vineri, 13 martie 2020

Efectele intoxicării psihologice cu Coronavirus.

Din media :
A devenit cel mai dezbătut subiect la ora actuală ,stârnind îngrijorare,panică,neputință,furie,disperare și nu în ultimul rând moartea.
Acest virus a infestat și mintea multora ,datorită impactului psihologic la care au fost expuși de mass-media ,presă,tv.,știri internet,etc.
Această teamă halucinantă devenită manie de grup,manifestată printr-o anxietate colectivă de-a dreptul exasperantă legată de acest virus,considerat de mulți ca fiind creat în laborator are implicații oculte ,stârnind panică fără precedent ,de-a dreptul apocaliptică,prin care mii de români din Italia și-au părăsit locuințele de frică de a nu fi puși în carantină,într-un gest inconștient venind acasă cu riscul de a-și contamina rudele,până la telefoanele vecinilor exasperate ,care sună la 112 de teamă că plaga a venit să le viziteze satul sau orașul și că s-ar putea răspândi cu rapiditate devenind ei însuși victime,la invazia supermarketurilor de teama de a nu experimenta inaniția,la sindromul izolării individuale și colective dezumanizante prin sechestru la domiciliu sau în centre speciale pentru carantină,până la durerea furibundă a rudelor ,la care le-a murit cineva drag.

Oare cât este informație pertinentă și cât rumoare și speculație.
In mod paradoxal cifrele prezentate de Organizația Mondială a Sănătății nu ar fi atât de îngrijorătoare,precum sunt prezentate în mass-media și dorite a fi servite și exploatate pentru a stârni panica și frica în rândul populației,ura etnică și rasială.
Cifrele arată că mult mai mulți oameni mor anual dintr-o gripă sezonieră decât de COVID-19.

Ce se ascunde în spatele acestui fenomen și care sunt mecanismele de control psihologic ale populației ?
Inchiderea unor orașe,cum ar fi Wuhan,izolarea granițelor și orașelor în Italia nu fac decât să creeze cu adevărat panica colectivă,deoarece oamenii sunt dezinformați și se trezesc peste noapte constrânși să respecte o carantină impusă .fapt care îi obligă să acționeze de cele mai multe ori iresponsabil  sub efectul de turmă și teroare colectivă și să recurgă la fapte reprobabile.
Izolarea forțată la domiciliu ,
are efecte psihologice deseori ireversibile.Deobicei oamenii sunt expuși și mai mult mijoacelor mass-media ,care le amplifică temerile,intervine senzația de plictis la un moment dat ,apoi senzația de sufocare de a fi obligat să fie sechestrat la domiciliu,inducând sentimentul de vinovăție,apoi teama vecinilor.care evită contactul cu tine ca și cum ai fi spurcat,unii își exprimă oprobiul și stigmatizarea ,care derivă din faptul că ești condamnat ca unul care a săvârșit o faptă condamnabilă creând furie și o nevoie de și mai mare izolare.
Oamenii care au avut anterior un istoric de traumă pot deveni și mai vulnerabili,cei care au lipsa unor venituri,șomerii,bolnavii,pensionarii și cei a căror activitate sau afacere este afectată de Coronavirus pot să dea semne acute de distress. Imaginează-te că ajungi într-o țară direct din avion ,autobuz sau tren ești pus în carantină izolat,ți se ia temperatura la câteva ore și peste tine plutește în aer teama că ai  putea fi infectat  și posibilitatea de a muri ,poate fără a fi capabil să-ți iei rămas bun de la copiii și părinții tăi,de la partenerul de viață sau poate de la prieteni,să mori în condiții ostile și singur.
Cu cât stai mai mult în carantină,chiar dacă supraviețuiești sau chiar dacă nu ai boala, ai cele mai mari șanse să dezvolți un sindrom post-traumatic datorită acutizării condiției provocate de izolare socială care crează ireversibil un stigmat social.
Anularea zborurilor ,a rezervărilor,gândul,teama și incapacitatea de a-i revedea pe cei dragi ,maximizează panica.
Lumea nu va mai fi la fel după COVID-19 ,se intrevede o reconfigurare a lucrurilor la nivel politic,economic și social cu impact psihologic.
Nu s-au acoperit în acest cometariu  implicațiile economice deoarece informațiile sunt speculative  și nu există o sursă viabilă ,de încredere și trebuie avute în vedere că pe net circulă multe astfel de resurse.
Vor urma și alte opinii importante pentru dezintoxificarea minții.

Extras EA

Niciun comentariu: