duminică, 5 mai 2019

Referendum pentru cultivarea cauzelor pierdute


Să ceri prin referendum, acordul electoratului  să ”limpezească” acțiunile actualului guvern,în sensul că a sosit momentul să le fie clar,sau și mai clar ,că românii nu vor stoparea luptei împotriva corupției este ceva lipsit de sens.
O asemenea inițiativă este o cauză CLARA de ineficacitate,ce constă în lipsirea unui rezultat pozitiv de orice efect.
Adică este ceva caduc.Ceva fără putere legală.Ceva  desuet,ieșit din uz,chiar nul.
De ce ?
Pe deoparte că întrebarea ”Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiunile de corupție?”nu este admisă de Constituția României,întrucât o eventuală revizuire nu poate suprima drepturi și libertăți fundamentale,după cum subliniază și Augustin Zegrean,fostul președinte al CCR.
Pe de altă parte ,chiar și în regimul comunist erau exceptate de la amnistie și grațiere infracțiunile de corupție,ca :luarea și darea de mită,ultraj,trafic de influiență. Mai mult erau exceptate  de la măsurile de clemență și infracțiunile comise cu violență :crime,viol,etc.și în plus toți recidiviștii.
Așa fiind și fără să fim puși în situația unor acțiuni de actualitate , lupta împotriva corupției nu  este afectată prin niciun act juridic al actualei guvernări.
Un eventual act juridic favorabil întrebării puse în referendum este din start sortit pieirii,lipsit de trăinicie,șubred,învechit.
Răspunsul ”DA”,cade spontan,înainte de vreme pentru simplu motiv că nu are putere legală,nu pentru faptul că românii ar vrea să înceteze lupta împotriva corupției ci pentru faptul că asemenea acțiuni nu au putere legală.
Nimeni nu se îndoiește că în România se dorește clar continuarea luptei împotriva corupției,dar prin măsuri legale și eficiente,cum ar fi , întărirea instituțiilor statului cu autoritate în acest domeniu,prin educație,prevenire,prin pedepse clare și imediate celor vinovați,prin eradicarea corupției de putere,prin profesionalism din partea celor chemați să aplice corect legea.
In anul 2019,este demodat,desuet să acționăm public cu măsuri ieșite din uz,învechite,cu reguli solomonice ,fără putere legală.
In fine, cauza de ineficacitate este suficientă pentru a lipsi un eventual act juridic favorabil întrebării decise,de orice efect în condițiile în care intervin situații independente de Constituție și codurile penale și procedură românești.Dar cheltuielile pentru punerea în practică a acestor fantezii apuse,cine le suportă ? Evident statul român.
Dacă politicienii nu sunt cinstiți,nu sunt corecți,tenace în acțiuni benefice poporului român,desigur încearcă să speculeze diverse scenarii pentru a se menține mult timp în vârf.
Dacă nu fac valuri vin intemperiile peste ei,toate provocările neprevăzute și se duc pe  partea descendentă.
Elena Albuțiu

Niciun comentariu: