luni, 12 octombrie 2015

Justitia o forta oculta ?

Episodul I
Ancheta penala si problemele penale judiciare sunt emblema justitiei.
Nu trebuie sa admitem niciodata ca independenta justitiei si implementarea masurilor anticoruptie din Romania sa fie puse sub semnul intrebarii.Cu toate acestea e bine sa luam atitudine fata de o justitie incorecta,cand este cazul.
Anchetatii nu trebuiesc compromisi moral in etapele procesului penal,dar nici sa nu fie postati unii dintre ei la panoul de onoare,adica disculpati fara argumente juridice si mai ales cand la dosar sunt probe serioase privind comiterea faptelor penale.
Impartiabilitatea ,intransigenta si respectarea legilor romanesti,a tratatelor internationale privind drepturile omului,dispozitiilor constitutionale sa fie interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului,cu pactele la care Romania este parte- este la fel de importanta.
In cazuri de neconcordanta trebuie sa nu uitam ca au prioritate reglementarile internationale.

Dar ...de multe ori ,din media constatam , din ce in ce mai des ca anchetarea unor romani naste tot felul de molime intelectuale.
Ceea ce apare in presa semnata de anumiti jurnalisti ,capătă tot mai des  aspect de hărtuială,chiar linșaj mediatic împotriva unor oameni inculpati pentru comiterea de fapte penale si nu mă refer la infractiuni cu violenta cu privire la care nu este cazul ca infractorii sa fie protejati de oprobiul public, ci la infractiuni economice sau coruptie,care trebuiesc analizate fara exceptie, in mod egal atat sub aspectul acuzatiilor cat si apararile celor incriminati ,cu atat mai mult cu cat aceasta etapa se desfasoara in mod nepublic, deci fara participarea opiniei publice la desfasurarea anchetelor existand pericolul unor  influiente subiective de orice fel.
Prin aceste  infractiuni  se fraudeaza bugetul statului roman ,sub o forma sau alta si trebuie acordata o atentie sporita atat sub aspectul reprimarii celor implicati,cat si pentru recuperarea prejudiciilor ,care in acest moment au devenit periculos de importante.
Legislatia romaneasca penala,chiar daca in timp a suferit modificari de nuanta,a ramas consecventa in a nu intrebuinta mijloace procedurale exagerate de constrangere jurisdictionala ,care poate capata aspecte de agresiune psihica in solutionarea cauzelor in cursul procesului penal.
Este vorba de arestul preventiv,catusele la vedere in public,prin care tot mai mult se motiveaza pericolul social al suspectilor, elemente de vinovatie inca din timpul anchetei penale desi in aceasta etapa asemenea conotatii capata aspecte abuzive.
Procurorii se substituie uneori judecatorilor stabilind vinovatii pentru care nu sunt competenti procedural, dar si invers cand judecatorii se simt timorati de unele erori din cursul urmaririi penale si le repara fara drept ,din obedienta.
Am putea numi cu indulgenta ca in aceste situatii suntem martorii unor adevarate escapade in fazele procesului penal,incalcandu-se din neglijenta competentele procedurale.
Deci justitia cateodata apare ca o forta oculta!?
Independenta justitiei este sub semnul intrebarii si chiar implementarea masurilor anticoruptie !?
In aceste imprejurari ,CSM trebuie sa manifeste intransigenta pentru disciplina in justitie,sa elimine unele clisee rusinoase,cum ar fi ignoranta in profesie a unor procurori,sau judecatori.
Sa dispara neglijenta contradictorie.Sa nu existe iertare pe drumul pornit cu rea credinta in justitie si mai ales sa fie starpita coruptia la acest nivel.
Este sinistru ,dar banii au devenit in aceasta etapa istorica a Romaniei ,o forta puternica,care poate releva o bunastare dorita de toti,dar pot fi si infernali sub aspectele penale in care sunt dobanditi.
Mintea noastra ar trebui sa le confere adevarata lor valoare,în asa fel ca banii sa ne aducă drepturi,să ne salveze ,să fie în beneficiul sperantelor noastre familiale dar în acelasi timp să nu degenereze in lăcomie si imoralitate.
 Avocat Elena Albutiu





Niciun comentariu: