duminică, 7 iunie 2020

Există o legătură între ”Ciuma” lui Camus și coronavirus ?

       

 La începutul epidemiei de coronavirus,romanul lui Camus ”Ciuma” a devenit cea mai căutată carte.
Acest roman ridică o serie de întrebări legate de natura destinului și a condiției umane.
In una din descrierile acestui roman se spune :” Șobolanii încep să moară pe străzile din Oran (oraș în Algeria) . E semn de ciumă, confirmată destul de greu de medicii orașului. Fiindcă autoritățille se mișcă încet se declară carantină abea după ce epidemia nu mai poate fi stăpânită. Doctorul Rieux (personajul principal al romanului ),unul dintre primii care au știut cu ce se confruntă a organizat el însuși echipe de intervenție.Orașul abea respiră sub amenințarea morții,oamenii sunt închiși între zidurile lui și privesc neputincioși cum flagelul lovește din ce în ce mai aproape..”
         Apărut în 1947 ,Ciuma este considerat unul din cele mai profunde și mai influiente romane a secolului trecut.
Departe de a fi doar o poveste despre ciumă,el vorbește în egală măsură despre marile catastrofe ale epocii,despre ”ciuma brună” ce a devastat Europa în secolul XX.

In ”Ciuma” ironia centrală se află în tratamentul lui Camus despre ”libertate”, : ”Cetățenii orașului Oran,devin prizonierii ciumei.Viețile lor au fost strict controlate de o înrobire inconștientă față de obiceiurile lor.

Epidemia de coronavirus a generat vânzări spectaculoase ale romanului ”Ciuma” de Albert Camus.

”Publicat în 1947,romanul lui Albert Camus,povestește viața cotidiană a locuitorilor unui oraș din Algeria ,rupt de lume în timpul unei epidemii de ciumă fictivă,care are loc în 1940.
Romanul a fost apreciat  mai degrabă o alegorie la expansiunea de ”ciumă roșie”,adică a nazismului.”(Informații publicate  de Profit.ro în 4 martie 2020)

Ziarul Metropolis publică ”În vremea pandemiei de coronavirus ne-am întors la o carte clasică ”Ciuma”lui Albert Camus.

Tot Albert Camus comentează ”Ciuma”(1947) :” Există o boală mai grea decât toate bolile.
Este viața însăși,iar omul oricât s-ar strădui nu-i poate găsi leacul pentru că nici nu există vreunul.
....Totul poate fi rezumat ”Lumea e absurdă.Viața e absurdă.”
Albert Camus comentează la un moment dat propriile valori ”....Exilați în propriul oraș,în propriile case,oamenii uită să mai zâmbească și se rătăcesc,îndepărtându-se de iubire fără a se apropia de nimic,suprimându-și propriile valori.....Trebuie s-o spunem,ciuma răpise tuturor puterea iubirii și chiar a prieteniei.”

Albert Camus :”In orașul Oran,chiar și izolarea de restul lumii,în condițiile în care moartea atârnă în egală măsură asupra oricărui cetățean,inegalitățile sociale rămân.Unii fac foamea în timp ce altora le lipsesc lucrurile de bază.”.
Camus militează aici pentru implicarea socială,aceasta fiid calea prin care în opinia sa ,individul poate găsi dacă nu fericirea ,ce puțin o frântură de împlinire....

Daniel Defoe comentează ” Ciuma e un flagel ,care se poate repeta în viața noastră sub măști sau forme diverse : nu doar boli ci și regimuri politice sau orice rău care afectează viața umană.

Un comentariu  elocvent :Marina-Cristina Dan-27 martie 2019 :
”Cea mai semnificativă acțiune în cadrul filozofiei lui Camus este alegerea de a lupta cu moartea și suferința”.
In fine se poate conchide, că în cărțile despre epidemii,care au anticipat ce trăim azi ,găsim în ele cronologia :de la primele semne ale epidemiei până la faza cea mai grea și apoi înapoi la normalitate.
Albert Camus comentează un alt aspect al vieți :” Îți zic în secret dragul meu : nu aștepta judecata de apoi,ea are loc în fiecare zi.”
”Viața este lucrul cel mai bun din câte s-au inventat vreodată.”(Gabriel Jose Garcia Marquez)
Comentarii de actualitate preluate de :Elena Albuțiu.



Niciun comentariu: