duminică, 13 decembrie 2015

Penalii vechi si noi

Episodul 1.
Multe dosare penale economice sau de coruptie sunt rezolvate cu declaratii de martori, fara ca  anchetatorii sa responsabilizeze ca aceste declaratii nu au valoare probanta in conditiile unor prejudicii incerte si mai ales in cazul unor incadrari juridice eronate.
Tot mai des se constata ca incadrarea juridica nu are legatura cu starea de fapt .
In conceptia  unor procurori încadrarea juridica are doar rolul de a desemna competenta materiala,de a agrava sau minimaliza gravitatea faptelor.
Despre probele in aparare nu vorbeste nimeni ,parca ar fi ciumate.Nu au nici-o importanta,nu le verifica si nici nu le apreciaza nimeni.
Se poarta o politica empirica in anchetele penale ,manipulata de multe ori din exterior, fara a se ține cont de normele de procedura in scopul obtinerii unor rezultate dupa bunul plac. Nimic nu este ce pare.
Procurorii asteapta sa fie curtati de avocati pentru a le fi ascultate sustinerile juridice,motiv pentru care in cursul urmaririi penale iși bagatelizeaza aportul juridic invocand caracteristici privind personalitatea inculpatilor,de genul ”inculpatul este sincer,este casatorit,are copii,are studii,recunoaste acuzatiile 100%,etc.” .
Procedura penala prevede insa ca aceste circumstante sunt avute in vedere de instanta de judecata la individualizarea pedepsei.
Defaimarea unor inculpati in presa,expunerea in public cu catuse la maini,divulgarea amantlâcurilor,umilirea acestora , in cursul anchetelor penale ,toate au aceiasi menire de a satisface orgoliul anchetatorilor.
In anul 2015 se fac platile pentru fapte suspectate penale ,comise in anii 2007,2008.
Nu simte nimeni ca importanta unui proces nu este in regulă,dupa ani de zile de activitati infractionale,fara sa fie deranjate de autoritatile statului.Cine apasa butonul de urmarire penala si dupa ce criterii,cand dosarele au deja sute de pagini,majoritatea stenograme.
Nu intelege nimeni de ce nu se practica flagrantul la infractiunile de coruptie,procedura care ar pune in evidenta perspicacitatea autoritatilor penale si proba ar fi absoluta.
De ce se asteapta ,pana la inceperea urmaririi penale, stocarea de informatii ? stenograme? uzura pe plan politic ?sute de pagini in dosare puse la conservat,care nu spun nimic  pe plan juridic ?interventiile si relatiile ? protectorii ?
Este cutremurator sa constatam din media ,spaga de sute de mii,milioane de euro,dată la
magistrati,sau  spaga convertita in diverse activitati ;cum ar fi constructii de vile,terenuri,plata amantelor, concedii exotice ,etc.
Imunitatea in conceptia unor magistrati corupti ,este doar un paravan.
Tot mai des ,independenta Justitiei din Romania este pusa sub semnul intrebarii. 
Elena Albutiu

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Niciun comentariu: