vineri, 27 decembrie 2019

Anii care au trecut. Ep.II

Din istoria corupției românești.
Colecția de ziare vechi.
Simțim cu toții că nu avem stat de drept.
Ceva vechi se apropie de trecut și ceva nou începe.

JUSTIȚIA PUSĂ MEREU SUB SEMNUL INTREBĂRII SI IMPLEMENTAREA MASURILOR ANTICORUPȚIE - LA FEL .

În art.6 din CEDO se decide : Nulitatea de ordin public  este atrasă de încălcarea dreptului la un proces echitabil.
 In esență trebuie să înțelegem că Justiția se face numai în baza legii.
Incălcarea independenței judecătorilor se poate face numai prin presiune asupra hotărârilor judecătorești pentru a obține soluții, care s-au bazat pe protocoale nelegale sau influiențe de orice fel..
Nu știm dacă s-au dat sau nu decizii pentru nulitatea protocoalelor nelegale de către CSM sau ICCJ ?
A sosit momentul ca soarta unui om în fața justiției să fie decisă numai în temeiul legii.
Avem legi suficiente,dar nu avem cine le aplica în mod profesionist.

Pe de altă parte se constată tot mai des că mulți din Justiție habar nu au de legile acestei țări,încălcând drepturile constituționale ale oamenilor în mod flagrant,din exces de zel,alții îmbătați de putere.
Consecintele se văd tot mai des în rețele infracționale de stoarcere de bani din bugetul de stat. 

Urmarea : Nu simte nimeni că discursurile unor politicieni nu sunt în regulă, în ce privește înfăptuirea Justiției.
Nu există replici din lipsă de inteligență ?
Nu interzice nimeni tehnicile de intimidare ale parlamentului!
Fiecare partid politic urmărește furibund propriul interes.
Nu găsim onestitate în discursurile din parlament sau în fața opiniei publice.
In acest context general ,fără o analiză competentă a independenței justiției ,care nu trebuie confundată cu independența judecătorilor sub aspect de integritate ,nu pot fi elaborate politici corecte despre o Justiție dreaptă.

De multe ori pe plan politic, se practică o politică inferioară,de ruinarea adversarilor prin decredibilizarea  a tot ce merge bine în tabăra adversă.Interferența unor asemenea scenarii cu justiția
ne conduce cu gândul la o justiție improbabilă.
In acest mod de multe ori instanțele dau soluții arogante ,disprețuind subiectiv pe cei deferiți justiției,deși situația reală este foarte evidentă.
In fine există uneori o injustiție ce trebuie corectată.
Poate acum a sosit momentul să sperăm la o justiție dreapta,la procese echitabile,la acceptarea prezumției de nevinovăție în toate cazurile,fără excepție,la stabilirea vinovăției prin hotărâri judecătorești definitive așa cum rezultă din Constituția României,dar și din deciziile CEDO.
Respectarea legii trebuie să fie pașaportul pentru o lume nouă sigură,spre statul de drept.

Frecvența unor infracțiuni persistă de ani de zile în România.
In timp s-a pierdut și coeziunea de opinii în  jurisprudența judiciară.
Este vorba mai ales de evaziunea fiscală ,datorată în egală măsură dorinței de îmbogățire cât și lipsei de legislație în anumite domenii.
Presa vremii a relevat  aspecte infracționale de evaziune fiscală regăsite în dosare penale.

Exemple aleatorii din media :
”In România Liberă(2014) este dezbătut cazul omului de afaceri orădean  Edu Dorinel sub titlul ”Cum au fost scăpați protejații unui consilier prezidențial”,anchetat de procurori pentru devalizarea propriilor firme,fraudarea bugetului de stat și pentru spălare de bani.
Digi 24,Bihoreanul (15 nov.2013) dă mai multe detalii despre activitatea penală anchetată privind pe Edu Dorinel,dar și pe fiul său Edu Viorel,în calitate de administrator a firmei Prodora SRL Oradea.”

”Ziare .com informează opinia publică și de alte legături frauduloase ale ”evazionistului” Edu Dorinel,cum ar fi de pildă dosarul în care este acuzat procurorul ”taxator” Vasile Popa de infracțiuni de șantaj,luare de mită și abuz în serviciu.
Acest procuror (fost prim-procuror)a fost acuzat că a ”stors” peste 50.000 Euro de la Edu Dorinel.
Printre altele Edu Dorinel,este etichetat în anchetele penale efectuate pe seama sa  și ca ”sponsor” al fostului prim _procuror Vasile Popa .(după cum Informează România TV în 2013) .
Surse neoficiale l-au etichetat dealtfel pe afaceristul Edu Dorinel ,ca martor cheie al acuzării împotriva prim-procurorului de la Parchetul Tribunalului Bihor,acuzat așa cum s-a arătat mai sus de luare de mită,șantaj,abuz în serviciu.(Deși ar trebui  să nu uităm că acest ”multipenal”din Bihor are magnet și la alți procurori,care roiesc în jurul său din motive de interese reciproce -presupuse.
Să fie vorba de procurorul ”italiano vero”,aventurier sentimental,care a umplut presa cu escapadele lui amoroase ani de zile? Timpul o să ne dea mai multe detalii.)


”Procurorul ”taxator” Popa Vasile a mai fost acuzat și de faptul că a favorizat (2014) efectuarea unei prelevări de organe  în condiții de nelegalitate ,în complicitate cu Seful Serviciului de Medicină Legală Bihor fapte penale ,pentru care au fost trimiși în judecată   (Ziare .com.,Vocea Transilvaniei,bihon 2018) și condamnați la 3 ani ,închisoare cu executare. In acest dosar fostul procuror a fost acuzat și de luare de mită potrivit acelorași surse.”

Nu se poate concluziona doar pe baza acestor exemple.
In Bihor și în țară desigur există multe cauze penale lăsate la ”conservare” IN REM.
Doar timpul și vremurile vor decide soarta lor.
Elena Albuțiu,








Niciun comentariu: