miercuri, 15 ianuarie 2020

Bunele moravuri

Ultraj contra bunelor moravuri.
Este o infracțiune contra ordinii și liniștii publice prevăzută în Noul Cod penal (art.375).
Infracțiunea are legătură cu acte de exhibiționism sau acte sexuale săvârșite în public,
In această categorie intră și tulburarea ordinii și liniștii publice.,ultrajul contra bunelor moravuri.
In vechiul Cod penal ultrajul contra bunelor moravuri era definit ,ca fiind ”fapta persoanei care în public săvârșește acte sau gesturi ,proferează cuvinte ori expresii sau se dedă la orice manifestare care aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură în alt mod liniștea și ordinea publică.(Pedeapsa de la 1 la 5 ani,iar tulburarea gravă se pedepsea de la 2-7 ani ).
Noul Cod penal a făcut distincție între infracțiunea de tulburare a liniștii și ordinii publice  și ultraj contra bunelor moravuri.
După 2014 a definit ultrajul contra bunelor moravuri,ca fiind ”Fapta persoanei care în public expune sau distribuie fără drept imagini ce prezintă explicit o activitate sexuală ,ori săvârșește acte de exhibiționism sau alte acte sexuale explicite.
Deci s-ar include în sfera penalului orice acte ale unei persoane de a se manifesta public prin acte,atitudini sau gesturi indecente.. Impulsul morbid de a se manifesta public prin acte atitudini sau gesturi indecente.
Dependența de obscenități a unei categorii de postaci pe facebook nu mai poate fi controlată și nici răul ce-l fac. Profită de oricine se identifică cu părerile lor.
In media apar mereu scandaluri sexuale.
Exemplu de purtări,care devin scandaluri apar la tot pasul.Petreceri private deșanțate.
In societatea ,așa zis modernă,scandalul este acceptat ca o purtare normală a bărbaților.
Nimeni nu se gândește că în majoritatea cazurilor s-a depășit limita.
In unele țări europene,printre care categoric se numără și România, monogamia pare un concept demodat.
Care sunt consecințele legate de  scandalurile sexuale.
De exemplu le găsim tot mai des la intrarea femeii în cîmpul muncii.
Când femeile au devenit avocați,doctori,oameni de afaceri,a apărut și hărțuirea sexuală ,care aduce în discuție discriminarea femeii.
Chiar și discuțiile porno la locul de muncă ,tot hărțuirea femeii însemnă.
In multe cazuri femeile au început să denunțe hărțuirea.

In asemenea cazuri părerile sunt împărțite.
Se pune în discuție sinceritatea femeii care reclamă  implicațiile ivite.
Totuși hărțuirea a devenit o problemă îngrijorătoare în societatea modernă.
In cele din urmă discuțiile cu tentă sexuală sau chiar sex cu superiorii pentru avantaje, au devenit ceva obișnuit.
Din media aflăm că erau implicați în asemenea scandaluri de la politicieni,avocați,procurori,polițiști,oameni de afaceri.
In fanteziile sexuale găsim permanent un mecanism al puterii.
Nu se uită cum Berlusconi a întrecut măsura ,făcând sex cu o minoră sau acuzații despre relațiile sexuale ale președintelui SUA, Bill Clinton cu o stagiară în 1998.Președintele s-a apărat că acuzațiile sunt false. Stagiara nu a fost apărată și cazul a fost închis,dar un lucru este cert că toți care l-au apărat pe Clinton au fost ipocriți.
Din nefericire femeile din societate ,expuse unor asemenea scandaluri sunt considerate un fel de paria în societate,iar bărbații supraviețuiesc cu onoarea intactă.
Campaniile care se fac împotriva hărțuirii sexuale sunt pline de ipocrizie.
Comportamentul celor care promovează asemenea campanii ,în intimitate este privit ca fiind o altă chestiune.Chiar sunt cei care strigă mai tare când sunt vinovați,deși viața lor nu este un model de virtute.
S-a ajuns în cele din urmă la un stadiu în societate când nimeni nu demască ipocriții pe această temă din politică,spitale,instituții de învățământ,etc.
Ca o concluzie,fără să facem o propunere de lege ferenda,mai degrabă o cutumă necesară,ar fi o măsură de integritate obligatorie, ca în perioada campaniilor electorale să cunoaștem morala politicienilor.
De ce NU ?

Elena Albuțiu



 

Niciun comentariu: