vineri, 20 martie 2020

România a decretat starea de urgență.

De câteva zile Președintele României a semnat decretul privind starea de urgență.
S-a dispus decretarea stării de urgență pe întreg teritoriul României pentru 3o zile.
Parlamentul a semnat starea de urgență..

Ce înseamnă starea de urgență ?
Este o declarație guvernamentală,care poate modifica funcționarea normală a anumitor instituții legislative,executive sau judecătorești.

In acest context ”Coronavirus ” a schimbat Codul penal prin majorarea pedepselor aplicate celor care ”zădărnicesc combaterea bolilor ”.(art 352 Cod penal)
Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenția sau combaterea bolilor infectocontagioase (în speță Coronavirus),dacă a avut ca urmare răspândirea unor asemenea boli,sau decesul unor persoane se pot majora pedepsele  până la 15 ani închisoare.
Modificarea este în sensul creșterii graduale a pedepselor.
Ca urmare a schimbării Codului penal prin înăsprirea pedepselor pentru nerespectarea măsurilor de combatere și stopare a răspândirii acestui periculos flagel pentru întreaga omenire, a virusului COVID 19,se impune logic și modificarea Codului de procedură penală pentru aplicarea judicioasă a pedepselor majorate cu o motivare specială, în așa fel ca pedepsele să fie clare și prompte în timp util.
Deci,IMEDIAT.
Una din măsurile eficiente aplicate în acestă perioada,când țara se află în stare de urgență și când starea de pericol social s-a agravat prin încălcarea tot mai frecventă a măsurilor de combatere a epidemiei ar trebui să fie urgentată instituirea flagrantului delict în toate cazurile de depistare a infracțiunilor pe această temă.
FLAGRANTUL DELICT :
este un termen juridic ce se referă la o infracțiune în momentul săvârșirii ei,sau imediat după aceea,ori chiar înainte ca efectele să se fi consumat.
Infracțiunea flagrantă este urmărită de organele de ordine publică și de siguranță națională,de persoanele vătămate,martori oculari sau strigătul public.
In cazurile care prezintă urme,care justifică o suspiciune rezonabilă că ar fi săvârșită o infracțiune de natura celor menționate mai sus ,sau persoana este surprinsă aproape de locul săvârșirii infracțiunii cu arme sau instrumente sau orice alt obiect de natură a presupune participarea la o infracțiune,
organele de ordine publică și de siguranță națională întocmesc un proces verbal în care consemnează aspectele constatate și înaintează procurorului acest act.

Atât organele de cercetare penală cât și  procurorul pot dispune reținerea (o măsură restrictivă de libertate),dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru aceasta.
Dacă procurorul apreciază valoarea probantă a procesului verbal ,pune în miscare acțiunea penală și dispune trimiterea imediată a infractorului în judecată.
Instanțele sunt și ele obligate să judece aceste cauze  cu celeritate maximă.

Pentru o mai bună administrare a justiției, în aceste condiții speciale când țara se află în stare de urgență, se impun și alte măsuri de aplicare imediată,cum ar fi modificarea Codului de procedură penală în sensul ca măsura reținerii să poată fi luată pe o perioadă majorată de la 24 ore la 48 ore,dată fiind ponderea și frecvența cazurilor de nesupunere la măsurilor luate pentru combaterea răspândirii epidemiei,ceea ce ar permite procurorilor analiza siuației în condiții ,de urgență dar și pentru a cere judecarea celor vinovați de nerespectarea situației reale din țară privind stoparea epidemiei.
Pentru această situație s-ar putea inființa completuri de judecată specializate pentru acest tip de infracțiuni,ceea ce ar asigura nu numai aplicarea pedepselor în timp util ,dar și o intervenție promptă a magistraților pentru aplicarea pedepselor deja majorate și pentru o contribuție reală la intervenția promptă pentru  disciplinarea celor care nu respctă măsurile de combatere imediată a epidemiei de acest virus periculos, pentru viața și sănătatea oamenilor,dar și pentru redresarea consecințelor economice ,sociale,medicale.
In felul acesta magistrații ar putea asigura un nou front de luptă pentru  stoparea încălcărilor de lege în această luptă pentru combaterea răspândirii epidemiei fără a lăsa pe seama medicilor toată responsabilitatea,inclusiv lupta împotriva celor care cu rea credință contribuie la înrăutățirea extinderii epidemiei prin încălcarea carantinei sau a izolării la domiciliu.

Măsurile privind situația în țara noastră trebuie să fie de imediată aplicare ,pentru că orice întârziere este plătită scump cu sănătatea,viața și subzistența românilor.
Să auzim numai de bine !
Comentariu Elena Albuțiu.

Niciun comentariu: