marți, 2 iulie 2013

Un procuror vinovat fara vina ?

Fostul procuror Lele Alexandru,a devenit demult istorie ca un tartor justitiar ,care a scapat de raspundere penala intr-un dosar de coruptie deferit justitiei de Parchetul de pe langa instanta suprema  la 7 august 2002,dosar care s-a prabusit dupa mai bine de 4 ani de tergiversare de catre instante,pentru motive formale de procedura pe care procurorul inculpat la acea data ,le-a servit cu lingurita de-a lungul anilor de "penitenta" in presa. A ajuns individul sa fie supranumit "procurorul mafiot" sau "nasul dosarelor matrasite".A fost de notorietate faptul ca procurorul a reusit sa compromita atat breasla magistratilor,cat si breasla jurnalistilor prin activitatea incompatibila cu calitatea de magistrat ,ca jurnalist la Gazeta de Oradea.
Toti juristii ,care s-au interferat cu afacerile judiciare ale acestui procuror,in calitate de avocati,martori,anchetatori,judecatori,etc.s-au intrebat legitim cum a fost posibil ca intr-un stat care se pretinde de drept,sa i se permita unui infractor incriminat cu fapte de coruptie sa-si faca apararile in presa scrisa de el (vezi Gazeta de Oradea,de Cluj,de Bistrita.,de Bucuresti,etc.),sa altereze probele,sa demonteze acuzatiile prin compromiterea martorilor si a persoanelor care l-au denuntat pentru spaga luata...cu atat mai mult cu cat era vorba de un procuror.
In acea vreme eram avocatul ales a unui denuntator al procurorului Lele Alexandru.
Refugiat in trustul de Gazete condus de Liviu Man ,s-a cantonat pe activitate jurnalistica de asa zise investigatii,care in realitate au fost adevarate mostre stranii de rechizitorii la  adresa tuturor care nu i-au aplaudat activitatea incriminata penal.
Un lucru a devenit cert : tot ce a aparut in presa scrisa in aceste lamentabile gazete de Lele Alexandru,cu sau fara pseudonimul Catalin Manea,a capatat instantaneu aspect de hartuiala.santaj,ultraj contra bunelor moravuri. Toate,dar absolut toate publicatiile scrise intr-un limbaj obscen,calomniator,dispret pentru tot ce insemna adevar si justitie.
In calitatea lui gazetar,alias procuror suspendat,acest Lele,credea ca nimeni nu observa cata ura si cinism il macina cand "termina "pe unul sau pe altul,in cazul in care rezista la santaj.
Activitatea acestuia pe plan judiciar s-a remarcat prin "fabricarea" de dosare false despre personalitati politice,oameni de afaceri sau adversarii lui in activitatea judiciara,adica avocatii autodenuntatorilor,care i-au dat spaga,martorii si autodenuntatorii din dosarul sau penal,care trebuiau compromisi,defaimati si lipsiti de credibilitate in fata justitiei.
Desi anii au trecut si Lele s-a specializat ca "procuror" de anchete jurnalistice,nu a uitat niciodata sa imbine magistratura cu presa,dovedind lamentabil doar o pregatire profesionala si moralitate precara.
Ca autor a lucrarii "Un rebut a justitiei romanesti" consider de datoria mea sa amintesc oamenilor cinstiti povestea unui individ,din randul magistratilor,care in urma unei hotarari formale este in stare si in prezent sa se autoconsidere "spalat de noroi",de un sistem judiciar,care nu poate fi asociat unui stat de drept,de o justitie,care din nefericire isi continua derapajul in contradictie cu dreptul penal si in contratimp cu interesele democratice ale omului.
M-am hotarat sa rescriu unele impresii din lucrarea mentionata,impresionata de stirile din media care remarca obligatiile financiare de zeci de milioane de euro -anual ,la care este obligat statul roman pentru reparatia erorilor judiciare  existente in justitia romaneasca ,erori judiciare stabilite in baza CEDO .
In orice tara civilizata in lume ,atacurile lui Lele in presa ,intr-o situatie incompatibila cu statutul sau de magistrat,chiar suspendat din functie pentru fapte penale constatate de Parchetul de pe langa instanta suprema,-ar fi fost sanctionate nu numai de autoritatea publica a statului,dar si de soocietatea civila.
In episoadele urmatoare se impune o analiza serioasa a cazului,existand oricand pericolul ca acest procuror,care in timp nu a fost tratat de justitie ca un inculpat acuzat de coruptie,ci ca un coleg cu probleme judiciare,sa revina la vechile obiceiuri,el sau altii ca el.
Avocat Elena Albutiu

Niciun comentariu: