luni, 30 iulie 2018

Libertatea de exprimare este un drept absolut ?

In ultimul timp în Romania ”libertatea de exprimare ” a devenit un slogan folosit în mod organizat pentru demonizarea unor lideri politici sau a puterii legislative,a guvernării statului ,a drepturilor și a libertății omului.
In acest context se impune definirea acestui drept fundamental al omului în accepțiunea Curții Europene a Drepturilor Omului.

Din jurisprudența  Curții Europene a Drepturilor Omului - Decizii CEDO :

Libertatea de exprimare este un drept fundamental al individului cu o aplicație specifică în domeniul mass media ,ocrotit ca atare de Curtea Europeană de la Strasbourg din a cărei jurisprudență constantă reiese importanța deosebită a libertății presei în orice societate democratică.
Această libertate nu este însă una absolută ,ea implicând unele restricții generate de protecția unor valori fundamentale,cum ar fi dreptul la reputație,demnitatea și onoarea persoanelor.

Protejarea acestora nu trebuie să fie efectuată prin folosirea unor mijloace cu caracter disuasiv asupra activității jurnaliștilor,fiind necesar de găsit acel echilibru prin care să se garanteze atât libertatea de exprimare,cât și dreptul la ocrotirea vieții private a fiecăruia dintre noi.

Articolul 10 din Convenția Europeană a drepturilor omului,prevede că :
1, Orice persoană are dreptul la libera exprimare.Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi informații sau idei fără amestecul autorității publice și fără a ține seama de frontiere.
2. Exercitarea acestor libertăți ce comportă îndatoriri și responsabilități poate fi supusă unor formalități,condiții,restrângeri sau sancțiuni prevăzute de lege,care constituie măsuri necesare,într-o societate democratică,pentru securitatea națională,integritatea teritorială sau siguranța publică,apărarea ordinii și prevenirea infracțiunilor,protecția sănătății sau a moralei,protecția reputației sau a drepturilor altora,pentru a împiedica divulgarea de informații confidențiale sau pentru a garanta autoritatea și imparțiabilitatea puterii judecătorești.

Libertatea de exprimare prevăzută de art.10 al Convenției este una dintre libertățile fundamentale ale omului ce are un rol special în orice societate democratică,putând fi catalogată chiar una din garanțiile acesteia,o condiție primordială a progresului și a fericirii fiecăruia.
Libertatea de exprimare permite comunicarea cu ceilalți semeni,dar trebuie să urmărească un scop legitim !

Extrase Elena Albuțiu

Niciun comentariu: