miercuri, 1 iulie 2020

Țel politic pentru Raed Arafat ?


Poate că ar trebui să încep cu o mică publicitate și să remarc doar surpriza unei intervenții sinistre   făcute publică, de curând de către Raed Arafat.
Poate că trebuia doar să remarc că Raed Arafat, când a vorbit public despre creșterea alarmantă a cazurilor de COVID 19, concluzionând că ”nu e semn bun”,de fapt a vrut să scoată în evidență faptul că a sosit momentul ,ca :”medicii să decidă cine să trăiască și cine să moară”
în abordarea tratamentelor medicale pentru salvarea diferențiată de vieți omenești, din calea acestui virus periculos.
Poate a vrut Raed Arafat să spună ”uite ce avem noi ,avem valori în sănătate care decid soarta omenirii!”.
Poate Raed Arafat a vrut să spună în intervențiile sale publice ,că în” România educată” domeniul sănătății este sectorul guvernat de el.
Să fie o cerere inedită de abordare în Sănătate,a sloganului promovat în România de Raed Arafat,
cu cinism ,care să fie afișat pe frontispiciul Guvernului României,confruntat cu lupta antivirus COVID 19 ?
In situația specială în care se află românii confruntați cu acțiuni antivirus COVID 19,Raed Arafat, pune mereu tabu pe el,până când iluștrii specialiști în medicină s-au retras din spațiul public, și  apar în fața românilor doar cu dictonul  generalizat deja ,să :”purtați măști  și să respectați regulile de igienă.”
 De ce Raed Arafat face apologia unor metode de subminare a sănătății legiferate în Constituție și Legea sănătății,din care rezultă fără echivoc ,că :medicii sunt cei care salvează vieți omenești,iar drumul spre salvarea vieților omenești începe cu jurământul lui Hipocrate -Părintele Medicinei ?
Jurământ care este un manifest prin care se dorește să le reamintescă oamenilor că sănătatea lor este în centrul preocupărilor medicilor și că trebuie să crească încrederea în medici și în faptul că în lume  medicina se face de calitate.

Cine este Raed Arafat ?
Este secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
Este medic român,de origine palestiniană,specialist în anestezie-terapie intensivă.
Raed Arafat este remarcabil în activitatea sa privind inființarea și dezvoltarea serviciului de urgență,care are denumirea actuală SMURD,model implementat și legiderat prin Legea Sănătății.
Secretul înființării  acestui serviciu este dezvăluit de autor ” am creat acest serviciu rapid și eficient,după modelul trupelor de commando ”.
In contextul pandemiei cu virusul COVID 19 a avut nenumărate intervenții publice ,menite să scoată în evidență aportul medicilor în salvarea de vieți omenești.
De la izbucnirea pandemiei ,până acum lucrurile s-au  schimbat,de la purtarea măștii ,până la simptomele bolii sau metodele de tratament.
S-a schimbat și percepția unor medici privind salvarea cu orice preț a vieților omenești.( vezi Italia ,unde un oarecare medic stresat de creșterea cazurilor de decese și infectări cu coronavirus a lansat sinistra ofertă medicală,ca medicii să decidă cine moare și cine trăiește în contextul tratamentelor medicale necunoscute în acel moment.).
De unde până unde Raed Arafat a îmbrățișat acest nenorocit de slogan specific Evului Mediu în procesul inchizitorial ?Nu știm .
Ne punem întrebarea de ce bolnavii să stea umili în fața medicilor investiți cu puteri superioare,așteptând verdictul care seamănă groaza ?
Deși statul este obligat să ia măsuri privind dreptul la ocrotirea sănătății (art.34 Constituție) s-ar putea crede că s-a încercat să se arunce asupra medicilor obligativitatea de a garanta acest drept.
Mai mult s-ar putea înțelege că ar trebui să se lase medicilor latitudinea să decidă ,cine trăiește si cine moare atunci când sănătatea oamenilor este afectată de diverse boli.

Guvernanții decidenți reprezintă instituțiille statului și prin urmare ar trebui să -și revizuiască atitudinea față de medici și personalul medical, pentru a nu se înțelege că sloganul lansat iresponsabil în România de Raed Arafat, ar putea să pară o complicitate  garantată din partea statului.
Sloganul comentat,adus la cunoștința publică de un secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne ar putea fi interpretat ca o incitare publică de încălcare a Constituției și a Legii Sănătății.
Un asemenea posibil scenariu ,acceptat tacit de guvernul actual , ne arată faptul că guvernanții nu privesc lucrurile riguros și din perspectiva legii- activitatea medicală.

Elena Albuțiu.












Niciun comentariu: