duminică, 20 decembrie 2015

Penalii vechi si noi

Episodul III
Singurul corupt nearestat.
Asadar ,dupa loby-ul facut de ministrul Justitiei si de deputatul Emil Boc,mereu interesati dacă mazilirea procurorului Lele Alexandru,a fost sau nu un joc politic,prin solutia din 9 martie 2006 a Curții de Apel Alba Iulia,s-a pronuntat o hotarare de compromis procedural,care a venit ca manușa pe una din sutele de exceptii ridicate de prea-curtatul inculpat,solutie care a urmat soarta ”Dosarului Flota ”,adica restituirea la parchet pentru lipsa unui aviz pe rechizitoriu,dupa care dosarul s-a închis șocant ,pentru probe prea subtiri,sau prea subtiate in cei 6 ani de stramutari la majoritatea instantelor din tară.

Orice remarca cu privire la aceasta solutie a ramas un semn de intrebare pâna in zilele noastre ,cum a fost si lăsarea in libertate a unui procuror acuzat de coruptie din Romania.
Nu a prezentat pericol social ,lăsarea lui in libertate,in timp ce isi calomnia colegii procurori ? Nu a reprezentat un esec al justitiei, inculpatul,trimis in judecata pentru fapte de coruptie,care facea nelegal cumul intre functia de procuror-suspendat,dar procuror si editor-jurnalist ? Pe inspectorii de la CSM îi lasa reci faptul ca un procuror -inculpat isi reclama si acuza fostii colegi procurori de fapte penale ?
Nu s-a luat nici-o masura pentru indepartarea din functia de procuror,a unui personaj de teapa lui Lele Alexandru,acuzat de coruptie de autoritatea statului,nu din coltul strazii cum face el de ani de zile .
A pus pe drumuri inspectorii judiciari pentru anchetarea reclamatiilor sale,care nu s-au confirmat,motiv pentru care s-au luat masuri de reparatia reputatiei procurorilor defaimati.
Din inchisori,oamenii de afaceri arestati de procurorul Lele Alexandru,denunțau nelegalitatile acestuia si averile sale colosale pe care pretindea ca le-a dobandit legal.

Citam o asemenea delaratie a unui om de afaceri arestat de Lele si ulterior achitat in instanta:  ”am fost amenințat sa fac anumite declaratii mincinoase,care sa-l incrimineze pe Brânzaș Octavian,dar si pe altii a caror nume nu le dezvalui.
In ce priveste suma pe care Lele a cerut-o lui Brânzaș,acest lucru este stiut de multa lume.Nu stiu insa cum se face ca nimeni nu se interesează de averea lui Lele.Vila cu vitralii,masini occidentale,excursiile sotiei in Germania,concedii pe Coasta de Azur,in Spania,etc.....de unde atâția bani ?Nimeni nu si-a pus problema.”
In sprijinul acestei declaratii ,Octavian Brânzaș ,a spus: ”Lele mi-a cerut 100.000 dolari,ca sa nu ma aresteze.Toată lumea il socoteste un erou,dar nu-l intreaba nimeni de unde si-a facut vila aia,de unde si-a tras Jeepul si mașinile ! De unde ? Din salariul de procuror ? Vă spun eu cine este procurorul Lele,a lucrat pe dosarele cu alcool,pâna s-a terminat afacerea,a lucrat apoi pe cele cu țigări,iar apoi s-a băgat si in afacerile cu petrol.De acolo are ! De peste tot.”
Acesta a fost stilul de ancheta penala efectuat de Lele ,ca procuror.
......................................................................................................................................................
Simulant nenorocit.
Atitudinea procurorului Lele Alexandru,de luptător împotriva coruptiei a fost de natura sa amăgeasca si relatiile pur colegiale cu o procuroare din Ploiesti(Buliga),care instrumenta dosare cu inculpati bihoreni si care a acceptat de la Lele,informatii nesolicitate.
In asemenea imprejurari a obtinut si aprobarea sa intre in Arestul Politiei Ploiesti,unde a pus presiune pe arestatul Brânzas ,sa declare ca martor impotriva lui Tărău Adrian si altii,ceea ce nu a putut obține in Bihor,pentru ca dosarele acestora i-au fost luate pentru abuz de drept.
Dupa inculparea procurorului si suspendarea din functie pana la judecata,Gazeta de Oradea i-a oferit un loc de editor.Oferta a fost insa rezultatul unei lungi colaborari ”subterane” cu patronul din Cluj-Napoca ,Man Liviu.
Dupa ce Lele,a cochetat o vreme cu șpăgile,care valoric erau adevarate averi,a fost supus la o perioada de abstinența până ce a invațat ce este șantajul si atacul la persoana intr-o anume presă si atunci a devenit de neprețuit.
Cum prostia a fost intotdeauna distribuita democratic in Gazeta de Oradea,nu mai mira pe nimeni ca dupa inchiderea acestei gazete de santaj,Lele sa continue cu scrierile sale,pana in zilele noastre la Gazeta de Cluj,semnand cu pseudonimul Manea Catălin.Nu se poate lecui ,sa faca pact cu Diavolul si să-si stapaneasca dorința de a  baga oamenii la inchisoare din randul celor nevinovati si ,monitorizati de Lele ,imbracat acum  cu roba de avocat de Mehedinți.
Urmeaza alte episoade despre marirea si decaderea procurorului Lele în instrumentarea afacerilor de coruptie .
Elena Albutiu (comentariu publicat in Informația de Vest in anul 2006)




Niciun comentariu: