vineri, 26 august 2016

Legea martorilor

Cetățenii români să-și cunoască drepturile și libertățile .

Această lege a martorilor ,cu nr.682/2002,reglementează asigurarea protectiei și asistenței martorilor a căror viață,integritate corporală sau libertate este amenințată ca urmare a detinerii de către aceștia a unor informații ori date,cu privire la săvârșirea unor infracțiuni grave pe care le-au furnizat sau au fost de acord să le furnizeze ,organelor judiciare și care au avut un rol determinant în descoperirea infracțiunilor și în soluționarea unor cauze.
Detalii privind termenii și expresiile legii :
1. Martor :
este persoana ,care se află în una din următoarele situații :
-are calitatea de martor potrivit Codului de procedură penală și prin declarațiile sale furnizează informații și date ,cu caracter determinant ,în aflarea adevărului cu privire la infracțiuni grave sau care contribuie la prevenirea producerii ori la recuperarea unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin săvârșirea unor astfel de infracțiuni.
2.Fără a avea o calitate procesuală în cauză,prin infracțiuni și date ,cu caracter determinant o persoană nu poate  contribui la aflarea adevărului în cauze privind infracțiuni grave ,sau la prevenirea producerii unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin săvârșirea unor astfel de infracțiuni.ori la recuperarea acestora .

Detalii :
Nu pot fi ascultate ca martor în procesul penal ,persoanele obligate să păstreze secretul profesional (ex.avocat)decât față de care există din partea pesoanei în cauză încuviințarea divulgării secretului.

Alt detaliu :
Refuzul explicit al unei persoane de a depune mărturie ,de a răspunde la întrebări nu are semnificație penală.
Cerințe esențiale privind refuzul depunerii mărturiei :
- martorul să fi fost întrebat asupra acelor întrebări ; întrebările să fi fost puse  de organul judiciar sau părți ;martorul să fi fost ascultat într-o cauză penală.

Afirmații mincinoase (definiție) :
- înseamnă a face afirmații nesincere,a declara ca fiind adevărat ceva ce nu corespunde cu cele știute.

A nu spune tot ce știe : înseamnă a trece sub tăcere ,a ascunde tot sau în parte din ce știe.

Câteva detalii : Elena Albuțiu.

Niciun comentariu: