corupției .
Comentarii Elena Albutiu.

Niciun comentariu: