miercuri, 17 iulie 2013

Un procuror vinovat fara vina ? continuare ep.X

" In acea perioada ,arestarile nelegale au devenit o problema evidenta in activitatea procurorului Lele Alexandru.Modul de arestare era conceput in cel mai pur stil militienesc.Se sustinea ca dosarul a fost intocmit in urma unor verificari de rutina-simple informatii care anuntau o legatura cu autorul.
In acelasi timp se promova o conlucrare subterana cu presa,care atragea atentia ca faptele semnalate se inscriu in lupta contra coruptiei.Aceste articole erau pline de definitii gen: "Mafia si mafiotul".Mafiotul in viziunea de atunci a procurorului "un ganditor,un redutabil om al calcului si nicidecum un om cu pistolul la cingatoare. Analitic,inventiv dinamic si speculativ,cu un zambet ce poate cuceri -printre altii si "magistratul "putea cadea (????)in capcana ademenitoare a castigurilor fabuloase.
Identificarea procurorului cu portretul mafiotului este vizibila cu ochiul liber.
Lele obisnuia sa dezvolte si alte cazuri instrumentate de el sau de timizii sai colegi ,care ii solicitau ajutorul ! Isi aroga in presa "diligenta suprimata "si de multe ori ,se desconspira prin datele furnizate.
In cele din urma ,deficientele semnalate in activitatea procurorului au fost analizate la nivelul parchetului.Principala problema in rezolvarea dosarelor repartizate era tergiversarea ,cu perioade cuprinse intre doua luni si cinci ani,facilitand abuziv incetarea urmaririi penale prin prescriptia raspunderii penale.Mai grav in activitatea lui Lele se constata si alte abuzuri in exercitarea profesiei de procuror (sef Sectie judiciara) cum ar fi aceea de a favoriza unele persoane cercetate ,cum a fost cazul unui numar de 17 inculpati achitati din care 6 arestati preventiv,pe care nu i-a raportat,denaturand rezultatele parchetului in anul 2001 si impiedicand verificarea imputabilitatii achitarilor.
Din nou a fost sesizata Comisia de disciplina a Ministerului Public pentru abaterea de neglijenta  repetata in rezolvarea lucrarilor.Concluzia a devenit :procurorul Lele a solutionat cu intarziere dosare ,cu scopul de a favoriza persoane cercetate prin interventia prescriptiei;a pretins foloase materiale cu ocazia solutionarii unor dosare,existand autodenunturi cu privire la sumele pretinse,a sustras dosarul nr.1113/P/1994 al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea,despre care Lele nu a dat explicatii plauzibile.
Numai in aceste imprejurari s-au dat aprobari pentru ca procurorul sa fie cercetat penal pentru infractiunile de luare de mita,favorizarea infractorului,arestare nelegala si cercetare abuziva,sustragere sau distrugere de inscrisuri.
In dosarul 138/P/ 2002 la 7 august 2002 s-a dispus trimiterea in judecata a procurorului inculpat pentru comiterea mai multor infractiuni de luare de mita,favorizarea infractorului si altele,despre care vom dezvolta temeiurile legale ale raspunderii penale pe seama procurorului in alte episoade la fel de veridice.
Suntem siguri ca despre tainele lui Lele nimeni nu se hazardeaza sa faca pronosticuri.Oricum LEGEA va avea ultimul cuvant !
Jocul periculos cun tertipuri judiciare ar trebui eliminat din justitie ,la fel ca si intimidarea judecatorilor si procurorilor,dar si pregatirea precara a unora,arestarile spectaculoase cu presa,conlucrarea pe anumite scenarii pe anumite segmente ale justitiei,legaturi dubioase cu oamenii de afaceri.
Ar trebui ca JUSTITIA sa ramana dezideratul suprem pentru toti magistratii,iar actele de manipulare efectuate de anumite grupuri de interese,infiltrate in anumite institutii,trebuie sa dispara si legea sa fie respectata."
Urmeaza episodul XI "Captivanta vanatoare de spaga "
Avocat Elena Albutiu

Niciun comentariu: