miercuri, 27 februarie 2019

Interviuri celebre :George Litarczek


Părintele anesteziei din Romania,profesor universitar dr.George Litarczek,cunoscut ca ”părintele anesteziei din Romania” a vorbit într-un interviu acordat la Ziare.com despre problemele societății românești,ale sistemului sanitar,despre intervenția de la Colectiv,dar și despre relația dintre medicină și credință.
”In vârstă de 91 ani,s-a născut în 1925 în SUA,la Boston,dar a studiat și a lucrat în România,unde a întemeiat specialitatea anestezie terapie -intensivă.
Prin mâna lui au trecut nu numai puternicii României,de la Elena Ceaușescu și Ghe.Gheorghiu -Dej,ci și străini precum fratele lui Kim Ir-sen.”.....
Ce ne vorbește ilustrul om :
”Nu-i salvezi pe oameni numai cu medicina ,ci și cu psihicul,trebuie să-l faci să lupte.Iar psihicul are nevoie de credință.
Si când trăiești extracorporalizarea,nu te mai poți îndoi că ești carcasa care ține de materialitate și ești om prin starea de conștiență umană,care nu poate fi definită în termenii actuali ai științei.Adică sufletul și memoria din el.Creierul este doar o interfață.”
Intrebat fiind dacă există miracole în cariera lui :
”Dumnezeu nu lucrează prin minuni precum Hristos. Dumnezeu îți crează oportunități.Îți vine ajutorul de lângă tine.Trece o ocazie și trebuie doar să întinzi mâna.
Bolnavul care spune că moare,chiar moare. Pentru că el crede că moare....Eu sunt credincios și în toată viața mea am fost ajutat pentru ceea ce m-am rugat.....Depinde de Dumnezeul bolnavului ,de cât crede în el.Toată imunitatea organismului ține de credință.Universul funcționează fără Dumnezeu.El există numai în creierul omului.”
....”Deși are dublă cetățenie și este de origine germană,a rămas în Romania,pentru care conjunctura i-a permis în 1950 să dezvolte specialitatea- anestezie,care în 1972 a devenit anestezie terapie intensivă....”
”Sănătatea de azi suferă de boala generală a sistemului- corupția.
Dar e mai mult decât atât : oamenii nu știu să gândească,nu sunt profesioniști....”
”Ceea ce ai învățat în școală,ceea ce ai văzut în tinerețe îți crează coordonatele ,după care faci toate judecățile.....”
”Prin utilizarea aiurea a antibioticelor s-au creat infecțiile rezistente la antibiotice...”
Ce om minunat! Ce profesionist uman !Ce medic, care crede în viață! Ce lecție frumoasă de viață pentru tinerii care vor să ”trăiască” medicina pentru oameni !
Extrase Elena Albutiu

Niciun comentariu: