marți, 14 august 2018

Putem vorbi de călire democratică ?

Tinerii de azi ,deși au vârste asemănătoare ,deși s-au născut în vâltoarea acelorași evenimente ale tranziției prelungite de instalare a democrației în Romania,s-au intersectat cu aceiași mentalitate politică indiferent de partidul la putere,au avut parte de aceleași frustrări și interdicții de tot felul,sunt foarte diferiți.
Aceștia sunt cei care au ales primii libertatea de evada din țară pentru o muncă mai bine plătită,pentru un nivel superior de trai înafara Romaniei.
Dar penitențele străinătății sunt doar una din trăsăturile acestei generații analizate în evoluție.
Cei rămași în țară au avut de trecut prin furcile caudine ale unor noi răsturnări de situații politice cu largi implicații sociale,economice,profesionale,politice morale și religioase.
Aceștia au avut  de trecut și în acest an -2018-, prin  opțiuni  și  decizii importante pentru tot restul vieții lor.
Unii au avut tăria de a o lua de la capăt ,de a renaște ,alții mai adaptabili au putut chiar să se afirme în meserii/profesii noi,în politică ori în afaceri.
Există însă în această generație și categoria ”învinșilor”adică a celor care nu s-au putut rupe de o mentalitate negativă,care au avut reacții lente față de progres și au rămas fixiști,conservatori,fricoși sau care au înțeles curajul prin promovarea violenței fizice și verbale.
S-ar putea spune că evenimentele constructive din societatea actuală au trecut pe lângă ei.
Așa se face că azi ne confruntăm cu tineri, care sunt fie pe creasta valului,fie înfrânți prin expierențe extreme, urmare a lipsei de pregătire profesionale,a educației,a lipsei de șanse.
Comentariu Elena Albuțiu.

Niciun comentariu: