marți, 1 septembrie 2020

Cetățenia dublă


Opinii legislative :
Ar fi o idee democratică ,ca dubla cetățenie să fie transformată în România în subiect electoral.

Se pune legitima întrebare ?
Poate o persoană  să se simtă conectată la două țări ?
Desigur că NU !
Asemenea persoane ar trebui în consecință să nu poată candida la funcții publice.
Situația ar împiedica existența a două identități naționale integrale.
.

Acum când se apropie alegerile parlamentare și alegerile locale,subiectul ar putea fi revigorat și în România,prin referendum.
Cel care vrea să ocupe funcții publice,să fie ales primar,parlamentar,președinte de țară,dacă vrea cetățenie română -să renunțe la o altă cetățenie.
Ce caracterizează existența dublei cetățenii ?
Persoanele care au cetățenie dublă profită de beneficiile a două țări,
În același timp au obligații duale.
O persoană cu dublă cetățenie este cetățeanul al două țări în același timp.
Cetățenia dublă este numită uneori dublă naționalitate.
                                    Cetățenia dublă este complexă.
Cetățeniile duble pot beneficia de avantajele și privilegiile oferite de fiecare țară. De exemplu ,aceștia au acces la două sisteme de servicii sociale,pot vota în oricare din țările respective și pot fi în măsură să candideze în oricare din țări ,în funcție de lege.
Deasemenea li se permite să lucreze în oricare dintre țările respective,pot avea permis de muncă sau viză și pot frecventa școala din oricare dintre țări.Pot avea două pașapoarte.
Alt beneficiu al cetățeniei duble este capacitatea de a deține proprietăți în oricare dintre aceste țări.
O persoană cu cetățenie dublă este legată de legile ambelor țări.
Dubla cetățenie poate fi și un dezavantaj pentru că poate împiedica de exemplu accesul la informații clasificate.
Cu toate că ,cetățenia germană de exemplu oferă numeroase avantaje,mulți imigranți refuză să o ceară.Un motiv ar fi renunțarea la vechea cetățenie.



In România ar trebui să fie înăsprită legea privind naționalitatea,cu privire la posibilitatea dublei cetățenii a persoanelor care vor funcții publice.
Această problemă este valabilă în Franța ,Suedia ,Germania,Polonia ( în care nu le este recunoscută oficial calitatea de cetățean al altui stat),Ucraina ,care nu recunoaște dubla cetățenie,Spania,limitează dubla cetățenie unor țări cu care are acorduri în acest sens.
Și în România ar trebui să nu fie alese în funcții publice persoane care pe lângă cetățenia română dețin și cetățenia altui stat, pentru considerentele generale descrise mai sus și aplicate în alte țări.
Actualii guvernanți și decidenți din România ,fiind în mare vogă electorală de luni de zile ,în pofida pandemiei care evoluează ascendent și dramatic, din lipsa unor măsuri competente pe plan organizatoric, ,sanitar,educație,economie ,etc. credem că  ar fi  interesați de ideea unui referendum pe tema discutată,asfel că ar exista o mai mare preocupare și concentrare pe problemele și dificultățile românilor, care  trăiesc într-o lume haotică si fără perspectiva unei redresări într-un timp scurt. .
Elena Albuțiu.

Niciun comentariu: