marți, 28 aprilie 2015

VREM O JUSTITIE FARA SECRETE !

In general justitiarul ne ajuta sa ne cunoastem drepturile,sa fim mai puternici.
Asa ca e bine sa luam atitudine fata de o justitie incorecta.
In societatea romaneasca, se pare ca politicul distruge economicul si acest lucru apare tot mai des ilustrat prin oportunitatea masurilor penale.
Se constata tot mai frecvant lipsa de verticalitate pe planul deciziilor politice,lipseste stabilitatea in opinii,criza continua intr-o alta forma prin conflicte si lupte sterile pentru interesul national.
Lipseste puterea de decizie,creativitatea si inteligenta institutionala.
Lipsesc solutii judecatoresti responsabile.
Fostul presedinte Traian Basescu nu a inteles mesajul de la referendumul din 2012 si continua sa angreneze justitia in rafuiala personala.
Pentru un avocat ,de care un fost procuror penal (-Lele Alexandru )-s-a "ocupat" ani de zile ,a devenit paradoxal o mandrie ,daca este facut "falit" de acelasi  fost procuror penal ,in conditiile in care a reusit  la scurt timp sa duca la faliment statul roman,primind daune nemeritate materiale  si morale pentru reintegrare ca procuror .

Din pacate justitia trage si acum un semnal foarte negativ de imagine.
Despre justitia,care s-a ocupat 6 ani de zile de rezolvarea formala (adica fara judecata )a dosarului penal al procurorului  amintit trebuie sa avem serioase indoieli cu privire la discernamantul in stabilirea vinovatiei sau nevinovatiei inculpatului acuzat de coruptie.
Rezulta in mod clar ca judecatorii in acest caz au avansat o solutie de nevinovatie.
Dupa restituirea cauzei la parchet pe baza unei exceptii procedurale relative (adica putea fi reparata in instanta),a devenit evident ca in faza de judecata ,judecatorii au exclus marturisirea voluntara a faptelor de coruptie cu care a fost acuzat fostul procuror si totodata punerea in discutie a probelor credibile din dosarul dedus judecatii.
Acest caz a pus insa in evidenta un abuz si o inechitate in exercitarea actului de justitie.
Dezamorsarea acuzatiilor ulterior la parchet,fara retrimiterea cauzei in judecata ,au pus in evidenta fara echivoc o serie de ingerinte ,ca urmare a relatiilor cu unii politicieni,care au pus  presiune pe judecatori.
Aceste ingerinte au vizat in primul rand reputatia unor persoane membre in aparatul judiciar.
Ingerintele nu au urmarit un scop legitim din moment ce nu au justificat interesul jurnalistic din partea procurorului penal,care in acea perioada desfasura in presa o activitate ilicita jurnalistica (la Gazeta de Oradea).
Dimpotriva au urmarit  intentia de alterare a probelor pe care acesta urma prin analogie sa o foloseasca in propria afacere judiciara.
In acest dosar penal si nu numai,instanta trebuia sa protejeze reputatia si drepturile martorilor si sa faca o analiza justa a declaratiilor inculpatului in presa scrisa de el.
Daca un judecator permite ca martori nevinovati , dintr-un dosar penal sa fie atacati si calomniati in presa scrisa de inculpatul dintr-un dosar penal,aflat pe masa sa de lucru ,implicit ar trebui sa admita ca un inculpat poate ataca pe toti romanii.
Ca avocat al denuntatorului acestui procuror,acuzat de fapte grave de coruptie,am sperat ca toate au o limita si se va termina o data executia publica a unui avocat.
Au trecut ani de zile in care am fost condamnata la replici ,ca sa-mi apar demnitatea profesionala si familia .
De fapt toti oamenii ,care nu au cedat la actele de santaj din presa scrisa de acest inculpat cu dosar penal pe rol si care nu au renuntat la acuzatiile penale impotriva lui ,au fost executati in presa scrisa in folosul propriu sau a unor acoliti despre care se poate presupune ca erau implicati in retele comune de santaj in presa .
Ne intrebam- cum ramane cu dreptul nostru -al avocatilor la imagine,la exercitarea profesiei,la deminitate ?!
Informatiile false in aceasta presa ,au antrenat pe seama unui avocat in exercitarea atributiilor sale legale,o situatie delictuoasa continua ani de zile ,desi presa nu are atributii de a se substitui organelor de jurisdictie.
Esential este insa si trebuie observat - spiritul de fronda la JUSTITIE.
La fel este evidenta intentia de alterare a probelor administrate pe seama unui procuror acuzat de coruptie.
Trebuie inteles si faptul ca nu oricine este dispus sa fie linsat de un procuror penal ,care exercita in incompatibilitate activitati de jurnalist , in perioada suspendarii din functie pentru fapte grave de coruptie, motiv pentru care trebuie atrasa atentia  autoritatii statului pentru protectia unei justitii drepte !
Avocat Elena Albutiu

Niciun comentariu: