vineri, 8 aprilie 2016

Legături nefericite,ep.II


Să evităm atașamentele excesive !
Sunt persoane la care le lipsește tactul în tot ce fac si procedează fără cruțare ,chiar brutal.
Cred că părerea lor este cea mai bună în orice împrejurare.
Deobicei acești oameni sunt instabili și ranchiunoși.
Le place la nebunie să mintă,să înșele,să manipuleze lumea.
Presiunea și violența verbală egalează hărțuirea.

Ușor,ușor trecem la pasul nr.2 !
Vieți furate și hărțuirea penală.
Apar femei chinuite,care au căzut pe mâna excrocilor sentimentali.
Hărțuirea este incriminată de noul Cod penal ,se pedepsește cu inchisoare si poate fi comisă prin amenințare și șantaj.
O întâlnim în divorțuri,despărțiri încheiate urât ,care se prelungesc frecvent cu acte de hărțuire prin mesaje telefonice,sau urmăriri, în special impotriva femeilor.
Statistica arată că actele de urmărire repetată a victimelor sunt în creștere,la fel și  situațiile de supravegherea locuinței prin care se cauzează  o stare de temere ,stare care poate apare și prin telefoane care alarmează victima.
Dacă vechiul Cod penal reglementa un singur tip de hărțuire,cea sexuală,noul cod introduce și hărțuirea prin amenințare și șantaj. Astfel hărțuirea a fost introdusă în grupa de infractiuni contra libertății persoanei.
Mai concret :
Amenințarea unei persoane cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte pagubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane,dacă este de natură să îi producă o stare de temere constituie fapta penală de hărțuire.
In ce privește șantajul ,acesta se descrie în textul penal ca fiind constrângerea unei persoane să dea,să facă,să nu facă sau să sufere ceva în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial (neevaluabil în bani )pentru sine sau pentru altul se pedepsește deasemenea cu închisoare.
Se sancționează cu închisoare și amenințarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare ,compromițătoare pentru persoana amenințată ori pentru un membru de familie al acesteia.
Dacă faptele au fost săvârșite în scopul de a dobandi în mod injust un folos patrimonial pentru sine sau pentru altul ,sanctiunea cu închisoarea este deosebit de aspră.Această prevedere a fost introdusă în noul Cod penal.
După ce citim cele de mai sus va trebui să înțelegem să ne apărăm în oricare din aspectele incriminate în legea penală,să ne adresăm autorității publice  ,să cerem protecția legii pentru a ne apăra libertatea ,drepturile cetățenești ,imaginea ,sănătatea și chiar viața în masura în care este afectată de asemenea fapte,din păcate tot mai des întâlnite.
Elena Albuțiu.








Niciun comentariu: