luni, 27 iulie 2015

Fostul procuror Lele Alexandru,vedeta incontestabila a presei romanesti...

....sub aspectul numarului de cuvinte scrise.
In anul 2002 procurorul Lele Alexandru a fost trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului General,pentru comiterea unor infractiuni grave de coruptie,despre care presa vremii a scris detalii senzationale,care apoi ani de zile au tinut atentia opiniei publice in alerta despre modul cum se va sanctiona de justitia romana aceste fapte comise la nivel de magistrat.
Fiind inculpat cu asemenea fapte,singulare in acel moment in Romania,s-a dispus concomitent si suspendarea sa din functia de procuror.
Desi incompatibil cu exercitarea unor activitati private in presa,procurorul si-a aranjat activitate platita de jurnalist la Gazeta de Oradea,apartinand de trustul de gazete din Cluj ,patronat de Man Liviu.
Lele si-a sustinut activitatea ilicita ca procuror in cumul cu calitatea de editor la Gazeta de Oradea,vorbind despre activitatea unor politisti,procurori,judecatori,avocati,din sursele lui conservate ca procuror,etc.
Nimeni nu a controlat aspectul ilicit al acestei activitati publicistice, atat sub aspectul profesional,cat si despre existenta interesului public de a fi informat sau nu ,despre balivernele false lansate in media de procurorul imbracat in blana de oaie .Totodata nimeni nu a indraznit sa instituie un control competent privind performantele unui procuror suspendat din functie pentru dosar penal de coruptie in activitatea publicistica ca autor de "anchete penale-ziaristice".
Plecand de la premiza ca "Albutiu l-a convins pe Stiube sa vorbeasca(despre spaga data )"Lele a inceput cu mine ca avocat al denuntatorului un razboi personal in presa scrisa de el.
In viziunea acestui procuror suspendat din functie,care a prestat activitate ilicita in presa ca editorialist la Trustul Gazeta,prin cumul neacceptat de Legea magistratului ,cooperarea inculpatului arestat denuntator cu organele judiciare  a fost cotata si apoi preluata ideea in sentinta de achitare a altor magistrati spagari (Popa Adrian si Munteanu Traian)cu dispret ,ca Stiube este"denuntator de profesie"desi orice jurist stie ca : declaratiile unor inculpati care au acceptat sa coopereze cu organele de ancheta si care astfel puteau sa beneficieze de reducerea pedepsei nu este contrara echitatii unui proces ,in masura in care aceste marturii au fost discutate in contradictoriu si au existat si alte mijloace de proba.
Istoria unui spagar :
Inca de la inceputul anului 2000 ,pe ordinea de zi a procurorului Lele(inca in functie) au aparut doua cazuri ,care mai tarziu aveau sa-l faca celebru atat pe plan profesional,cat si politic. Este vorba despre dosarele Herti  si Tarau.
Concomitent procurorul s-a lansat intr-o activitate subterana in presa ,furnizand informatii halucinante publicate de viitorii sai patroni din Cluj.
In mai multe articole  intitulate "Mafia,petrolul si bihorenii",sau "Alegeri cu parfum de carburanti " procurorul si-a propus ca pe sest sa demaste mecanismul de actiune a mafiei petrolului,ale carei reguli de functionare pretindea ca le cunoaste .In declaratiile sale ulterioare Lele spunea ca"finantarea contrabandei cu combustibil era facuta de ofiterii din IGP "
In tumultul acestor actiuni,procurorul "specializat"in infractiuni economice a inceput arestarile in dosarul Herti,cu Paulescu Emil.
Ulterior ,nu numai ca s-a constatat arestarea nelegala a acestuia,dar s-a dispus si scoaterea acestuia de sub urmarire penala.
In legatura cu modul de instrumentare a dosarului Herti ,au ramas antologice declaratiile celui arestat abuziv si ale lui Octavian Branzas (ulterior s-a sinucis din cauze pe care Lele nu le-a popularizat)unul din patronii aceleiasi firme.
Emil Paulescu a declarat telefonic unor ziaristi ca "pe tot parcursul anchetei care a fost condusa de colonelul Popovici si procurorul Lele, am fost amenintat sa fac anumite declaratii mincinoase,care sa-l incrimineze pe Branzas,dar si pe altii a caror nume nu levoi dezvalui.In ceea ce priveste suma pe care i-a cerut-o lui Branzas ,acest lucru este stiut de lume.
Nimeni nu a inteles insa ca nimeni nu s-a interesat de averile colosale ale unui procuror bugetar inca din acea vreme.Vila cu vitralii,masini occidentale,excursii si vacante exotice si alte afaceri oneroase...De unde atatia bani ?
Nimeni nu si-a pus problema !Nimeni nu s-a sesizat din oficiu despre gravitatea declaratiei de atunci a lui Octavian Branzas,care avea afacerile controlate la "sange" de acelasi procuror,care spunea intr-o declaratie data ziarului Ziua "Lele mi-a cerut 100.000 dolari ca sa nu ma aresteze.Nu l-a intrebat nimeni pe procurorul erou ,de unde si-a tras vila aia ,de unde si-a tras Jeepul si masinile!De unde ? Din salariul de procuror? Va spun eu cine este procurorul Lele.a lucrat pe dosarele cu alcool pana s-a terminat afacerea,a lucrat apoi pe cele cu tigari,iar apoi s-a bagat in afacerile cu petrol.De acolo le are.De peste tot." spunea Branzas mai departe in presa.
Acesta era stilul de ancheta a lui Lele. Din aceste anchete i s-au tras denunturile pentru spaga ceruta de la afaceristul cu alcool Stiube Viorel de la omul de afaceri cu petrol Ranyak Zoltan (50.000 dolari) de la cei mentionati mai sus si de la altii cu totii mentionati in dosarul penal pentru care a fost trimis in judecata,dosar inchis dupa restituirea la parchet dupa 6 ani de stramutari la diverse instante din tara.Niciodata nu s-a judecat cazul,fiind rezolvat pe exceptia lipsei unei semnaturi pe rechizitoriu.
Intre timp Emil Boc(atunci in opozitie) facea loby in Parlamentul Romaniei pentru procurorul cu dosar penal si deplangea soarta Romaniei care nu va intra in NATO pentru tragerea la raspundere penala a acestuia.
Filiera lui Lele ,anchetat in 2002 penal ,nu s-a oprit la afacerile care au facut obiectul dosarului.
Comportamentul sau a fost agresiv inca de la inceputul anchetei...
In timpul anchetei penale efectuate pe seama procurorului privind faptele de coruptie denuntate de Stiube Viorel aflat in stare de arest preventiv,avocatul procurorului ,Cristian Pavelescu a transmis direct  procurorului anchetator urmatorul mesaj "Procuror R.E. sa se retraga din dosar ,ca poate fi desfintata oricand in presa " si o va determina sa iasa din sistem,dupa care a continuat : "Puteti sa o luati si ca santaj".
Aceste apostrofari la adresa unui procuror anchetator a convins pana la urma,ca nu oricine era dispus sa devina vanat in fata lui Lele A.un individ lipsit de scrupule fata de onoarea si reputatia adversarilor din afacerile lui judiciare.
Vom reveni cu alte detalii despre diversiunile lansate de un procuror trimis in judecata pentru fapte de coruptie,prin intimidare si santaj la anchetatori....pentru a pastra solutiile de demontare a acuzatiilor penale.

Avocat Elena Albutiu

Niciun comentariu: