miercuri, 19 octombrie 2016

Vrem o justiție descongestionată !

Acum,mai mult ca  niciodată ,trăim niște vremuri nerealiste, de la aproape orice.
Epoca aceasta ne face foarte leneși,niște oameni care acționează anarhic.Cum îl duce mintea și conștiința pe fiecare.
Ne lipsesc lideri ancorați în realitățile românești,care să gândească românește.
A pretinde că fiecare face ce vrea ,înseamnă a face elogiul anarhiei.
In ce privește desfășurarea justiției,putem spune că drepturile cetățeanului sunt multiple și cetățenii au libertatea deplină și independența în exercitarea lor.
De ce să ajungem la controverse și litigii dacă putem apela la arme egale de luptă,adică la aplicarea corectă a legii.
Să ne placă să gasim soluții care să aplaneze lititgiile.
Cu toții avem mai multă nevoie de siguranța zilei de mâine.
Campania electorală trebuie să ne încurajeze pentru a dori o viață mai bună, la orice nivel.
Să fie reabilitată educația,sănătatea,economia.
Dacă alte țări din UE pot,noi de ce să nu  putem realiza aceste deziderate obligatorii într-un stat de drept.
Prea mult în ultimul timp se apelează la organele de cercetare penală pentru orice neînțelegere litigioasă.
Multe din aceste probleme ar putea fi rezolvate pe cale civilă,evident cu plata unei taxe de timbru aferente , iar  denunțătorii ar trebui îndrumați la instanțele competente .
Tratarea problemelor financiare cu ajutorul instrumentului represiv printre care se circumscrie și arestarea,în principiu nu are nici-o legitimitate în cauze penale  .Lupta antiinfractională prin măsuri preventive excesive, neprocedurale duce de multe ori doar la sacrificarea libertăților personale  și chiar la pierderea miloacelor de subzistență.
S-au întâmplat multe lucruri neplăcutede acest fel în ultima vreme.
Dorința de manifestare în prezent este foarte mare prin instituții de forță.
După ravagiile provocate de arestările pentru fapte de corupție,acum suntem confruntați  cu sectorul acuzațiilor aduse oamenilor politici.
In etapa de urmărire penală ,procurorii nu pot furniza un probatoriu convingător pentru cetățeni,pentru simplu motiv că această etapa a procesului penal este nepublică.
Furnizarea unor informații pentru presă, pe surse ,divulgă doar nevoia de intimidare a celor anchetați penal ,o pregătire precară a cauzelor,care seamănă tot mai mult cu scenarii,care vor rămâne scenarii până cănd nu intervine autoritatea unor hotărâri judecătoresti prin care vinovația sau nevinovăția se va stabili prin judecată în instanțe.
Nici chiar o statistică la acest nivel de anchetă penală nu este edificatoare și evident nici concluzii despre starea de infracționalitate în Romania nu este serioasă.
Evident nu se pune problema în comentariile tot mai des dezbătute în media,sau din partea unor simplii cetățeni, de a se ceda în cauzele controversate  penal,dar ar fi necesar să nu se acutizeze artificial după ani de zile de stocare ,unele cauze penale  în perioadele de criză economică sau politică.
Ar trebui descurajată instalarea rutinei prin incurajarea ideilor originale,prin conlucrarea instituțiilor de forță pentru eliminarea încălcării legilor și totodata să fie înlăturate orice resentimente în cazul în care judecătorii nu confirmă motivat de respectarea legii, rechizitoriile procurorilor,sugerîndu-se mai mult sau mai putin ”rezonabil ” că soluțiile contrare celor propuse de acuzare ar fi obținute prin corupție.
Pentru toate aceste motive justiția trebuie respectată în întregul ei si nu pe etapele procesului penal .
Numai așa se va putea întări stabilitatea și autoritatea puterii judecătorești.
EA.

Niciun comentariu: