joi, 8 august 2013

Un procuror vinovat fara vina ? ep.XV

"PERCHEZITII CELEBRE.
Doar o bizara coincidenta face ca punctele fierbinti ale anchetelor penale efectuate pe seama ex-premierului Adrian Nastase si a ex-procurorului Alexandru Lele sa fie perchezitiile esuate ale parchetelor.
Diferenta de timp nu le este imputabila celor doi,cu toate ca unii ar vrea sa asocieze statutul actual al ex-premierului cu incriminarea "politica"a lui Lele in anul 2002.
De fapt punctul nevralgic nu este nici pe departe comun celor doua perchezitii esuate.Exista o mare deosebire intre argumentele lui Lele ascunse in geanta plina de exceptii - si argumentele juridice invocate cu ocazia perchezitiei de mare actualitate din str.Zambaccian.
Analogiile ar fi bine sa se opreasca aici,pentru ca in cazul Lele,lucrurile au capatat o turnura tragica prin sinuciderea la 10 aprilie 2002 ,a procurorului Cristian Panait,investit cu anchetarea lui.
NU demult ministrul Justitiei,Monica Macovei a cerut redeschiderea dosarului "Panait",solicitand un raport complet privind moartea controversata a tanarului procuror.Ministrul cere verificarea unor aspecte care nu rezulta din ancheta deja facuta.Ceea ce i s-a parut ministrului suspect este de ce in 27 martie 2002,Cristian Panait a sunat-o de 12 ori pe Rodica Stanoiu,atunci ministru al Justitiei.
In dupa -amiaza acelei zile,procurorul urma sa perchezitioneze locuinta din Oradea a procuroului Lele,acuzat de fapte penale grave .
Perchezitia anuntata de altfel,nu a mai avut loc,fiind obstructionata de Lele,care a chemat acasa reporteri de la televiziunea locala,pe Kolozsi Arpad,care trebuia sa mimeze avocatura si un prieten,care tinea la vedere "Calauza juristului".
Problema nu era ca Lele a vrut cu price pret sa-si filmeze corpurile delicte,ci privea legalitatea sau nelegalitatea prezentei la fata locului a unei camere deluat vederi manipulate de prietenii perchezionatului.Lele vocifera ca legea nu interzice aceasta actiune,iar procurorul nu i-a opus argumente procedurale in sprijinul unei perchezitii obiective si eficiente.
Mai mult intre cei doi exista o mare diferenta de mentalitate cu privire la exercitarea profesiei.Panait neobisnuit saintre in conflict gangsteresc cu infractorii anchetati si sa lucreze monitorizat in conditiile de umilinta publica la care s-a pretat Lele,invocand balbait ingerinte politice,a abandonat locuinta impreuna cu ofiterii IGP,care l-au insotit.
Stie toata lumea ca filmul cu perchezitia a fost difuzat pe un post local de televiziune prin grija unui bun prieten a lui Lele,desi ex-procurorul nu avea voie sa cenzureze extrajudiciar activitatea procurorului anchetator in timpul perchezitiei.
Lele a calcat in picioare statul de drept atunci cand a sarit cu dintii la tanarul procuror Panait.Tot ce a invocat Lele atunci a fost de natura sa-l umileasca pe acesta . Juristul din Lele ar fi avut posibilitatea exceptiei daca drepturile sale legale ar fi fost incalcate,dar nu a facut altceva decat sa-si desfasoare vesnicele tertipuri judiciare si victimizarea politica.
In mod sigur o perchezitie realizata in locuinta ar fi scos la iveala probe mult prea evidente despre activitatea sa "subterana"fapt care nu ar fi produs nici-o ezitare la incriminarea lui Lele.Si poate procurorul Panait mai traia.Mai tarziu nimeni nu l-a oprit pe Lele sa speculeze in favoarea sa chiar tragedia acestui tanar.
Intr-una dintre iesirile lui Lele pe "sticla"la un post local de TV a fost intrebat de moderator : "Cazul dvs.penal este notoriu,alaturi de cel al catorva magistrati rebeli.Sper ca dosarul dvs.sa nu provoace si un razboi....".
Raspunsul lui Lele a fost :"Acest dosar nu mi-a dat ocazia sa ma adresez niciunei institutii internationale.Desi as fi avut multe acte. Este un pariu pe care mi l-am asumat....Am avantajul ca sunt procuror(sic!!!!),unul dintre procurorii specializati (!?-n.n.)in infractionalitatea economica.Stiu ce am de facut in doarele mele,sunt in afara aricarei acuze."
Moderatorul uluit de halucinatiile procurorului inculpat,trimis deja in judecata dupa suspendarea prealabila din functia de procuror,s-a mirat :" Rechizitoriul pe numele dvs.nu da prea bine la CV!"
Reactia lui Lele a fost imediata:"Nu va faceti probleme cu acest rechizitoriu.Este un punct de vedere pe care il desfiintez.Veti vedea cat de curand ce se va intampla cu el !(ce premonitii pe Lele,demne de mama Omida!!!)Pot sa va spun doar ca de trei ani se amana judecarea unor exceptii pe care le-am ridicat eu.
Un act care atesta nulitatea actelor de urmarire penala si care mi-a ajuns in mana de la procurorul Panait(!!!!-n.n.) este acela din 1 aprilie 2002 prin care s-a dispus scoaterea mea de sub urmarire penala pentru infractiunea cu privire la care el incepuse urmarirea penala si pentru care exista aviz.La data respectiva nu se punea problema unor infractiuni de coruptie.Nu existau (atunci-n.n.) probe in acest sens.Ulterior au fost inventate.In momentul in care cazul a fost inflamat prin moartea lui Panait.Cei din sectorul politic trebuiau sa gaseasca un vinovat."
Lele a vehiculat mult aceasta" solutie "a lui Panait,ca si cand ar fi privit procesul sau penal pe rol.In realitate aceasta masura propusa de Panait reflecta aceiasi graba de a punepunct unei actiuni esuate si mai ales ,linsajul mediatic la care a fost expus .Cu toate acestea ,presa a sustinut la vremea respectiva ca Panait este victima lui Lele.Victima morala.Noi am fost martori,am vazut la TV ,un procuror umilit de Lele.
Mai tarziu Lele si-a facut apararile din dosarul sau ,privind acte de coruptie invocand scenarii "diabolice" puse la cale de anchetatori,politicieni,autodenuntatori si martorii acuzarii ,toti angajati intr-o lupta inegala pentru "exterminarea" sa.
Si atunci de ce vrea Lele vicii de procedura ?
Chiar crede cineva ca are nevoie ca Lele sa fie cercetat penal doar pentru ca a facut o arestare ?
Si-a pus cineva intrebarea daca aceasta arestare a fost legala sau nu ?
O sa vedem cate norme de procedura a incalcat Lele la arestarea lui Adrian Tarau !!!!
In alta ordine de idei,Lele nu a furnizat niciodata un probatoriu convingator pentru profesionistii in ale justitiei.
El desfasoara de ani de zile o activitate extrajudiciara in presa,in care "iese" cu scenarii proprii,plangeri penale,instigari la arestari si solutii judiciare proprii fara sa cedeze macar un pas din lalaiala si speculatii."

In ep.XVI :"Arestarea lui Lele era una ! Arestarea lui Tarau era altceva !"
Avocat Elena Albutiu

Niciun comentariu: