vineri, 24 iulie 2020

Sărmanul buget de stat al României.


Controlul fraudelor fiscale, ar trebui să devină o prioritate declarată a guvernanților.
Incompetența și pregătirea precară a personalului de control din instituțiile statului, stă în majoritatea
domeniilor economice,financiare la baza devastării bugetului de stat al României.
Sloganul guvernanților ”nu avem bani la buget ”este incriminator.


Evaziunea fiscală este în creștere.
Reducerea ei nu se poate face prin măsuri administrative sau  penale ,ci prin găsirea unor pârghii economice și financiare  care să stimuleze agenții economici în vederea achitării tuturor datoriilor către bugetul de stat.
România pierde anual miliarde euro din cauza evaziunii fiscale.
Sunt estimări făcute de specialiștii Consiliului Fiscal.

Evaziunea fiscală și corupția sunt fenomene complexe.
Evaziunea fiscală este indisolubil legată de stat,respectiv de formarea bugetului.

Cauzele evaziunii fiscale sunt numeroase.
Menționăm: -mărirea excesivă a sarcinilor fiscale.
In comparațiile internaționale eficiența unui sistem fiscal  nu se măsoară atât prin importanța venitului fiscal,cât prin gradul de consimțire la plata impozitelor.
-Insufiecienta educație a contribuabilor pe deoparte și excesul de zel al organelor fiscale,predispune uneori la exagerări ,pe de altă parte lipsa unui control eficient, organizat,realizat cu persoane foarte bine pregătite ,
-Existența unei legislații defectuoase,care prin omisiunile ei ,permite sustragerea  de la plata impozitelor.

Evaziunea fiscală este păgubitoare atât pentru stat cât și pentru contribuabili.
Statul este lipsit de o parte din venituri , pe care ar trebui să le încaseze pentru a-și îndeplini atribuțiile asumate .
Efectele negative pentru contribuabili se concretizează în faptut că totalul impozitelor se distribuie pe o masă de venituri mică.
Deci, pentru eficientizarea controalelor fiscale se impune selectarea personalului de control ,după criterii strict profesionale.
 Să uităm de numirea unor oameni pe  criterii politice,care pe lângă faptul că ocupă funcții efemere ,nu-și asumă nici-o responsabilitate pentru buna funcționare a instituțiilor fiscale ale statului.
De multe ori s-a constatat o anume complicitate prin corupție la evaziunea fiscală din partea organelor fiscale ,situații deosebit de păgubitoare pentru stat .
In asemenea cazuri se impun desigur dosare penale pentru restabilirea legalității și recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni de evaziune fiscală în directă legătură de cauzalitate  cu infracțiuni de corupție.
Așteptăm din partea guvernanților măsuri competente în politica fiscală a statului ,în așa fel încât acest domeniu de activitate deosebit de important pentru bugetul de stat al României ,să devină unul din cele mai importante pârghii în dezvoltarea economiei și creșterea nivelului de trai al românilor.
Elena Albuțiu

Niciun comentariu: