luni, 31 august 2020

Jurământul lui Hipocrate



Hipocrate,cel mai vestit medic al Greciei este supranumit

                                               ”  PARINTELE MEDICINEI”
Medicii sunt cei care salvează vieți.
Drumul spre salvarea vieților începe cu acest jurământ,care amintește oamenilor ce înseamnă medicina și de ce medicii merită respectul nostru.
Jurământul este o dovadă, nu doar de angajament de sinceritate,de asumare din partea medicilor.

Deci prin invocarea acestui jurământ, dorim să le reamintim românilor că sănătatea lor este în centrul preocupărlor medicilor și că trebuie să creștem încrederea în medici și în faptul că în România,
 medicina se face de calitate.

Art,34 din Constituție stipulează ”Dreptul la ocrotirea sănătății”
Statul este obligat să ia măsuri pentru igiena și sănătatea publică.
Și atunci de ce se mai pune mereu întrebarea,dacă statul sau medicul trebuie să garanteze dreptul la ocrotirea sănătății ?
In timp s-a căutat să se arunce asupra medicilor obligativitatea de a garanta dreptul la ocrotirea sănătății.
Încă o dată merită subliniat în contextul prevederilor Constituției României,că statul are obligația să garanteze dreptul cetățenilor la ocrotirea sănătății.

Intrucât guvernanții,decidenții reprezintă instituțiile statului,ar trebui să-și revizuiască atitudinea față de medici și personalul medical în sensul de a nu transfera asupra lor obligații ,care nu sunt prevăzute în Constituție sau în legea sănătății
Aceste obligații trebuiesc respectate fără fracturi de interpretare și sunt perfect valabile și  în timpul pandemiei actuale
Prin urmare orice alte interpretări asupra activității sanitare înafara celor prevăzute și în Legea Sănătății, prin care ar fi lăsată fără ajutor o persoană aflată în dificultate medicală,ar putea să cadă sub incidență penală.
Un exemplu,care merită arătat în acest sens este și fapta medicilor care refuză internarea ,faptă care ”cade sub incidență penală”.

Este important să subliniem și dreptul pacienților de a fi informați asupra stării lor de sănătate și  a intervențiilor medicale.

Prin urmare declarațiile publice repetate ale lui Raed Arafat,în sensul că medicul hotărește ”cine trăiește și cine moare” din rândul bolnavilor de orice fel ,reflectă o mentalitate inchizitorială și este de fapt apologia infracțiunii de instigare publică la delicte de pericol public și chiar curmarea vieții unor oameni prin omisiunea de a fi tratați medical,de a fi recuperați pentru a trăi.
Semnalele care vin din media vizează o serie de acțiuni prost organizate și coordonate în timpul pandemiei,rezultatele privind pe noii infectați ,care nu întotdeuna reflectă realitatea ,tratamentele medicale aplicate celor internați,care uneori sunt neglijate și prin urmare boala evoluează negativ,dotarea spitalelor cu aparate specifice tratamentelor aplicate,mai multă implicare a specialiștilor în prevenție și mai putine discursuri politicianiste,care nu aduc niciun aport la stoparea virusului COVID 19.
Toate aceste constatări sunt îngrijorătoare ,iar consecințele viitoare sunt din ce în ce mai grave,ceea ce pe lângă pericolul creșterii epidemiei influiențează tot mai mult starea psihică a românilor,scăderea economiei ,a locurilor de muncă,posibilități financiare precare și în cele din urmă panică și haos total.
Aceste constatări și analize ,foarte active în media vor trebui urgent remediate,ca situația din România să nu scape total de sub control.
EA


Niciun comentariu: