duminică, 21 august 2016

Demența,căderea și ridicarea clanului Maghiar.

Seismul de pe piața judiciară din Romania a generat o imensă criză de moralitate în rândul cadrelor didactice universitare din Oradea,prin trimiterea în judecată a membrilor clanului Maghiar.
Intâi a fost trimis în judecată Maghiar Teodor ,senior pentru o fraudă de aprox.25 milioane euro,pe care a reușit s-o producă bugetului de stat în perioada anilor 2000-ian.2004.
Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție București a reținut că fostul rector a întocmit și trimis de repetate ori Ministerului Educației și Invățământului situații statistice conținând date nereale referitoare la numărul de studenți,precum și la alte persoane admise la studii pe locuri fără taxă,cunoscând că de numărul studenților depinde dimensionarea alocației bugetare.
Prejudiciul adus bugetului de stat a fost evaluat la aprox.25 milioane euro,reprezentând diferența dintre alocațiile bugetare efectiv acordate de minister și sumele ce s-ar fi cuvenit de drept în funcție de numărul real al participanților la studii pe locuri bugetate.
Comunicatul oficial anunța la vremea respectivă disjungerea dosarului de urmărire penala și continuarea anchetei penale pentru fostul rector senior și fiul său,rector și el în succesiunea tatălui,Maghiar Traian Teodor pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual (?!) în legatura cu eliberarea unui numar de 26 diplome de studii aprofundate unor cetățeni străini,care nu au fost înmatriculați și nu au urmat cursuri de pregătire ori specializare la Universitatea din Oradea.

Favoriți în cursa pentru nominalizarea celor mai corupți inculpați de lux ,rectorii orădeni ,cunoscuți ca oameni cu precedente bănoase ,au continuat să spere că vor trece cu bine prin investigațiile DNA.
O soluție în acel moment de scoatere de sub urmărire penală ar fi fost pe deoparte o insultă la adresa justiției ,iar pe de altă parte ar fi privat națiunea română de întregirea clanului cu cel de al doilea fiu al rectorului Adrian Marius Maghiar în fața raspunderii penale.
Decizia parchetului anticorupție național a continuat să investigheze în profunzime acest caz ,decizie care în cele din urmă ar fi rămas la mâna unor soluții compensatorii în justiția orădeană  și a fost luată din păcate după ce triumviratul corupției din fruntea UO și-a atins obiectivele economice la standard de interlopi.
O adevărată rețea de traficanți de influiență ,condusă de Adrian Marius Maghiar ,decan la acea dată la Facultatea de Medicină și Farmacie  Oradea,care a contribuit permanent la un loby măsurat în servicii și contraservicii specifice mediului  universitar,urmărindu-se desigur diminuarea cotațiilor judiciare și reprimarea activității lor ilicite.
Dealtfel nimeni nu poate nega ca în justiție se faceau imixtiuni după schema exterior spre interior,iar hotărîrile judecătorești erau în mare parte la mare distanța de standardul cerut de Constituția Romaniei.
La fel  se putea constata existența unei politici de incriminare specifică urmăririi penale.privind încadrarea juridică a faptelor în infractiuni minore aflate în pragul prescripției,iar prejudicierea morală a Romaniei prin fabricarea diplomelor false,a rămas ascunsă sub preșul corupției.

In timp :
Nimeni nu a observat ca procesul seniorului rector decedat în faza de judecată a încetat,cum era legal.
Dar ridicarea sechestrului până la valoarea de 25 milioane de euro,în ce temei legal s-a făcut ?
Prejudiciul făcut bugetului de stat a ramas pe cale de consecință nerecuperat ?
Au rămas acești bani în buzunarele a clanului Maghiar ?
Era de notorietate în Oradea,că ani de zile familia Maghiar ,universitari titulari de funcții scrise cu majuscule.au fost interesați de ruinarea resurselor financiare al UO și au visat să pună mâna pe averile publice aflate în gestiunea universitară,orbiți de câștiguri ilicite  prin exterminarea unor personalități din lumea științei  medicale și nu numai,care au dat dovadă de forță intelectuală în fondarea unor ctitorii  științifice și culturale.

Finalul acestei aventuri judiciare privind pe clanul Maghiar este demn de filme horror.
Un model de spoliere a bugetului de stat,mușamalizat în mijlocul unor suspiciuni ”rezonabile” de corupție,lăsarea cauzelor deduse judecății la prescripție,prejudiciile stabilite prin expertize autorizate au rămas nerecuperate,iar foștii inculpați după ce si-au facut publici protectorii au fost din nou cocoțați pe funcții de conducere universitare.
Foștii combatanți s-au așezat cuminți cu lacrimi în ochii  încărcați de obediență la piciorele proaspeților ” curați și spălați ” în marea luptă anticorupție ,instalați pe funcții de autoritate universitară si din nou actele de studii,doctoratele,funcțiile,examenele universitare vor fi puse sub semnul întrebării .
Această speță merită discutată nu numai în istoria științei dreptului,dar și în cazurile bizare de mușamalizare a marilor cazuri de corupție.
Pierderile colaterale și hărțuirea practicată de acesti penali împotriva oricui le-a stat în cale ,ani de zile, vor rămâne si ele istorie.
Dar urmează detalii despre soarta partizanilor ,care strigau ani de zile ”clanul trebuie ras din lumea universitară,ne-am săturat să le dăm șpagă pentru funcții,doctorate cu lucrări plagiate,pentru diplome,etc. ”.....
Comentariu Elena Albuțiu.

Niciun comentariu: