duminică, 18 august 2013

Un procuror vinovat fara vina ?ep.XVII

Urmatorul episod din lucrarea "Un rebut al Justitiei romanesti":
" Inamicul public nr.1 :
Arestarea lui Adrian Tarau a fost facuta in stil mafiot de catre acelasi fals justitiar -Lele Alexandru.
Credem ca a venit timpul sa ne spunem cuvantul! Sa vedem ce inseamna procedura penala in mana incompetentului Lele !Jocul dublu cu arestarea lui Tarau a fost complicat ; nu pentru pretinsele imixtiuni politice,ci pentru faptul ca pe Lele l-a tradat mediocritatea si incapacitatea profesionala de procuror "economic".
In 18 aprilie 2001,procurorul Alexandru Lele,sef sectie judiciara,a intocmit din proprie initiativa ,un proces verbal de sesizare din oficiu,prin care isi propunea inregistrarea unui dosar penal pentru infractiunile de folosire a documentelor vamale falsificate si contrabanda.In acelasi act, isi propune si sa valorifice documentele de urmarire penala intr-un dosar al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea.In mod evident Lele si-a atras competenta si a conceput scenariul in mod artificial.Pe de alta parte sefii sai nu au verificat falsitatea informatiilor si asa zisele probe procurate in cauza,desi aveau aceasta obligatie,macar inainte de a aviza arestarea lui Tarau.
Continuand asa zisa ancheta proprie,plasata strategic in timp "vineri seara",in asa fel incat contestarea  actelor procurorului sa fie practic nule,Lele a dispus aducerea lui Adrian Tarau la sediul parchetului- sub escorta formata din sapte ofiteri superiori din cadrul politiei.Dupa admonestarea avocatului adus cu intarziere,procurorul a condus ancheta (din postura de procuror de serviciu) in asa fel incat arestarea sa para iminenta,sustinand declarativ ca are probe suficiente despre vinovatie ,dupa sloganul "noi avem probe,dar nu le aratam !".
Un lucru este cert.In acea zi niciun text de lege nu i-a dat procurorului dreptul sa aresteze in lipsa probelor si a indiciilor temeinice,asa cum prevede legea penala.
Derularea audierii oricat de agresiva a fost nu a reusit sa probeze nimic in sensul dorit de procuror,cu atat mai mult cu cat s-a mers pe intrebari retorice,pe interpretari eronate ale textelor de lege si pe dispozitii legale ,care nu-si gasesc aplicabilitatea in problemele discutate.Lele nu a uitat nici aspectul spectaculos al scenariului.care trebuia sa-l propulseze pe culmile gloriei profesionale,convocand in timpul desfasurarii anchetei si o conferinta de presa.
Este evident ca Lele pregatea nu arestarea lui Adrian Tarau,ci a fiului prefectului de Bihor(PSD).
Trebuia sanctionat prefectul ,deoarece nu a miscat niciun deget pentru promovarea lui Lele intr-un post de conducere important al parchetului. Intentia procurorului de a provoca un scandal cu implicare politica era clara....................................................
In 42 de ore ,masura arestarii a fost revocata (chiar de Lele)pe motive de sanatate,iar la scurt timp dupa verificarea actelor si constatarea inexistentei probelor pentru vinovatie,s-a dispus chiar infirmarea urmaririi penale pentru comiterea faptelor avute in vedere de procuror la incriminare.
Din nefericire abuzurile procurorului Lele,dictate de interesele sale subiective,au avut grave consecinte nu numai asupra credibilitatii institutiei statului in aplicarea legii,ci mai ales asupra destinului unor oameni care,intamplator ,au stat in calea unui carierist care si-a comercializat profesia de dragul unor avantaje,in acest caz promovarea pe functia de prim-procuror....
Faptul ca nu s-a intervenit prompt pentru stoparea acestor abuzuri i-a dat procurorului o noua sansa de a-si duce la capat intentia de a-l suprima moral si material pe Adrian Tarau. Si pe altii.
De aceasta data a actionat sub protectia anonimatului intr-o anume presa ,publicand date si informatii false in deplina concordanta cu actele sale de serviciu,care in mod oficial au fost desfiintate pentru motive de nelegalitate.
Datele statistice,numerele dosarelor,continutul unor acte de circuit intern,toate cu caracter secret,au fost publicate de procuror.Ca orice fapta ilicita insa si activitatea frauduloasa a procurorului a fost demascata.
Profund ofensat de controalele dictate pentru stabilirea adevarului de catre Parchetul General,procurorul a declarat intr-un ziar local,ca : "In situatia in care Procurorul General se cramponeaza de a refuza numirea sa la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea,voi actiona decizia sa in contencios administrativ.Oricum cazul Tarau,pentru care am patimit eu se va redeschide."
Era evident ca procurorul stia ce spune,pentru ca furniza informatii neoficiale la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti,fiind direct interesat de implicarea lui Tarau in cauzele ce-i priveau pe alti inculpati din Bihor.
Desi dosarele din Bihor i-au fost luate si repartizate altor procurori,fiind obligat sa-si desfasoare activitatea doar in sectorul judiciar,Lele avea dosare reconstituite inafara parchetului ,dosare percepute de el ca mijloace de proba pentru aparitiile in presa,sau alte scenarii pe seama unor persoane care l-au incomodat."
Avocat Elena Albutiu

Niciun comentariu: