marți, 8 ianuarie 2019

Procuror spălat de fapte de corupție la Alba Iulia ? episodul VI

Din colecția de interviuri celebre:
jurnalistul Florin Ardelean la 1 iunie 2006 a purtat o discuție memorabilă cu faimosul fost procuror suspendat din funcție Lele Alexandru, pentru faptul că a fost trimis în judecată pentru grave fapte de corupție,anchetate de procurori de la Parchetul General București.
Continuare ep.V.
.”.....LA- nu erau acte separate,nu erau acte ,care să se întâmple peste câteva luni,ci erau acte care evocau un plan foarte bine stabilit.Eh....momentul în care am ajuns la Adrian Tărău,care ce rol avea de fapt,era că de fapt era important pentru SRI,că nu mai trebuie să implice oamenii în verificări...
FA : Ai probe în acest sens ?
LA.- Sigur că da.Am dat deja o parte din interceptările care s-au făcut în perioada respectivă.Acele interceptări atâta timp cât au stat la mine,2 sau 3 zile,de vinerea până marțea ,au făcut sau nu xerox după ele,pentru că acele interceptări,nu ale mele ci a celor implicați,eu am aflat despre ele de la Tărău,fiindcă ele erau deja ascunse și era o chestiune....arătau exact procedura pe care o urmau,arătau lucruri foarte importante că banii erau transferați în SUA,iar la capătul celălalt al SUA era un fost om al SRI,care se ocupa cu administrarea banilor în SUA,aceasta a fost capcana pentru opinia publică....a căzut și presa imediat ,ca Adrian Tărău,haiducul modern  și el afirma acum că el era doar un pion în toată această chestiune,ceea ce nu-l exonerează de răspundere,dar nu s-a vrut să fac urmărire penală corectă în cazul lui.
Ar mai fi încă un argument de explicat....implicarea acestor servicii în rezultatul care mi s-a creat ulterior -este vorba despre documnete scrise .Conform legii române ,care nu permitea acestor servicii să implice un cetățean care nu era cercetat pentru acte impotriva siguranței naționale,sigur că acuma dacă se va confirma că serviciile ,apropos de aceste acte ilegale ,totul făcut ascuns....pentru că banii nu știm ce s-a întâmplat cu ei ....ei au fost trimiși în SUA (??!! n.n.) o mare parte din ei ,iar acum ai văzut sponsorizarea echipei naționale,crezi că a avut Tărău banii moșteniți de la bunicul....nu sunt bani care în mod normal trebuiau să ajungă la bugetul de stat ?...erau pentru taxa de drum ,erau pentru alte chestiuni ,dar în tot acest scenariu,chestia era altceva.Au ajuns cu protecția până acolo încât mi-au fabricat mie un dosar penal .Am capacitatea,am știința să demonstrez că e un scenariu.
Dealtfel am și făcut-o !!!
FA.- Incredibil !!!!
......................................................................................................................................................
FA.- Am o propunere să continuăm discuția săptămâna viitoare,în 8 iunie 2006,în care să abordăm cazul Panait,implicarea lui Panait în tot cazul Lele-Tărău,pentru că merită o discuție specială.
LA.-Aș vrea să vă rog să cereți punctul de vedere a acestor instituții,care sunt vizate de afirmațiile mele,pentru că noi am cerut în Gazeta de Oradea,să-și expună punctul de vedere,dar au tăcut chiticPrezentarea întregului caz va ajunge și pe masa Ministrului de Justiție și pe masa Președintelui Romaniei,care nu vor mai putea spune că nu au știut de ocupațiile unui procuror și dacă ei consideră că pot rămâne și mai departe cu aceste două instituții esențiale,atunci măcar știm cu cine avem de-a face....
FA.- Ce spuneți este înfricoșetor într-o anumită dimensiune,a ceea ce este nevăzut într-un caz ,care e pe rolul instanțelor de judecată. ”

Despre consecințele acestui interviu în activitatea judiciară privind dosarul penal în care Lele Alexandru a fost incriminat cu fapte de corupție...nu vom ști niciodată ...concret.
Un lucru este însă cert că acel dosar a fost restituit la organele de urmărire penală în vederea refacerii urmăririi penale,pentru o chestiune formală descoperită în rechizitoriu ,după 6 ani de strămutare a dosarului la mai multe instanțe din țară,care însă nu au constatat nulitatea procedurală privind  lipsa avizului procurorului general pe rechizitoriu....până la Curtea de Apel Alba Iulia.
In acest stadiu s-a terminat și cu clarviziunile lui Lele Alexandru ,iar apele s-au liniștit,mai ales după ce a fost reintegrat în funcția de procuror cu miliarde lei (vechi)daune materiale pe durata suspendării și cu peste 100.000 euro , daune morale obținute pe cale judecătorească.
Ne punem însă o întrebare legitimă și anume -de ce în acest dosar nu s-a început niciodată cercetarea judecătorească și administrarea de probe în dosar ?
De ce procurorul incriminat nu a negat niciodată faptele penale cu care a fost inculpat ?
De ce nu a luptat cu aceiași energie de justițiar pentru a obține achitarea și implicit pentru a-și demonstra nevinovăția ?
Toate aceste intrebări vor rămâne istorie în jurisprudența românească .
Extrase de Elena Albutiu.

Niciun comentariu: