vineri, 1 aprilie 2016

Cei cu dosare penale...

....în curs de soluționare,au suferit poate ani de zile ,consecintele neconstituționalității activității de interceptare a convorbirilor,activitate, care nu era înscrisă în Codul de procedură penala.
Decizia recentă a Curții Constituțonale :
-această decizie  statuează că probele obținute prin activităti neconstituționale sunt nule,motiv pentru care nu pot servi ca probe în dosarele penale .
Incălcarea dispozițiilor constituționale nu poate face obiectul unor tranzactii,lămuriri prin Ordonanțe a guvernului,etc.Trebuie restabilită legalitatea.
Prin urmare reparațiile se pot face în instanțe ,sau prin restituirea dosarelor la organele de urmărire penala pentru a -si intra în atribuțiile legale.Dacă această situație implică o muncă în plus din partea procurorilor înseamnă că până acum au manifestat celeritate din comoditate și au dat valoare de probe stenogramelor de la ei putere,ceea ce este un abuz.
 Trebuie să se înțeleagă însă și faptul ,că dispozițiile Codului de procedură penala nu precizează exact în art.142 al.1 ,care sunt organele care intră în categoria” altor organe specializate ale statului”motiv pentru care s-a acceptat faptul că SRI pot efectua supravegherea tehnică în dosarele penale.
Total greșit.
Aceste servicii secrete ale statului nu sunt organe de urmărire sau cercetare penală,nefiind percepute ca atare în Codul de procedură penală.
Deci posibilitatea participării lor la realizarea actelor de urmărire sau cercetare penală lipseste de claritate,precizie și previzibilitate dispozițiile procesului penal ce reglementează punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică.
In dosarele penale la care ne referim se pune în discuție stabilirea vinovătiei unei persoane inculpate,în condițiile susținerii excepției de neconstituționalitate sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni grave.
Decizia CCR a apreciat  că probele obtinute prin acte nelegale, care sunt sancționate cu nulitatea absolută sau relativă nu pot fi folosite în procesul penal.
In consecință instanțele vor dispune acte reparatorii în asemenea situații, în așa fel încât procesele penale să fie soluționate legal și în mod echitabil conform legilor românești si cerințelor CEDO.  
Chiar și supravegherea tehnică efectuată în condiții legale, se dispune când sunt îndeplinite cumulativ anumite condiții,cum ar fi :
-existența unor suspiciuni rezonabile cu privire la pregătirea sau săvârșirea unor infracțiuni grave; probele nu ar putea fi obținute în alt mod, iar masura să fie proporționala cu restrângerea unor drepturi și libertăți.
In fine se cere o strictă respectare a legii astfel ca oricare cetătean să aibă siguranța existenței statului de drept.
Elena Albuțiu.



Niciun comentariu: