luni, 12 octombrie 2020

Pandemia în România

 
 
O dată cu creșterea abruptă  a cazurilor de Covid -19,președintele țării își programează precipitat
conferințe de presă,care se anunță de mare importanță pentru populația afectată într-un fel sau altul,adică pe plan medical,sau consecințe sociale,economice,familiale,salariale,școli de acest virus.
In asemenea împrejurări președintele pune mereu tabu pe contribuția proprie,vrând să arate că este cel mai eficient în rezolvarea treburilor țării.
Deși discursurile sale nu au substanță pe tematica anunțată, limitându-se la dojenirea populației,care nu respectă prevenția, adică veșnica tripletă :spălatul mâinilor,purtarea măștii și distanțarea socială,totuși nu pierde ocazia să dea și o ușoară tentă politică, realizărilor sale, care din nefericire pentru ghinionistul președinte  sunt intoxicate mereu de acțiunile PSD.

Care este însă realitatea în România privind măsurile de stoparea a răspândirii virusului Covid-19 ?
Românii sunt informați prin mijloacele mass media că raportările statistice ale infecțiilor cu virusul Covid-19,sunt false,la fel și testele efectuate sunt false.
Aceste date comunicate zilnic nu pot fi verificate,dar sunt generatoare de panică.
 
Tot mai des se susține în fața opiniei publice că în România se instalează dictatura sanitară.
Comunicarea cu persoanele îmbolnăvite este  haotică.
Personalul medical este nepregătit pentru aparatele neomologate de la ATI ,sector medical de importanță vitală.
Ca o soluție pentru numărul mare de decese cauzate de acest virus, se proferează tot mai des în stilul cinic caracteristic ”Raed Arafat” că, medicii vor decide cine trăiește și cine moare.
Din aceste grosolănii românii ar trebui să înțeleagă că tratamentele în aceste secții pot fi abuzive ?
Cinismul debordat  în acest mod -în sistemul medical,are consecințe din cele mai deplorabile pe plan psihic pentru români.care conștientizează totuși că în acest  mod este călcat în picioare jurământul  lui Hipocrate, de care sunt dependenți medicii în exercitarea profesiei.

Dar statul ,care are obligația să garanteze dreptul la sănătate a cetățenilor potrivit Constituției,ce face în aceste împrejurări critice ?
Ce vești primim de la premierul Ludovic Orban ?

-Se susține și la acest nivel, că sistemul sanitar din România se apropie de colaps,dată fiind explozia cazurilor de Covid-19,într-un timp foarte scurt.
-Există îngrijorare pentru secțiile ATI din țară ,unde se pretinde că nu mai sunt locuri ”Nu trebuie să intre în ATI oricine ”(?!),afirmă disperat premierul.
Se organizează de urgență ședință de guvern .
Ce s-a discutat în ședința de guvern ?
-Stabilirea de noi măsuri pentru gestionarea pandemiei Covid -19.
 Noi măsuri de funcționare a tratării și prevenției îmbolnăvirii.
Premierul a cerut ministrului Sănătății o creștere radicală a măsurilor de stopare pe mai multe planuri a  creșterii infecțiilor cu acest virus .
Se recomandă mai multe testări pentru izolarea focarelor apărute.
Deasemenea se dă un semnal de alarmă privind necesitatea creșterii numărului de  paturi și a dotărilor necesare tratamentului,inclusiv creșterea numărului de  medici specialiști la secția ATI.
Este necesar în raport de situația reală din spitale și cresterea numărului de paturi pentru cazurile de îmbolnăviri medii.
In fine premierul ,accentuează importanța secțiilor ATI pentru salvarea pacienților gravi -”Se va face trierea pacienților gravi pentru ATI”,conchide premierul.,
 
Situația generală anti-pandemie nu este încă nici pe departe sub control.
Consecințele colaterale privind economia,scolile,universitățile,HORECA în pragul falimentului, șomajul la  limita maximă,protestele publice organizate  împotriva restricțiilor exagerate impuse de autoritățile sanitare pe care oamenii le consideră responsabile de condițiile grele de viață, de panica și haosul generator de probleme psihice,depresii,stres, tot mai evidente, precum și agravarea bolilor cronice netratate pentru a se acorda prioritate doar tratamentului pentru Covid- 19 ,toate aceste probleme și multe altele au adus România aproape în stare de colaps.
In general România se confruntă cu probleme dramatice în acest stadiu de evoluție a pandemiei Covid-19,care la prima vedere par fără perspectiva rezolvării.
Prin eforturi comune ale statului și ale specialiștilor din sectorul medical ,suntem siguri că în cele din urmă românii vor trece și peste această grea încercare ,așa cum se va întâmpla și în  întreaga lume.
Nimic nu este imposibil în marile confruntări ale omenirii.Ne confirmă istoria acest optimism.
 
Comentariu Elena Albuțiu.







 

Niciun comentariu: