sâmbătă, 9 februarie 2019

Plagiatura,furt intelectual în trend

Un deziderat al românilor de când e lumea .
Să nu dăm proștilor valoare !

Atenție la furtul intelectual !
Plagiatul ?
Ce este plagiatul ? Este o faptă penală și înseamnă ,copierea uneia sau mai multor fraze,cuvânt cu cuvânt din sursa originală.
Inseamnă insușirea ideilor,metodelor,procedurilor,tehnologiilor,rezultatelor sau textelor unei alte persoane ,indiferent de calea prin care acestea au fost obținute,prezentându-le drept creație proprie.
Autorul real poate fi o persoană,o organizație sau poate include mai multe persoane sau organizații,inclusiv o comunitate de contributori.
Indiferent de tipul autorului real și de forma de publicare(anonimă sau pseudonim sau sub numele real ) preluarea creației acestuia fără specificarea corectă a sursei reprezintă plagiat.
Plagiatul este distinct de încălcarea drepturilor morale ale autorului sau de încălcarea dreptului de autor.
Citind aceste elemente definitorii suntem convinși că mulți ”dottore” și ”diplomați” orădeni își vor face procese de conștiință sau poate NU !
Avem destui eroi,dotați cu titluri academice pe care nu le merită,pentru simplu motiv că nu le place să muncească.
Le lipsește oare răbdarea sau inteligența sau habar nu au de profesia pe care o exercită și simt nevoia să-și prezinte mincinos capacitățile pe care nu le au.
Plagiatura organizată la nivel universitar ,pune în evidență adevărate rețele infracționale de stoarcere de bani în numele puterii de ocupare a unor funcții sau profesii.
Asemenea abuzuri reclamă sancțiunea penală.
Dar,principiul vehiculat pe această temă de acești ”penali” este de fapt ”Hoțul neprins,negustor cinstit”.
Din nefericire pentru statul român,mulți au câștiguri materiale nemeritate ,profitând de recunoașteri profesionale,științifice,etc. furate prin plagiat.
Unii nu înțeleg că pentru succes e nevoie de sacrificiu,de multă ,foarte multă muncă,e nevoie mare să se scoată din turmă,să învețe o meserie din care să câștige bani,să-și dezvolte spiritul creativ.
Unii nu se sacrifică,se deconectează de la muncă,dau vina pe viață și văd scări sociale realizate doar cu bani.
Descoperirea lucrărilor plagiate nu mai este o problemă în prezent.
Verificarea plagiatului on-line se face gratuit  ,pentru studenți,profesori,oameni de știință,cadre didactice,eseiști,scriitori.
Nu ar fi o idee rea să înceapă aceste verificări chiar la universitaților din țară,private sau publice.
Ar fi un mod de a se clarifica o veșnică întrebare.
In România se respectă sau nu legile țării ?
EA.


Niciun comentariu: