sâmbătă, 2 iunie 2018

Politic cu dosare penale

Președintele jucător Traian Băsescu a inventat în loc de luptă de clasă ,acuzația de ”penal”.
Inainte de 1989 se spunea că oamenii care luptă pentru o viață mai bună, aparțin unei clase reacționare sau că sunt dușmani de clasă.
Concomitent cu acuzațiile penale la ordinea zilei ,a scăzut încrederea oamenilor în justiție.
Pentru 60 de lei s-au dat condamnări de 5 ani închisoare.Au mai fost exemple cu pedepse cu închisoarea,cum ar fi :furt alimente din magazin pentru hrana la copii,ori furt de bulbi de lalele și alte asemenea bazaconii care au avut o menire distructivă și nicidecum  menirea reeducării.
Nu se pune problema la modul general.
In justiție majoritatea judecătorilor sunt onești.Doar câțiva dau sentințe anapoda și nu se corectează.
In asemenea situații românul este îngăduitor la pedepse nepotrivite.
Norocul romanilor că nu mai avem pedeapsa cu moartea,deși cunosc la începutul anilor ”9o, procurori care au făcut propagandă în jurnalele locale orădene pentru reintroducerea pedepsei cu moartea în codul penal.
Dar viața a mers mai departe.
Avem exemple de oameni târâți ,ani de zile în anchete penale,despre care nu știm nici acum ce i se reproșează.Un exemplu ar fi dr.Sorin Oprescu,care și acum practică chirurgia în medicină,fără să știm despre evoluția penalului. Sunt și alte exemple.Le știm cu toții din media.
Pe de altă parte s-au dat publicității declarații publice despre abuzuri în tratamentul penal.
Consiliul Superior al Magistraturii când este sesizat cu asemenea cazuri dă decizii pripite pentru respingerea abuzurilor relevate.Asemenea soluții ne duce cu gîndul că aceste fapte sunt mușamalizate.
Dar în parlament ce se întâmplă ?
Cu cît limbajul în parlament este mai obscen,cu atât este mai evident interesul pentru manipulare în favoarea unor infractori.
De fapt aceste atacuri, nu sunt numai vulgare și abuzive deopotrivă ci arată și interesul de a furniza pârghii pentru acuzare în tandem cu o anumită presă ,atât prin mediatizarea obscenă și compromițătoare cât și pentru încurajarea plângerilor penale.
Pe toate planurile ne ocupăm prea mult de penal și uităm ce înseamnă democrația,respectarea drepturilor și libertăților cetățenești,dar și statul de drept,care în loc să se instaureze definitiv în Romania este tot mai iluzoriu.
Elena Albuțiu




Niciun comentariu: