marți, 23 iunie 2020

IDEI ORIGINALE



Trebuie descurajată instalarea rutinei prin încurajarea ideilor originale indiferent de sursa acestora.

Să ne păstrăm optimismul și răbdarea chiar în
             SITUAȚIILE DE CRIZĂ.

Fără a se pune problema a ceda în cauzele controversate,ar fi necesar să nu se acutizeze artificial unele soluții în perioada de criza.

Tratarea problemelor financiare să nu se rezolve cu ajutorul instrumentelor represive.

Să evităm ca lupta antiinfracționlă să se facă prin măsuri preventive excesive,neprocedurale-situație care duce la sacrificarea libertăților personale.
Deși în principiu nu se recunoaște o legitimitate a măsurilor de prevenție printre care  se circumscrie și arestarea preventivă,totuși zornăitul cătușelor nu încetează mai ales în perioadele de criză economico-financiară.
Se mai știe însă că legislația penală românească statuează dreptul celor care consideră că împotriva sa s-a luat o măsură nelegală să se adreseze instanțelor de judecată.
Trebuie remarcat însă și infantilismul unor magistrați privind modul  în care sunt tratate unele cauze ,  atât în modul de administrare a probelor cât și din elaborarea mandatelor de arestare.

Toate aceste acțiuni sunt posibile pentru simplu motiv că, politicienii aflați la putere, consideră că au întotdeauna dreptate.

Ceea ce face posibilă încălcarea legii în România ,se poate rezuma destul de simplu.
Tot mai frecvent se apelează la autoritățile penale de către unii politicieni pentru intimidarea adversarilor politici.
Desigur se urmărește concomitent și compromiterea profesională a celor vizați în postura de ”penali”.
Este știut sloganul ”când omul nu mai are un statut în societate nu mai interesează pe nimeni...”

Abuzurile însă nu se opresc aici.
Este încălcată legislația penală și prin faptul că nu este respectat dreptul la apărare,sau prin încălcarea principiile  elementare ale justiției.Toate din dorința oarbă de a înfunda persoanele bănuite de protecție în tabăra politică adversă- celor aflați la putere.
Există și teama celor din justiție ,de acuzații grave, în sensul că oricare din  soluții,care nu ar fi  pe placul celor ce inițiază acțiuni penale din partea politicului ,s-ar putea  pretinde că sunt generate prin corupție, ceea ce ar avea consecințe grave asupra statutului de magistrat.


In contextul general a perioadelor de criză ,românii tot mai des ajung la concluzia că ”adevărul nu mai  contează în Justiție” .
Pe de altă parte se uită de către factorii decidenți, că în Constituția României se stipulează faptul că ”nimănui nu i se poate restrânge libertațile și drepturile cetățenești decât în împrejurări restrictiv prevăzute de lege”
Dacă toată lumea ar respecta legea ,ar fi șanse mari ca în România să se instaleze statul de drept ,să fie stabilitate prin muncă ,oamenii să aibă mijloace de subzistență ,să aibă acces la educație și sănătate și în consecință nu s-ar mai vorbi de austeritate, anarhie,haos și teama zilei de mâine.
Elena Albutiu












Niciun comentariu: