sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Justitia fara secrete.

Aciuiați în politică,în presă,bugetari,interlopi,oligarhi,toți îsi coc planuri de deturnare a anchetelor penale efectuate pe seama lor, pentru fapte de coruptie sau infracțiuni de drept comun.
In acest context Ministerul de Justitie ar trebui somat să dezvăluie cazurile de corupție solutionate prin condamnarea celor vinovati.
Numai asa opinia publica poate sa cunosca finalitatea actului de justiție în cazul infracțiunilor de coruptie.
Avem sau nu avem corupți in Romania ?
Dar in Romania nimeni nu discută despre calitatea sau finalitatea actului de justitie,desi exercitarea functiei cu rea-credinta  sau intarzierea nejustificata în soluționarea unor cauze ,este cotată în Legea magistraturii ca o gravă neglijența ,sau există posibilitatea tragerii la răspundere penală pentru abuz de drept.
Cu toate acestea sub protectia sloganului tot mai des vehiculat în sistemul judiciar "Să nu vă atingeți de judecători sau procurori !"se comit o serie de nelegalitati în desfasurarea sistemului judiciar.
In plus in Art.6 CEDO  se statueaza că " orice persoana are dreptul la judecată în mod echitabil,într-un termen rezonabil a cauzei sale,de o instanță impartială " și totusi în spațiul public asistăm din ce în ce mai des la exacerbarea unui limbaj agresiv pentru compromiterea unor persoane inainte de a fi judecate de o instanță,se vorbește tot mai mult despre susținerea judiciară,care atrage atenția ca trebuie făcute arestări,ca faptele dezbatute în media se înscriu în lupta contra corupției si în acest caz aratăm că de fapt justiția are nevoie de sustinere publică.
Soluții și sancțiuni penale prompte sunt în final dovada reprimarii corupției de către instanțele de judecată, singurele abilitate prin lege să asigure stabilirea adevărului și să aplice legea penală.
Avocat Elena Albutiu


Niciun comentariu: