miercuri, 11 decembrie 2019

Afacerea corupției

Din media: revista  MONEY ( 2011)

Afacerea corupției este definită în această publicație extrem  de clar .
” Este o industrie cu profit 100% și are sute de mii de ”angajați”. NU apare în statistici,nu face recrutări pe site-urile de job-uri,dar este un  business imens estimat la zeci de miliarde de euro pe an.
Corupția este de fapt cea mai mare afacere din România și e în plină dezvoltare.”
....
”Corupți și resemnați

Ultimele studii asupra corupției din România realizate de Transparency International arată că românii sunt corupți și nu au speranțe că se va schimba ceva în curând.
Din graficul expus ....se arată că numărul românilor care au plătit mită,într-un an (analizat) este în creștere alarmantă.
.....
Perspectivele sunt îngrijorătoare ,întrucât o corupție generalizată și profundă poate afecta chiar siguranța națională,după cum s-a văzut în cazul Greciei. Din cauza corupției interne care i-a erodat iremediabil finanțele. Grecia a ajuns astfel umilită ca națiune pe scena internațională și cu nivelul de trai în cădere liberă,
......
Cum se face ?
Licitații trucate,rambursări ilegale de TVA,importuri intracomunitare cu scutiri de taxe,sunt numai câteva exemple din ”marea corupție” a României,care prejudiciază statul român cu zeci de miliarde de euro anual,adică uneori chiar mai mult decât deficitul bugetar anual. Pentru publicul larg efectele acestei corupții nu sunt vizibile direct.Publicul ”simte” pe pielea lui corupția mică: să dai o ”atenție” unei infirmiere sau o sumă unui polițist să scapi de amendă ,dar corupția mare are loc în companiile de stat și la achizițiile făcute de stat de la privați.....Sunt contracte unde se dau înapoi 90% din bani (sub formă de mită funcționarilor publici-n.r.) și numai 10 % rămân și pentru lucrări.....
O altă formă de ”mare corupție” în România sunt rambursările ilegale de TVA. Cum funcționează ? O firmă emite o factură fictivă că a exportat un produs foarte scump -într-o țară exotică(pentru a nu  putea fi verificată)după care solicită rambursarea de TVA,(Exemple sunt numeroase în aceiași publicație).......
Cauze și efecte  : De ce este România  atât de sus în toate topurile corupției.?
Una din cauze este cu siguranță trecutul comunist,dar mai sunt și altele ,cum ar fi birocrația excesivă.
Un raport al Băncii Mondiale în domeniul fiscalității arată că o companie din România trebuie să plătească într-un an 113 taxe,față de numai 17 în Bulgaria de exemplu.....O altă cauză este legislația ambiguă și interpretabilă ,făcută așa din grabă sau din interes.
Înainte de a se vota o lege nouă ar trebui să existe un proces de consultare....
 ......
Cum apar mita,șpaga și ciubucul.
Corupția apare cel mai adesea în relația dintre funcționarii publici și populație.
1 Marea corupție.
Relația dintre sectorul privat și elita politică este cunoscută ca ”marea corupție”.Aceasta este cea mai nocivă formă de corupție.
2,Birocrația.
Al doilea tip de relație se refră la acte de corupție ale funcționarilor publici în relațiile cu superiorii lor (elita politică)sau cu populația..
3.Trafic de influiență.

Cea de-a treia formă constă în acte de corupție care cumpără decizii ,cel mai adesea de la oamenii legii,poliție,procuratură.

Cine sunt factorii decidenți :
1,Elita politică :
numește funcționarii publici și decide politicile publice.
2.Poliție si procurori :
pun în aplicare legile.
3.Funcționari publici :
Furnizează servicii populației.

Populația și companiile (cu capital autohton sau străin)aleg elita politică și primesc beneficii în funcție de abilitatea fiecărui membru de a influiența deciziile.”

In această publicație se subliniază o notă importantă : ”Presa are un rol mult mai important decât justiția în lupta corupției ”.
Deasemenea :” se arată că lucrurile se pot schimba în România exclusiv prin voință politică.
Marea problemă este cum faci saltul de la interesul personal la interesul public.
Varianta eșuată ar fi să rămânem așa cum suntem,dar atunci să nu ne mai uităm tot timpul la țările din Vest și să spunem  că vrem nivelul lor de trai.”

In fine concluzia :”Nimic nu se va schimba până când România nu-și va face ordine în propria ogradă.” 
Extrase Elena Albuțiu



Niciun comentariu: