luni, 11 mai 2015

UN KILLER JUSTITIAR

Cazuri dezbatute public:
Din arhiva personala (anul 2006)"Replica la replici"
"Daca fostul procuror bihorean Lele Alexandru zis Alex alias Catalin Manea ,vrea sa revina in roba de procuror,el va continua cu atacuri de tot felul in spatiul public,impotriva celor care l-au incriminat si celor care colaboreaza cu adversarii sai declarati.
Dar sa facem un istoric al acestui personaj,parca desprins din filmele horror.
Intai sa aflam cum a devenit Lele -barbat.

Evident in perioada cat a exercitat functia de procuror,prin arestarile spectaculoase,prin fabricarea unor dosare penale din dosarele vechi iesite din circuitul administrativ al parchetelor,cu acte sustrase din dosarele penale in care erau implicate persoane cunoscute cu afaceri banoase,ori din informatiile pe care le obtinea in virtutea functiei de  procuror,care facea interesul sau plauzibil pentru descoperirea de fapte penale.Era de notorietate ca in relatiile lui cu anumiti politisti,uzand de pregatirea profesionala precara a unora,le cerea sa efectueze anumite acte de cercetare penala,pe care le folosea apoi ca probe in arhiva proprie.(cu sediul intr-un apartament de bloc inchiriat).
In fata sefilor ierarhici din parchete ,lasa impresia unui profesionist,urmand dealtfel in paralel studii economice atat de necesare in calculele sale mercantile.
Ne amintim cu totii cum au inceput arestarile preventive spectaculoase in lumea bancara(directori de banci cu mentiunea ca niciunul nu a fost condamnat pe rechizitoriul procurorului - Lele Alexandru),sau personalitati din lumea afacerilor (Srouji Mohamed si altii care trebuiau sa-si cunoasca tatucul penal in Bihor) si dupa ce instantele infirmau aceste masuri,avea o tehnica bestiala de a lasa impresia ca anularea mandatelor s-a facut cu acordul sau,iar dupa redobandirea increderii si oamenii erau repusi pe functiile avute pretindea foloase in bani sau avantaje.
In acele vremuri cand Lele era inca june-procuror cu mustata,situatia lui materiala a luat o turnura imposibil de realizat prin mijloace bugetare,cu sotie si trei copii.
Casa a fost amenajata in stil occidental,mai multe autoturisme de marca,excursii in Germania,Austria,Spania,Franta,vacante la Nisa,etc.Apoi a promovat diverse afaceri banoase prin persoane interpuse : frate,socrii,etc.cum ar fi :afaceri imobiliare,transport,comert cu masini aduse din occident,etc.
In schimbul unor foloase de tot felul ,exercita traficul de influienta ,aparent dezinteresat fata de colegii sai procurori,lasand impresia ca ii ajuta in actul juridic,in realitate directionanad ancheta in sensul dorit de el.
Avea relatii aparent de prietenie cu diverse persoane,pe care le-a "servit" candva ,in scopul de a se informa asupra oricaror probleme,care ar fi putut genera o strategie personala pentru spaga.
Inafara de asta sub masca "omului cu putere"a atras oferte de "nasit"la diversi tineri (in total 22 de fini),care ulterior ramaneau parteneri de incredere in activitatile sale oneroase.
Se straduia mult sa creeze aparenta unui procuror perfect,cu vocatie pentru promovari si aprecieri pozitive la sefi,etaland cu orice prilej cunostintele  sale asa-zis profesionale,pe care le folosea in interesele  sale personale interminabile.
Paradoxal,dupa ce a inventariat un numar imens de cauze anchetate, le-a lasat nefinalizate,mai ales cele in care au fost infirmate arestarile dispuse de el pentru diverse nelegalitati procedurale .
In asemenea situatii ramanea dezinteresat si amana mereu solutii,lasand cauzele la "prescriptie".
Ceea ce a costat imaginea acestui procuror,au fost arestarile spectaculoase in tandem cu presa din anul 2001,care in totalitate au generat scandal public si care ulterior au fost infirmate de forurile superioare pe motiv ca nu sunt fapte penale(absolut inadmisibil in activitatea unui procuror).
Mai mult in presa vremii a fost implicat in disparitia unor dosare din parchete,fiind nominalizat cu dosare concrete,dupa controalele efectuate.
Nefiind tras la raspundere pe acest plan al activitatii profesionale,a apreciat incapacitatea de a fi descoperit.
Urmatorul episod : Dupa ce a intrat in presa Lele nu a mai fost barbat.A fost o inutilitate sublima.
Consemnat Elena Albutiu

Niciun comentariu: